Ana voli Sulejmana

Dobri Milovan postao je istorija. Nad njegovom slabašnom, od tranzicije umornom, svake muževnosti lišenom figurom, uzdigao se u svom sjaju, snazi i moći 16. veka bradati, ćelavi Sulejman u zlatnom kaftanu sa handžarom za pojasom (nekad i dva, kako mu ćeif). Sva istorijska emancipacija, borba za jednakost polova i rodno-građanske slobode pale su pred naletom testosteronske bombe u vidu ekranizovanog alfa-mužjaka iz daleke prošlosti.

Samopouzdanje i zdravlje pokojnog Milovana, istina, načeli su i Hoze Armando, Ignjacio, Luis Rikardo (oprostite ako sam omašio neko ime) zatalasano crnih kosa, preplanuli i mišićavi vlasnici desetina kvadratinih kilometara plantaža i krda konja u savanama Južne Amerike. Svi ti Hozei i Luisi nešto više od deceniju potpaljivali su ohlađeni libido srpskih domaćica (ali i tinejdžerki) koje su, poluotvorenih usta buljile u televizor gde po cirka sat vremena dnevno neka lepojka balavi na dlakavim grudima dotičnog dase.

Pa, dobro, da im čovek i ne zameri to projektovanje u svet gde neki lepi, hrabri i odvažni (uglavnom bogati) muškarci 18 sati dnevno troše na borbu za svoju voljenu, pa što sami, što zajedno s njom sline nad kletom sudbom što ih razdvaja. Koja ne bi poželela da iz basne u kojoj živi, odleprša u pomenutu bajku?

Ali, onda, kroz neke, po svemu sudeći još nezatvorene civilizacijske pukotine sa istočne strane Srpstva, među heroje iz španske sapunice umešale su se i njihove kolege iz Turske.

Još od samog početka izgledalo je kao da nikada nisu ni odlazili. Ustvari kao da su otišli na privremeni rad u Malu Aziju, pa se brže-bolje preko Bosfora vratili u domicilne predele da nadoknade propušteno. Među svim tim junacima, Halit Ergenč, proćelavi Turčin sa bradom od  7-10 dana, ušao je među Srpkinje suvereno, kao u svoj harem, izazivajući uzdahe i svakojake lascivne komentare. Bilo kakvo protivljenje ovoj tvrdnji demantovano je surovom statistikom koja je pokazala da svaka serija u kojoj se pojavio, a naročito ova poslednja „Sulejman veličanstveni“ postiže vasionsku gledanost iz dana u dan.

Muževnost u Milovana, olinjalog sprskog mužjaka, koja se prilagođavala i menjala već prema zahtevima osamdesetih, pa devedesetih, decenije „demokratskih promena“, više ništa nije moglo da sačuva. Ne tako davno i  Milovan je ličio na Sulju, dlakavog mačo tipa, onda su ga devedesete obijale upasale u trenerku i obule Nike Air Max, da bi ga najzad, od 2000. godine, na ovamo kalupili i depilirali po „evropskim standardima“. I u toj prebrzoj metamorfozi muškosti, poklekao je prvo pred Hozeom, onda pred Sulejmanom.

Za Milovana, pokoj mu duši, nije ni čudo. Mene čudi kako je Halit, alijas Suljo (što liči na mog komšiju autolimara) isplivao svojom seksualnom pojavom među Srpkinjama željnim zapada. Da li je svo to preglasno zagovaranje rodne ravnopravnosti, poništavanja balkanskog šovinizma i svih obeležja nekih naših „Milovana“ u stvari bilo samo foliranje. Jel to neki haremski gen proradio u našim ženama pa se „pale“ na tiranina pred kojim kleči svih njegovih 80 ženki i od kojih se svaka nada da će baš njoj ukazati čast zajedničke bračne noći?

Da li Ana stvarno voli Sulejmana, il se samo pravi? Recite, da se ne lažemo!

Ništa lično.

Autor: Aleksandar Petrović

(Foto: muhtesemyuzyl)

8 comments

 1. Samo 80 ženki? Ja upravo čitam knjigu „Roksolana – uzdizanje strasti“ (na ruskom), i tamo kaže da je veliki vezir Ibrahim, alijas Pargalija, dovezao na poklon sultaniji Hurem 500 naložnica da je služe, samo iz jednog pohoda!

  Mada, to mi malo vuče na megalomaniju.

  U istoj toj knjizi, skrećem malo s teme, sudbinu Matije Gupca je navodno doživeo neki drugi junak, Mađar, na primer, a nešto poput Ćele kule je napravljeno posle zauzimanja Bude, dakle, takođe u Mađarskoj… Tako da autor, iako inače deluje vrlo potkovan istorijskim činjenicama, ili brka lončiće, ili su se grozote ponavljale.

  A što se Sulje tiče, zapravo, što se tiče Halita, eh, pa toliko lepših i zgodnijih Turaka ima i u toj seriji, a i u nekim drugima, promakne mi nekad poneki, pošto samo ovu gledam, i to već odavno na Netu, unapred.
  Halit meni generalno ima neki pogled i osmeh dobrice, a ovako, pa i nije neki dasa…
  Vratite nam našeg Milovana!!!! :o))))))))))

 2. LjiljanaJerinic

  Bravo, Aleksandre! Dobrodošli u TetkaCrew!

  Na pravom mestu, u ženskom časopisu, izuzetno duhovito lamentirate nad arhetipom srskog alfa-mužjaka. Po ko zna koji put se tako potvrdjuje da su muškarcima žene „The Dark Continent“ (kako bi čika Frojd rekao). Priznajem da važi i obrnuto!

  Vaše gotovo mitsko biće evropeiziran Sulja ima svoj pandan u evropeiziranoj babi koja se češlja: sa silikonskim usnama i grudima Anđeline Ž.i maljavim debelim nogama Anđelije iz „Gorskog vijenca“(Blago Andri, đe je poginuo, divne li ga oči oplakaše…) Ako ste vi zbunjeni kada se ženama na ovim prostorima „uzbludi mozak u tikvini“, nije ni nama baš sve jasno šta vas „pali“.

  Kroz članak je protkana i briga za (ne)kulturnim provođenjem vremena većeg dela našeg TV gledališta, mada je sve to negde u sprezi: set vrednosti koji definiše naše izbore partnera, set vrednosti koji definiše naše političke opcije, ili kako se provodi slobodno vreme…

  Tema koju ste pokrenuli mi je zanimljiva i poslovno i privatno. Stručno mišljenje bi moglo da „romantični realizam“ sapunica poveže sa vrstom zabave koja je samo obećana fikcija, vrsta samoigre. Hteli mi to da priznamo ili ne to je osnova socijalnog života televizičnog srpskog puka ovog vremena, koji na taj način doduše cementira svoju emotivnu posvećenost u nove-stare kulturne vrednosti. Svakog dana, milionski auditorijum, ne samo ženski, „gubi“ se u zabavnim aktivnostima, „živi“ u svetu avanture, glamura, strasti i romantike koja je manje ili više kostimiran. U toj evaziji nalazi prijatnost, stimulaciju, uzbuđenje. A taj svet zabave nosi paralelni set vrednosti ( u smislu Orvelovog doublethinking stava koji nije u konfliktu).

  Tim duplim aršinima jedino mogu da objasnim kako intelektualci koji su disciplinovani, organizovani, odgovorni, logički jaki, navikli na napore, mogu da budu konzumenti „lake“ zabave kada se odmaraju. Zar to nije paradoks i konflikt u najavi? Da li to u njima čuči Fata (i Sulja) iz srednjeg veka i kako onda kriju tu masku kada se sa nama druže? I kakvog mužjaka želi Fata ili Hurem ili Kasandra onda? Nije konflikt, kažu stručnjaci. Kad radimo potežemo jedan set vrednosti, kada se zabavljamo drugi. I oni ne moraju biti u skladu, jer mi nagde znamo da se nalazimo u liminalnoj zoni, graničnoj zoni između realnog i imaginarnog, gde se dva sveta dodiruju, ne mešajući se! Zato se ne rascepimo se, ne poludimo, ako smo „kulturni“ u drugim sferama, a „nekulturni“ kao TV gledaoci! Toliko o struci.

