Home / Kafa sa tetkom / Starinske kiflice sa lešnikom
Starinske kiflice sa lešnikom

Starinske kiflice sa lešnikom

Kad sam bila mala, u svakoj kući je bilo kiflica. Skoro sve mame, tetke,  komšinice, ujne, strine, kume i bake su ih pravile manje-više na isti način, od maslaca, masti, brašna i jaja. Mirisale su na vanilu a aromu im je davao kokos, lešnik, orah, badem ili  cimet, po izboru domaćice ili želji i afinitetu njenih ukućana.

Lako se i brzo prave, mogu danima da stoje i što više stoje sve su lepše. Najbolje  je držati ih u hermetički zatvorenoj kutiji a manju količinu u činijici  na stolu. Lepa, jestiva dekoracija koja mami i izgledom i mirisom i ukusom.

Potrebno je:

250 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 jaje
100 g pečenih, samlevenih lešnika
oko 400 g brašna
kesica vanilin šećera

Priprema:

Umutiti penasto maslac (margarin) sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodati mlevene lešnike i brašno i zamesiti testo ni tvrdo ni mekano, da se ne lepi za prste. Oblikovati kiflice i poređati u pleh. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, samo 10 minuta da ostanu bele.

Ohladiti pa uvaljati u prah šećer.

Obavezno podeliti sa prijateljima.

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*