Home / Kafa sa tetkom / Uskršnja torta
Uskršnja torta

Uskršnja torta

Patišpanj:

8 jaja
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike ulja
pola  kašičice praška za pecivo

Fil:

5 žumanaca
150 g šećera
250 g maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
ananas iz konzerve (1 veća konzerva)

Šam od belanaca:

5 belanaca
150 g šećera

Umutiti mikserom belanaca sa šećerom i postepeno dodavati žumanca, jedno po jedno. Lagano umešati orahe, brašno, prašak za pecivo i ulje. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Gotovo je kad se testo odvoji od zidova kalupa. Izvaditi na dasku i dobro ohladiti.

Fil:

Umutiti žumanca sa 150 g šećera i vanilinin šećerom i skuvati na pari. Kada se zgusne, skinuti sa vatre, sačekati da se malo ohladi pa umešati omekšali maslac ili margarin. Ohladiti.

Patišpanj preseći na pola, svaku polovinu poprskati sokom od ananasa, filovati sredinu i ispuniti kockicama ananasa. Preko staviti drugu koru, nafilovati i staviti u frižder da se ohladi.

Ukrašavanje:

Belanca umutiti u čvrst sneg i u njega dodati gusto ukuvan šećer u malo vode (toliko vode da šećer bude samo prekriven). Mutiti dok se šam ne ohladi od vrelog sirupa i postane staklast. Premazati tortu i ukrasiti uskršnjim figuricama od šećera ili po želji.

Napomena: šam ne uspeva svima, slobodno umesto šama koristite šlag.

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*