Home / Kafa sa tetkom / Filovana vekna od mesa
Filovana vekna od mesa

Filovana vekna od mesa

Mesne vekne su pravo carstvo ukusa i kreativnosti. Bitno je umestiti osnovu od mlevenog mesa sa začinima i dodacima a onda pustiti mašti na volju i filovati je ili kako ko voli ili prema raspoloživim materijalom u frižderu. Današnji vikend  predlog su mesne vekne sa šunkom, slaninom, ajvarom i nezaobilaznim kačkavaljem.

Potrebno je :

800 gr mlevenog mesa (najbolje mešanog)
2 jaja
2 kašike prezle
1 crni luk
2-3 čena belog
sredina od 2-3 parčeta hleba
so, biber i začini po želji
oko 100 g  šunke
oko 200 g kačkavalja
oko 100 g slanine
ajvar

Umesiti sve sastojke (luk sitno iseckati ili izmiksirati u blenderu) da se dobije kompaktna masa, podeliti je na dve lopte  i ostaviti da odstoji oko pola sata u frižderu. Izvadi i svaku loptu  i razvaljati u krug.

Jedan deo premazati ajvarom i prekriti kolutovima šunke a na drugi staviti sitno iseckanu slaninu i kačkavalj. Napraviti dve vekne i uviti u foliju da odstoji još oko pola sata u frižderu.

Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, uvijeno u foliju. Nakon  45 minuta otvoriti foliju i peći dok ne dobije rumenu koricu.

Seći na šnite i služiti uz krompir i svežu salatu.

Prijatno!

Vekne pravila i recept poslala Miroslava Vukoje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*