Home / Kafa sa tetkom / Sveže, oprano i narezano čeka vas. Ali, da li je tako?
Sveže, oprano i narezano čeka vas. Ali, da li je tako?

Sveže, oprano i narezano čeka vas. Ali, da li je tako?

Sa bržim načinom života dolaze i drugačije navike u ishrani, sve je više na ceni instant hrana, polugotova, za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena. Prodavci kažu da prodaja supa i pirea koji se spremaju za minut nikada nije bila bolja.

U frižiderima u supermarketima danas možete sve naći, sutlijaš, rusku salatu, urnebes salatu, nema potrebe da se mučite pripremajući ih, dovoljno je da ih stavite u korpu.

Isto tako, sve češće možete videti rezano povrće upakovano u plastične providne kutije, deluje sveže, čisto, dovoljno je da ga samo začinite i eto vam odlične salate.

Obratite pažnju i videćete da mnogo ljudi ovo kupuje. Pošto se radi o seckanom povrću, prosto je nesvhatljiv razlog kupovine tih stvari, imajući u vidu da je za njihovu pripremu potrebno samo da kupite, operete i iseckate.

Sveže rezano povrće je najnovija trend ponuda u celom svetu a priprema se sa ciljem da zadovoljne najnovije prehrambene navike potrošača. Tako kažu trgovci.

S obzirom da je ovako pripremljena salata od nekoliko vrsta kupusa kudikamo skuplja nego da ste to sami kupili na pijaci, postavlja se pitanje da li ljudi razmišljaju kada kupuju, ili je moć vizuelnog doživljaja toliko jaka da o tome uopšte ne misle.

Ako pomislite da kupovinom sveže rezanog povrća kupujete nešto specijalno, to nije tačno, kupujete običnu salatu, ali plaćajući višu cenu, plaćate i uslugu rezanja.

Ali, zašto bi u marketima neko seckao salatu umesto vas? Zato što vas mnogo voli, što ne bi da se vi mučete, zna da ste mrtvi gladni pa da vam skrati put od kupovine do tanjira?

Kao što sigurno znate, sveže povrće i voće veliki lanci kupuju na veliko, na tone, i sva to mora da se čuva u određenim uslovima kako trgovci ne bi gubili a to do vaše trpeze stiglo u koliko-toliko svežem i ispravnom stanju. Većina tih stvari se čuva u hladnjačama što možete videti, ako ni po čemu drugom, po tome da vrlo brzo truli kad ga donesete kući, možete videti čak i na rafovima u marketima. Smrt za povrće je prekidanje lanca rashlađivanja.

Posle dan, dva, stajanja na rafovima, povrće počinje da se suši, sigurno ste i to primetili, zelena salata izgleda uvelo, gornji listovi kupusa isto tako, lišće šargarepe ili nekog drugog zeleniša ne izgleda uopšte primamljivo, samo obratite pažnju.

E, da sve ovo ne bi završilo kao otpad, a trgovci gubili, oni će to skloniti, osušeno  lišće sa površine koje je počelo da truli će baciti, a ono iznutra, što još izgleda sveže će narezati, upakovati u plastične kutije i ponuditi vam kao sveže rezano povrće.

Dakle, sve ste kupili sem svežinu, zato ti proizvodi i imaju kratak rok trajanja, uglavnom četiri dana, zato i piše na kutijama na kojoj temperaturi ih treba čuvati, kako bi vizuelno do krajnjeg roka izgledali sveže i primamljivo.

Pre nego što kupite sveže rezano povrće, razmislite o tome da nikako ne kupujete ništa sveže već nešto dobro upakovano i vizuelno primamljivo, i da mu je samo “udahnuto” malo trgovačkog umeća kako ne bi beležili gubitak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*