  Da se vratim Vašem slikovitom jeziku i odgovorim Vam na pitanje: Ja sam ljiljAna koja ne voli sulejmAna, nego milovAna, ali se bojim da on ne voli mene više, jer juri Barbike!

 3. Aleksandar Saša Petrović

  Drage dame,

  Tekst je dakle, pogodio, svojom satiričnom formom, jednu malu (ili možda ne tako malu)neusaglašenost javno i privatno mnifestovanog sopstva žena u nas 🙂 Prija mi i, ako dozvolite, imponuje što je podstakao komentare kako socijalno-psihološkoj tako i u kolokvijalnoj ravni.

  Zato, od srca hvala na komentarima, pohvalama i kritikama.

  Svrha moje pomoći koleginicama iz Tetke sastoji se u pokušaju da stvari pogledam iz muškog ugla koji je kadkad oštar, kadkad tup – već kako meni „na vr pera dođe“. Ne retko ja na vr pera metnem tako neku žensku temu.

  Pomozite i predložite teme:)

  S poštovanjem,
  Aleksandar

 4. Ko što ti već rekoh tečo, bravo! Ana na žalost voli Sulejmana ali ima i nas Ana (staromodnih) koje smo verne do groba Milovanu. Nego, reci ti nama, Ljiljana je divno prokomentarisala i takođe istinito zaključila da Milovan juri(voli) Barbike. Jel’ istina? Ti mi kaži.

 5. Aleksandre,

  citam te i dalje…

 6. Ne volim ni Sulju, a ni Milovana. Suljo, pomenuti glumac, ako niste primetili ima nekako nerazvijena, spustena ramena, a Milovan, iskreno, nemam pojma o kojem pisete, ocigledno da to nisam gledala, ako izgleda kako ste opisali, ni on nije tip zavodnika, po mom ukusu.
  Ne svidja mi se ni kad vi, muskarci, u transu gledate kad njih dvadeset dvoje trce za jednom loptom ko sumanuti, a pri tom izbor tih dvadeset dvoje je blagi jad i uzas: ulepljene znojave kikice i dredovi koje drze trake oko glave, „sexi“ brade od 3 dana, nabildovani pojedini misici, a noge krive, cvornovate, doduse, novcanici itekako podeblji, pa jos kad se pojave na nekoj prvoj stranici zenskog modnog casopisa. Jeste ulickan, skockan, ali ipak mu fali nesto od onog smeka koji su ranije imali muskarci sa ovih prostora, a to je umece da pokazu zeni, kada su sa njom, da je ona jedna i jedina, bar u tom trenutku.Bili su osvajaci zenskih srca, a ne objekti za osvajanje.
  Mozda ovdasnje zene, i ja, gledaju raznorazne serije, ali zasto se muskarci ne zapitaju zasto su nam one interesantnije od njih, jer, saglasicete se, to vreme moze mnogo bolje,kvalitetnije, da se iskoristi zajedno, u drustvu sa osobom suprotnog pola ukoliko smo na istoj talasnoj duzini.
  Moguce je da nisam u pravu, ali nekako vise volim da odgledam epizodu neke serije nego da pijem tablete za zivce koje mi tresu raznorazna nemila dogadjanja u zivotu.
  I na kraju, zasto da ne pobegnem u bajku bar na tren, kad se svaki dan opatosim od realnosti postupaka nasih „Macho balcanikusa“ koji pune novinske stupce.
  Eh da, ne mislim da ste za to odgovorni samo vi, muskarci.
  Mame su, iz najvece ljubavi, dale veliki doprinos svemu, pa smo tu gde smo, izmedju ostalog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *