Home / Kafa sa tetkom / Omaž bakinim krofnama
Omaž bakinim krofnama

Omaž bakinim krofnama

Kad čujem reč „krofna“ meni zamriše bakina kuhinja i setim se vangle plave boje sa belim tufnama u kojoj ih je ona spremala.

Da li smo mi bili mali ili su krofne bile velike – ne znam, ali sećam se dobro kako smo brisali usne od kristal šećera u koji su bile uvaljane i kako su nas opominjali da ne preteramo zato „što će nas boleti stomak od vrućeg testa“. Ovo je omaž bakinim krofnama i trenutak kada se vraćamo, kao vremeplovom, u dane detinjstva.
Krofne su, inače, koliko znam, poreklom iz Nemačke, kao i sam naziv (krapfen). Ovom poslasticom se slade i mnogi drugi: Englezi, Poljaci, Slovenci, Španci…

Mada postoje razne varijacije, svuda se spremaju na sličan načih. Princip je isti, sve su ostalo nijanse, da parafraziram Balaševića.

Potrebno:

kvasac – 20 g (1/2 kocke)
1/2 praška za pecivo
2. jaja
2 supene kašike ulja
narendana kora jednog limuna
1 kesica vanilin šećera
1 kafena kašičica soli
2 supene kašike šećera
200 ml vode
200 ml mleka
800 g brašna
za fil – kockice čokolade, eurokrem, džem …

Priprema:

Kvasac, vodu, mleko, šečer i kašičicu brašna zamutiti i ostaviti da stoji na toplom desetak minuta.

U posudu sipati brašno i dodati jaja, so, prašak za pecivo, ulje, vanilin šećer, narendanu koru limuna i smesu sa kvascem. Zamesiti testo, dobro ga izraditi varjaćom i ostaviti da naraste.

Sto posuti brašnom, izručiti testo i rastanjiti oklagijom. Krofne vadite velikom čašom, stavite fil, pokrijte drugom polovinom testa. Zatvorenu krofnu ponovo oblikujte manjom čašom čime ćete istovremeno spojiti testo i sprečiti fil da iscuri tokom prženja.
Pržiti u dubokom, vrelom ulju.

Vruće krofne uvaljati u prah šećer sa vanilom.

Možda vam neće biti iste kao bakine, to najčešće ne uspemo, nedostaje detinjstvo, mamin upozoravajući glas, ali će se vaši ukućani radovati ovoj poslastici.

 Sanja Tomić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*