U susret Uskrsu, farbanje jaja u lukovini

Moj omiljeni način bojenja jaja je u ljusci od crnog luka. Glasam uvek za sve što je prirodno. U kući uvek ima crnog luka i dobro je početi sa skupljanjem ljuske nekoliko nedelja pre Uskrsa. Ako zaboravite, uvek možete zamoliti prodavačicu na pijaci da vam sakupi iz njene korpe ili  kupite 2-3 kg luka, skinite mu koru, a luk će se svakako iskoristiti u narednom periodu.

Dakle, što više lukovine to bolje. U veliku šerpu naređajte red lukovine, red jaja (koja su stajala na sobnoj temperaturi bar 24sata pre kuvanja), sipajte kašiku soli i kašiku sirćeta i stavite na vatru da sve zajedno proključa. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte sve zajedno 15 minuta. Dobro je da jaja budu što bolje skuvana jer će danima stajati  na sobnoj temperaturi.

Najčešće ova jaja šaram biljkama, pre nego što ih kuvam – sakupim interesantne travčice (list i cvet maslačka i detelina na primer) ili kupim listove peršuna i mirođije na pijaci.

Postupak je sledeći : postavim listić na jaje i oko jajeta umotam parče najlon čarape i vežem u čvor.

Kada je skuvano, izvadim jaja, sačekam minut dva da se ocede i makazama skidam čarapu a biljčicu sastružem nožićem. Kada se ohlade i osuše namažem ih uljem da se sjaje.

Jedan od načina za ukrašavanje jaja je  da lepkom zalepite ukrasne cvetiće koje koristimo za tortu. Možete lepiti i sličice ili pustite mašti na volju, umotajte jaje pre kuvanja u parčiće plastičnog džaka za krompir. Lepa ideja je da ljuske crnog i belog luka sitno iseckate i  postavite po jajetu i sve to zajedno zategnete parčetom najlon čarape – takva jaja imaju neobičan mermerni izgled. U svakom slučaju, uključite decu, kako u branje travčica, tako i u ukrašavanje i mazanje jaja uljem. To su lepi rituali koji doprinose dobrom raspoloženju i druženju sa članovima porodice.

Gordana Radojković

One comment

  1. HVALA ZA LEPO I SLIKOVITO OBJASNJENJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *