Tom Clare / FreeDigitalPhotos.net

Ruzmarin, simbol bračne sreće

Sigurno se sećate bar jedne svadbe na kojoj su vas kao gosta zakitili grančicom ruzmarina koji je čitavog dana mirisao negde na mestu gde nam je srce. A mora da se sećate i vremena kada je za grančicu bila vezana tračica, trobojka u bojama tadašnje zastave.

Cveće je još od drevnih vremena neizostavan detalj na ceremonijama venčanja.

Najraniji podaci govore da ovaj običaj datira još iz predhrišćanskog doba, muškarac je, odlazeći da zatraži devojku koja će mu biti saputnica, nosio u rukama granu mirte i ruzmarina, biljke koje su smatrane simbolima plodnosti i vernosti. U to vreme, brak kao uređena zajednica kakav mi poznajemo nije postojao i muškarac je tako pokazivao svoje ozbiljne namere, da bira ženu sa kojom će imati porod i kojoj će biti veran.

Ovaj običaj se zadržao kroz vekove, čak i kasnije kada su brakovi zvanično sklapani, u nekim zemljama, jako davno, mlade su na dan venčanja nosile umesto bidermajera buket grančica ruzmarina koji i danas simbolizuje vernost i sećanje.

Zbog duge tradicije, ruzmarin se danas skoro u svim zemljama sveta smatra simbolom bračne sreće baš zato što simbolizuje vernost i sećanje,

Foto: iosposa.style.it

bez čega nema srećnog zajedničkog života.

U međuvremenu, kićenje cvećem i mlade i svatova se menjalo od zemlje do zemlje, svaka ima svoje običaje, i u moderno vreme,  ruzmarin je istisnut, i iz bidermajera i sa revera zvanica, veoma čudno s obzirom da se o nekim drugim stvarima koje simbolično donose sreću tog dana veoma vodi računa.

Kakav  će biti bidermajer, kako će biti okićeni gosti i da li će biti okićeni ili će sa svadbe umesto toga poneti neki simboličan poklon koji će ih podsećati na taj dan, uglavnom zavisi od želja i mašte buduće mlade ili onoga koga je angažovala oko organizacije ceremonije i detalja.

Naravno, sve je to normalno, vremena se menjaju, ali ruzmarin je nepravedno istisnut jer predstavlja pravi simbol onoga u šta se ulazi sklapanjem braka.

Zbog toga, ako se uskoro udajete, ne zaboravite grančicu ruzmarina. Ne morate njime kititi goste, ali ne zaboravite bar jednu grančicu u bidermajeru, u korpi u kojoj se nalazi ono čime će vaše drugarice ipak okititi vaše goste, danas su to za devojke najčešće narukvice ukrašene perlicama, tilom i cvetićima, ili kao deo cvetne dekoracije na stolovima.

Foto: ilgiardinodisarah.it

One comment

  1. Gordana Radojkovic

    Pun pogodak! Mnoge činjenice o simbolici ruzmarina nisam znala ali mi je nekako smetalo što je ruzmarin potisnut sa revera svatova!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *