Musli za doručak

Musli je mešavina žitarica koja se sastoji od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica (možemo ih kupiti u svim većim supremarketima ili prodavnicama zdrave hrane) i vrlo često su obogaćeni suvim voćem (grožđem, brusnicama, kajsijama, urmama…) ili koštunjavim voćem (orasima, bademima, lešnicima), a posebno je preporučljivo obogatiti ih semenkama lana, suncokreta, bundeve ili susamom. Najbolje je konzumirati ih sa jogurtom, mlekom ili svežim voćem. Dobro nam je poznato koliko je doručak značajan za početak dana i ako se odlučite da započnete dan muslijem, načinili ste najbolji izbor.

Musli su bogati celulozom koja je važna za dobar metabolizam, sadrži složene ugljene hidrate koji se sporije oslobađaju i daju duže osećaj sitosti. Ako se jede sa koštunjavim voćem, daje nam kvalitetne masti, uz sveže voće daje i vitamine, a uz mleko ili jogurt kao izvor belančevina je potpuno izbalansiran obrok. Konzumiranje ovog obroka ujutru, daje dobar osećaj sitosti, lagano se vari i postepeno puni organizam energijom. Istraživanja su pokazala da činija žitarica ujutru doprinosi regulisanju krvnog pritiska i snižavanju nivoa holesterola.

Preporuke za doručak:

Ako želite da počnete dan pravom energetskom i vitaminskom bombom napravite voćnu salatu od jagoda (ili drugog sezonskog voća) i jedne banane i dodajte nekoliko kašika pahuljica i jednu kašičicu susama.

Ako vas u toku dana čekaju veći izazovi u smislu fizičkog napora, pomešajte musli sa lešnicima i suvim voćem i prelijte jogurtom ili pavlakom.

Ako želite da skinete višak kilograma i na dijeti ste, prelijte musli obranim mlekom, dodajte kafenu kašičicu cimeta i obavezno laneno seme.

Dečiji musli obrok može biti obogaćen medom, mlevenim bademima i preliven čokoladnim mlekom.

Jedno je sigurno, priprema ovakvog doručka iziskuje jako malo vremena i preporučujem vam da steknete naviku da nosite musli za doručak čak i na posao. Ponesite kutiju sa dobrim poklopcem u koji stane količina koja je potrebna za jedan obrok i umesto da kupujete pecivo u pekari, kupite samo jogurt ili mleko.

Ovakav doručak je prvi korak ka zdravom načinu života.

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *