Home / Kafa sa tetkom / Kako da napravite dobar roštilj u kući
Kako da napravite dobar roštilj u kući

Kako da napravite dobar roštilj u kući

Ukoliko nemate dvorište i ne možete da pripremite  roštilj na ćumuru, postoje mali trikovi kako da napravite dobar roštilj na električnom roštilju ili teflonskom tiganju.

Sa mesom ili ribom koje nameravate da pečete postupite isto kao da ćete ih spremati na roštilju, prethodno ih držite u marinadi, mešavini ulja i začina. Pre pečenja ne solite ni meso ni ribu, jer so izvlači vodu, prskaće na sve strane, isušiće ono što pečete a samim tim će postati manje hranljivo, solite tek pred kraj pečenja.

Ako umesto električnog roštilja koristite teflonski tiganj, ne sipajte ulje, samo ga dobro zagrejte, ali i na električnom roštilju i u tiflonskom tiganju morate podesiti temperaturu za različite vrste mesa.

Teletina, živinsko meso i riba se peku na umerenoj temperaturi, dok su za junetinu i svinjsko meso potrebne više temperature. Ako pečete veće komade mesa vodite računa da ih pečete polako, na umerenoj vatri kako bi se ravnomerno ispekli i spolja i unutra. Vodite računa da vam ono što pečete ne zagori, ako se to desi, odsecite zagorele delove, oni nisu zdravi, a nutricionisti i lekari kažu da mogu biti kancerogeni.

Ako je meso posnije, slobodno ga nekoliko puta tokom pečenja premažite parčetom slanine kako bi dobilo dovoljno masti potrebne za pečenje.

Kako smo napomenuli, za dobar roštilj neophodna je i dobra marinada, ona se pravi posebno za meso, posebno za ribu, uglavnom zavisi od ukusa i začina koje volite, evo nekoliko predloga:

Marinada za meso:

Iseckajte sitno vezu peršuna, jednu manju glavicu belog luka, dodajte malo bibera i ruzmarina i sve to prelijte šoljom ulja. Svaki komad mesa premažite ovom marinadom i ostavite da stoji bar sat vremena pre pečenja. Povemeno okrenite meso.

Marinada sa vinom:

Pomešajte pola šolje ulja, pola šolje belog vina, dodajte pola kašičice bibera i ovom marinadom premažite meso i povremeno okrećite do pečenja. Ovu marinadu možete koristiti za sve vrste mesa, čak i živinsko, ako spremate divljač, umesto belog koristite crno vino.

Marinada za morsku ribu:

Pomešati pola šolje ulja i sok od jednog limuna, dodati malo ruzmarina, bosiljka i tri, četiri češnja belog luka, sitno seckanog. Preliti ribu i ostaviti da stoji jedan sat pre pečenja.

Preliv ze rečnu ribu:

Kao i za rečnu, pomešati pola šolje ulja i sok od jednog limuna, ali od začina koristite timijan, peršunov list i majoran.

Pre nego što marinirate ribu, zasecite je ukoso na nekoliko mesta kako bi se bolje ispekla. Pecite je sa obe strane i pazite da je ne prepečete jer će postati suva i manje ukusna. Vodite računa kada pečete belu ribu, ona se raspada prilikom pečenja.

Ako pečete posniju vrstu ribe, možete napraviti i neki od sosova koji će joj obogatiti ukus:

Sos sa belim lukom:

Dva češnja belog luka sitno iseckajte, dodajte kašičicu peršuna, kašičicu senfa, i istu količinu maslinovog ulja (0,3 dcl) i sirćeta ili limunovog soka.

Sos od majoneza i pavlake:

Čašu pavlake i 100 g majoneza dobro pomešajte, dodajte dve kašičice sitno sečenog peršuna i dva češnja usitnjenog belog luka.

Sos sa kečapom:

Čašu pavlake pomešajte sa 100 g kečapa, dodajte dva, tri češnja sitno seckanog belog luka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*