Home / Kafa sa tetkom / Uskršnji doručak
Uskršnji doručak

Uskršnji doručak

Milhbrot ili mlečni hleb

Običaj pravljenja slasnih pletenica, milhbrota nam je stigao iz Rusije. Uskršnja trpeza je šarena i vesela, kuvana jaja obavezno jedemo za doručak i uz njih razne druge đakonije, tako da milhbrot odlično ide uz sve i ujedno je ukras svečane trpeze.

Potrebno je:

kocka kvasca
½ l mleka
125 g maslaca
2 kašičice soli
100 g šećera
2 žumanca
2 kašike šećera
oko 1 kg brašna
suvo grožđe i korica limuna (po želji)

Priprema:

kvasac rastvoriti u mlakom mleka sa šećerom. Kada uskisne, sipati u vanglu, dodati mleko,  maslac, so, žumanca i brašno da se zamesi glatko testo. Dobro ga premesiti rukama i ostaviti da nadođe na toplom mestu (pokriti krpom). Kada naraste, premesiti još jednom, ako želite dodajte suvo grožđe, i podeliti na 8 delova pa svaki na deo posebno podeliti na tri dela. Svaki razviti u trake i od po tri formirati pletenice koje ćete uviti u krug. Premazati ih umučenim belancetom. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Može se utisnuti i ofarbano jaje u krug i peći zajedno ili se samo napravi udubljenje da bi se jaje naknadno stavilo.

Naređejte ih u činiju sve zajedno ili aranžirajte pojedinačno sa kuvanim jajetom. U svakom slučaju će biti dekorativno i ukusno i doprineće prazničnoj atmosferi.

Prijatno i uživajte!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*