espadrile

Ponovo u modi – espadrile!

Espadrile, isto kao i baletanke nikada ne izlaze iz mode, samo povremeno budu gurnute u kraj dok ustupaju mesto najnovijoj obući. Ovo je idelana, jefitna letnja obuća, napravljena od prirodnih materijala koji dozvoljavaju stopalu da diše i u kojoj možete provesti čitav dan. U modi su bile osamdesetih godina, ovog leta će imati svoj veliki povratak uklapajući se u žive boje koje će dominirati letnjom garderobom i takođe uvek moderan džipsi stil – uz duge šarene suknje bogate karnerima i letnje pantalone koje podsećaju na šalvare.

Pretpostavlja se da su espadrile nosili još stari Rimljani ali Španci vole da ih nazivaju „roditeljima“ espadrila i reći će vam da su nastale pre oko dva veka, da su prve espadrile napravili španski ribari na obalama baskijskog zaliva. Kao i tih davnih godina, i danas su prave espadrile šivena obuća od platna sa đonom od konoplje, 100% prirodna, potpuno fleksibilna, koja se prilagođava svakom stopalu.

Polovinom 19. veka, španski iseljenici su espadrile odneli u Južnu Ameriku i one su danas tamo deo folklora, u nekim zemljama imaju status nacionalne obuće.

Osamdesetih godina prošlog veka, u osvajanje sveta krenule su iz Italije, mogle su se kupiti u svim bojama, nosili su ih i muškarci i žene, i mladi i stari, karakterisalo ih je to što su obe bile iste, nisu pravljenje kao leva i desna što inače karakteriše obuću.

Ali pre toga, šezdesetih godina, takođe prošlog veka, mnoge zvezde su ih prošetale poznatim svetskim letovalištima, nosile su ih Brižit Bardo, Džeki Kenedi, Grejs Keli, čak i poznati slikari, savremenici tog doba, Pikaso i Dali.

Od tada pa sve do danas, espadrile se nisu promenile mada svaki proizvođač ima neki svoj model. One prave, šivene od platna i konoplje, mogu se naći u svim bojama i dezenima i prilagodljive su bilo kojoj letnjoj garderobi i stilu, sve do mornarskog. Možete ih nositi u bilo kojoj situaciji sem u onim zvaničnim jer ne mogu nikako da zamene klasičnu, poslovnu ili svečanu obuću.

Sa dolaskom lepog vremena, od maja, ako nije ovoliko kišovit, možete ih nositi sve do kraja septembra.

Koštaju samo nekoliko stotina dinara, kod nas još uvek ne možete da ih nađete u prodavnicama obuće iako se najavljuju kao trend ovog leta, trebaće vam malo sreće da naletite na njih, ali ih u popularnim “dolar šopovima“ možete pronaći, koštaju samo 140 dinara.

3 comments

  1. a gde moze da se nadje taj dolar sho? 🙂

  2. jel nam moze neko pomoci? dolar shop?jel zna bilo ko?

  3. Dolar šopovi se popularno zovu one prodavnice na kojima piše – sve za 140 dinara, sve za 160 dinara…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *