Home / Kafa sa tetkom / Manje suza i nervoze, više zabave i malo edukacije – otvoren prvi od sedam bioskopa za decu u domovima zdravlja u Srbiji
Manje suza i nervoze, više zabave i malo edukacije – otvoren prvi od sedam bioskopa za decu u domovima zdravlja u Srbiji

Manje suza i nervoze, više zabave i malo edukacije – otvoren prvi od sedam bioskopa za decu u domovima zdravlja u Srbiji

Niko se ne raduje kad ide kod lekara pa ni deca, obično ih možete videti kako se privijaju uz roditelje u domovima zdravlja, preplašeni od teta i čika u belom, dovoljno je da samo jedno dete počne da plače a da onda svi ostali krenu za njim, i nikakva uteha roditelja ne pomaže mnogo. Da odlazak kod lekara ne bi bio traumatičan i da deci brže prođe vreme dok čekaju na prijem kod lekara,  pobrinula se farmaceutska kompanija Solveo Srbija koja kod nas postoji već 10 godina i koja je najpoznatija po „Prospan“ sirupu protiv kašlja.

Najmlađi posetioci Doma zdravlja „Stari grad“ u Beogradu od juče imaju sasvim novo iskustvo odlaska kod lekara, jer je čekaonica ispred ordinacija na dečjem odeljenju pretvorena u mini bioskop. Velike televizore, šarene stoličice, popularne crtane filmove i edukativni video materijal osmislila je i donirala je farmaceutska kompanija Salveo Srbija, koja će isti projekat realizovati u još šest domova zdravlja u našoj zemlji a čime simbolično obeležava desetogodišnjicu uspešnog poslovanja u Srbiji.

Prvi dečjibioskop u okviru DZ u Srbiji otvorile su direktorka kompanije Salveo Srbija Jelena Goločorbin Stojadinović i direktorka Doma zdravlja „Stari grad“ prim.spec.dr Gordana Dragašević.

Jelena Goločorbin Stojadinović najavila je da će Prospan dečji bioskopi u narednih nekoliko dana biti otvoreni u Domu zdravlja Žarkovo u istoimenom beogradskom naselju, zatim Domu zdravlja Liman u Novom Sadu, domovima zdravlja u Nišu i Kragujevcu, kao i u okviru čekaonica u Institutu za majku i dete i Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu.

Direktorka kompanije Salveo Srbija Jelena Goločorbin Stojadinović

Prema rečima Jelene Goločorbin Stojadinović, u planu je da se jedan bioskop donira i domu zdravlja u Podgorici.

Želeli smo da, povodom obeležavanja desetogodišnjice preparata „Prospan“ u Srbiji, obradujemo i zabavimo najmlađe pacijente domova zdravlja u našoj zemlji. Svi znamo koliko čekanje ispred ordinacija može da bude zamorno i stresno i stoga smo se potrudili da nađemo najbolje rešenje da deci ulepšamo to vreme, ali i da olakšamo njihovim roditeljima. Takođe, cilj projekta je da mališane, uz edukativni video materijal koji smo kreirali posebno za ovu priliku, upoznamo sa osnovnim pojmovima iz sveta medicine, pružimo im najvažnije informacije o zdravlju i umanjimo strah od lekara“,kazala je Goločorbin Stojadinović.

Direktorka Doma zdravlja „Stari grad“ prim.spec.dr Gordana Dragašević

Prim.spec.dr Gordana Dragašević,direktorka Doma zdravlja „Stari grad“, izjavila je da joj je drago što je kompanija Salveo osmislila i pokrenula projekat dečjih bioskopa, budući da će video materijal obradovati mališane, ali i njihove roditelje.

„Naš dom zdravlja dnevno primi više od 230 pacijenata i nekada je zaista teško animirati najmlađe posetioce naše ustanove i učiniti im vreme ispred ordinacija zanimljivim. Odlazak kod lekara ipak nije baš prijatno iskustvo za decu i stoga je ideja da se u čekaonicama prikazuju video materijali zaista odlična. Posebno mi je drago što je, osim crtanih filmova, napravljen i edukativni video koji će mališane na njima razumljiv način upoznati sa lekarima i  domovima zdravlja“, rekla je Dragašević.

Mališani u Domu zdravlja „Stari grad“ već juče su imali priliku da uživaju u nekim od svojih omiljenih crtanih filmova iz popularne dečje serije „Malo kraljevstvo“, a putem ekrana  Prospan dečjem bioskopu, obratili su im se i lekari specijalisti.

U okviru edukativnog sadržaja, mali pacijenti širom Srbije imaće prilike da saznaju šta je to špatula, kako se daje injekcija, koja je hrana zdrava, zašto kašljemo i kijamo, kao i kako da vodimo računa o zdravlju i šta radimo kada se razbolimo.

Značajan doprinos projektu Prospan dečjih bioskopa dala je kompanija Dexy Co. koja je donirala crtane filmove za decu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*