Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Mocarela

Mocarela (mozzarella) je beli sir, pravi se od bivoljeg mleka ili od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka i koristi se u salatama, kao nadev za picu, većina voli da ga konzumira svežeg i ovaj sir je neizostavan sastojak čuvene kapreze salate.

Ovaj sir proizvodi se još od srednjeg veka,  a prvobitno je pravljen samo u manastirima. Danas se proizvodi u okolini Napulja , postojbina ovog sira je Italija iako Italijani mogu da zahvale srednjevekovnim saracenima koji su na teritoriju ove zemlje doveli bivole i koji su ostali posle njihovog povlačenja. Monasi sui h koristili kao pomoći pri obradi zemlje, za pravljenje odeće od njihove kože, a onda su otkrili i da od mleka bivolica mogu naprave ukusan sir.

Mocarela se pravi od svežeg punomasnog mleka bivolica i postoje standardi koji se moraju poštovati da bi taj sir uvek imao isti kvalitet, mleko mora da bude obrađeno 16 sati posle muže kada se greje, dodaju mu se enzimi koji pomažu da se usiri a zatim se deli na komade veličine oraha koji se ostavljaju da sazre. U prodaju se pušta u komadim od 20 grama do jednog kilograma i čuva se, odnosno pakuje i pušta u prodaju u svojoj surutki.

Ovaj sir je bele “mlečne” boje i glatke i rastegljive teksture, a ljubitelji i poznavaoci sira savetuju da se konzumira svež, bez mnogo dodataka i začina kako bi se osetio njegov izuzetan ukus. Zbog svoje izuzetno bele boje, oblika grudve i delikatnog ukusa nazivaju ga biserom kuhinje.

Čuvena kapreze salatu (Insalata Caprese) , koja potiče sa ostrva Kapri po kome je dobila ime, idealna je za tople, letnje dane, pravi se od paradajza, mocarele sečene na kocke, listova svežeg bosiljka i maslinovog ulja. Po ukusu se mogu dodati biter i so.

Bez obzira što je prilično skup, povremeno ga možete kupiti i napraviti ovu odličnu salatu u bojama italijanske zastave – crveni paradajz, beli sir i zeleni bosiljak.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *