mrpuen / FreeDigitalPhotos.net

Osvežite garderobu koja je stajala cele zime

Otoplilo je i najzad ćemo izvšiti premetačinu u ormarima, spakovati zimsku garderobu, džempere i jakne a na dohvat ruke spakovati letnju garderobu.

Garderoba koja se ne upotrebljava mesecima često ume da ima neprijatan miris iako ste je oprali i čistu spakovali, a razlozi su razni, od toga da imate stari garderober, da imate vlagu u kući, da ste je držali u najlon kesama, može čak i da povuče miris nekog sredstva koje koristite protiv moljaca.

Da biste garderobu sačuvali mirišljavom, poslužite se trikom naših baka, sada kada budete pakovali džempere i ostalu garderobu, operite ih, dobro osušite i između njih stavite sapune, samo otvorite kutiju u kojima se nalaze. Ili stavite bočice parfema koje ste potrošile.

A ako vam se garderoba koju ste zimus spakovale sada oseća pomalo na plesan, oslobodite neku policu u ormaru, skuvajte ½ litra mleka, stavite stari koje neprijatno mirišu a između njih posudu da mlekom i ostavite preko noći. Mleko že apsorbovati sve neprijatne mirise kako ne biste morale odjednom da perete gomilu stvari.

Umesto mleka možete koristiti alkohol, u 3 dcl alkohola nacedite jedan limun i isto ostavite preko noći a sutradan samo malo provetrite.

Patike, baletanke, sva zatvorena letnja obuća koju sada vadite iz kutija može neprijatno mirisati. Nacedite limun, natopite parče vate, premažite obuću iznutra i ostavite da se osuši. Mirisi će nestati.

Ako na platnenoj obući primetite fleke a to se može desiti, da izbiju fleke iako ste ih oprale i spakovale čiste, to mesto nakvasite, sipajte deblji sloj sode bikarbone, dobro natapkajte i ostavite da se osuši. Nakon toga, smo dobro istresite ili očetkajte i fleka će nestati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *