Home / Kafa sa tetkom / Kike i kikice
Kike i kikice

Kike i kikice

Kike obično nose devojčice, to  je zvanično prva od frizura koju ponese bilo koja devojčica u svim delovima sveta, obogaćuju se šnalama i mašnama, a devojčice ubrzo počinju da ih mrze, ne vole češljanje, čupanje, i jedva čekaju da odrastu kako bi mogle same da odlučuju o svojoj frizuri. Sečenje prve kike mame i bake doživljavaju tragično čemu prethode dani i dani ubeđivanja devojčice da to nikako ne treba da radi. No, kika jednog dana ode i devojčica odjednom postaje velika u svojim očima, na korak od sveta odraslih žena.

Kike se povremeno vraćaju u modu, najčešće ih nose devojke i mlade žene, oni koji se bave analizom trendova kažu da je to pokušaj da se postigne izgled koji sugeriše mladost i nevinost.

Istorijski gledano, kika je frizura koju su prvobitno nosili samo muškarci, u ono vreme kada su i oni imali duge kose a nastala je kao potreba da

Foto: yourbridalstop.com

sačuvaju kosu tokom borbi prsa u prsa kada je moglo doći do ozbiljnog čupanja. U davna vremena, muškarci su pleli kike, savijali ih kako taj “rep” ne bi bio dostupan tuđim rukama tako da je sve to ličilo na punđu, a da bi obuzdali kosu mazali su je uljem.

Kika je karakteristična za Kinu, možete to videti u većini filmova, ali i za Indijance i mnoge druge narode.

Kada je i kome palo na pamet da klasičan “konjski rep” koji se pokazao kao nepraktičan jer ako je bio previše dug vetar je opet mogao da nanosi kosu na lice, splete u kiku nije poznato, no vremenom, kika je postala cenjena frizura i kroz istoriju je imala mnoge varijacije naročito onda kada je i frizura bila pokazatelj statusa pa su u kiku uplitani biseri, perje, lanci, sve zavisno od zemlje do zemlje i od istorijskog trenutka.

Poslednjih godina, pored klasičnih kika i čuvene “riblje kosti” u savremenom društvu su veoma popularne mikro kike ili, kako zovemo ovu frizuru, afro frizura. Vodi poreklo iz Afrike, modernom su je učinile Afro Amerikanke, a ako je dobro napravite i pravilno negujete možete je imati mesecima.

Foto: your-hairstyles.com

Ovu frizuru nose i muškarci i žene ali nije tako rasprostranjena kao ostale frizure jer je proces pravljenja veoma dug, težak za onoga ko plete kikice i mukotrpan za onoga kome ih pletu. Pravljenje ove frizure može da traje do 12 sati. Preporučuju se onima koji imaju gustu kosu i zdravu vlas, ali nose ih i oni koji imaju slabiju i ređu kosu uz pomoć umetaka i sintetičkih dodataka.

Pošto se ova frizura pravi od korena kose, glava često, zbog skupljene kose, ostaje izložena suncu više nego što bi trebalo i svakoga ko odluči da u letnjim mesecima nosi ovu frizuru treba upozoriti da kožu glave izlaže uslovima na koju nije navikla pa da o tome treba voditi računa ali će retko koji frizer na ovo upozoriti.

Ovakve frizure mogu biti obogaćene mnoštvom detalja, boja i mogu biti vrlo živopisne ali nikako ne mogu biti elegentne, kako god elegantno bila obučena, žena sa afro frizurom liči na modni promašaj.

Ove godine, kao i par prethodnih, kike su ponovo u modi, samo vodite računa o tome kakvu ćete kiku napraviti zavisno od toga da li idete u šetnju, na posao, ili u neki večernji izlazak. Možete delovati vrlo pristojno ali ako promašite u izboru vrste kike možete delovati neozbiljno i “promašeno”.

Za svečanije trenutke, kosu skupite rajfom a zatim spletite kiku, ovo je odlična frzura, naravno iz izbor odgovarajućeg rajfa, koja ne zahteva ni mnogo vremena a ni odlazak kod frizera. Ako imate dužu kosu koja može da se splete u kiku I prebaci preko ramena, dovoljna je svilena mašna u boji haljine, cipela ili nekog detalja u istoj boji i već ste u trendu.

Foto u zaglavlju: braided-hair-styles.info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*