lobster20 / FreeDigitalPhotos.net

Kupus, i hrana i lek

Na pijacama se pojavio mlad kupus, glavica puna zdravlja, bogata antioksidantima. O kupusu se sve češće govori kao o namirnici koja može sprečiti neka kardiovaskularna oboljenja, snižava krvni pritisak, i dobar je “borac” protiv kancerogenih bolesti. Od svog povrća kupus je najbogatiji vitaminom C.

Pored toga što se preporučuje za zdravu ishranu, kupus je pravi saveznik dobre linije, već svi znate za čuvenu kupus dijetu.

Možete ga kuvati, ali najbolje je konzumirati ga svež, kao salatu. Dodajte malo rendane jabuke ili celera i eto vam odlične salate koja može biti i prilog i obrok.

Ako želite od kupusa da iskoristite i najmanju mrvu u korist svog zdravlja možete povremeno popiti sok od njega, a možete ga napraviti samo uz pomoć dobrog sokovnika. Ne izgleda nimalo lepo, čaša puna zelene tečnosti koja nema ni prijatan miris, ali zapušite nos i popijte, vaš organizam se neće buniti. Ili miris ublažite dodajući sok od šargarepe.

Kupus je od davnina, jer ima analgetička svojstva, u narodu poznat i kao lek protiv kostobolje, list kupusa bi malo izgnjavili oklagijom ili istukli tučkom za meso, pažljivo, da ga ne pocepaju, i previjali na bolno mesto.

Obloge od kupusa su koristili i za previjanje manjih rana i opekotina. Žene su nekada obloge od kupusa previjale na stomak tokom bolnih menstruacija, verovale su i da utiče na redovne mesečne cikluse, a previjale su ga i na grudi ako su imale problema tokom dojenja.

Dok se kuva, miris kupusa mnogima smeta, da biste ublažili ovaj miris dodajte kašiku brašna. Još jedan stari recept je da nakvasite krišku hleba i stavite je na poklopac posude u kojoj ga kuvate.

Što se dužine kuvanja tiče, skloni smo tome da ga kuvamo i prekuvamo, najbolje bi bilo da ga, nakon što provri, kuvamo samo dvadesetak minuta kako bismo od njega dobili pravu koncentraciju onoga što nam nudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *