FreeDigitalPhotos.net

Čuvajte svoje toplomere sa živom i navikavajte se na digitalne

Od jula prošle godine, zvanično je zabranjena prodaja toplomera sa živom, a u zemljama Evropske unije oni nisu u upotrebi još od 2009. godine. Zabranjeni su jer mogu biti opasni po zdravlje ljudi i zbog negativnog uticaja na životnu sredinu tako da ih danas mogu upotrebljavati samo stručna lica i mogu se nabaviti samo u specijalizovanim prodavnicama medicinske opreme.

Umesto toplomera sa živom, sada možemo kupiti samo digitalne toplomere ili one koji sadrže galijum ili indijum koji su isto srebrne boje kao i živa, i koji moraju imati oznaku da su bez žive.

Stari toplomeri sa živom su uglavnom bili bezbedni sve dok su neoštećeni a količina žive koju su sadržali je bila veoma mala, ali zbog toga što živa spada u grupu teških metala sa toksičnim svojstvima, koja lako isparava na sobnoj temperaturi,  kada se desi da toplomer bude polomljen postoji opasnost da isparenja budu udahnuta, srećom isparenje je veoma sporo, no svakako vodite računa ako vam se desi da ga razbijete.

Ukoliko se desi da polomite toplomer do čega najčešće dođe kada nam ispadne iz ruku, ne usisavajte živu niti je čistite metlom, tako pospešujete isparenja, ne bacajte u sudoperu ili lavabo u kupatilu jer pod uticajem tople vode isto isparava, pažljivo pokupite živu i ostatke stakla na list papira i odmah iznesite iz kuće, ne rizikujte.

Ako ste ostali bez toplomera, a u kući ga treba imati, moraćete da se preorijentišete na digitalni toplometar. Upotreba digitalnog toplomera je mnogo lagodnija od starog toplomera sa živom, on brže meri temperaturu i na kraju će (model koji koristim) kada izmeri temperaturu zazvoniti što decu neobično raduje.  Takođe nema onog neprijatnog osećaja hladnoće kada ga stavite ispod pazuha.

 FreeDigitalPhotos.net

Iz ličnog iskustva, digitalni toplometar imam preko deset  godina, on uvek prikazuje nižu temperaturu od toplomera sa živom. Ovo je jako važno naročito kada su pitanju one  temperature koje se kreću oko 37 stepeni, jer digitalni toplomer može pokazati da povišene temperature nema. Znate već kako mi mame procenjujemo da li dete ima temperaturu, usne na slepočnicu a onda toplomer i na kraju verujemo njemu. Blago povišena temperatura ne mora biti alarmantna ali ako traje danima onda je znak da se u organizmu nešto dešava.

Da biste izbegli problem i dilemu da li vaše dete (ili vi) ima povišenu temperaturu, ako još uvek ne koristite digitalni toplomer obavezno ga kupite i navikavajte se na upotrebu, naizmenično merite tepmeraturu starim toplomerom sa živom i digitalnim toplomerom kako biste utvrdili kolika su odstupanja kod ovog drugog.

Da ne pomislite da su digitalni toplomeri nepozdani, to nije tačno, oni su samo osetljiviji od starih toplomera, i kako stručnjaci kažu, na njih utiču spoljna temperatura, vlažnost vazduha,  reaguju na otvoren prozor, blizinu grejnog tela,  mogu čak pokazati netačnu temperaturu ako su zaprljani.

Zbog svega ovoga, stari toplomer sa živom vam neće zauvek trajati, na vreme kupite digitalni toplomer i navikavajte se na njega. Drugi toplomer sa živom nećete moći da nabavite, danas sam obišla nekoliko apoteka sa pitanjem – da vam slučajno neki nije ostao na zalihama – ne, nije, povučeni su iz upotrebe.

Kada jednog trenutka više ne budete posezali za toplomerom sa živom, već budete navikli da upotrebljavate digitalni toplomer, oslobodite se ovog starog, ali ga ne bacajte sa ostalim smećem, kako god smešno zvučalo, odnesite ga u najbližu apoteku ili dom zdravlja, oni će ga pravilno odložiti sa ostalim medicinskim otpadom.

MM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *