Home / Kafa sa tetkom / Mramorni kuglof
Mramorni kuglof

Mramorni kuglof

Kuglof je kolač specifičnog oblika jer se peče u posebnom kalupu. Lepo izgleda, pravi se na razne načine, kažu, još od 17.veka, i da ste u to vreme živeli na nekom od evropskih dvorova najverovatnije je da bi vas njime poslužili. Zovu ga i „carska poslastica“ a taj naziv zaista i zaslužuje svojim izgledom i ukusom.

Potrebno je:

125 g maslaca
3 jaja
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
225 g brašna
50 g mlevenih oraha
½ kesice praška za pecivo
120 ml mleka
1 kašika kakaa

Priprema:

Umutiti penasto omekšali maslac (na sobnoj temperaturi) sa šećerom i vanilom i u to dodati jaja, jedno po jedno. U posebnoj posudi pomešati brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo pa postepeno dodavati masi, naizmenično sa mlekom. Dve trećine mase sipati u dobro podmazan i posut brašnom kalup za  kuglof. U ostatak mase dodati kakao pa preliti preko žute mase i ovlaš viljuškom promešati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 45 do50 minuta. Kada je pečen, izvrnuti ga na tacnu, sačekati da se malo ohladi i posuti prah šećerom ili čokoladom u prahu.

Izuzetno je sočan i dugo ostaje svež. Odlično ide uz sva pića i napitke – mleko, čaj, kafu ili vino.

Gordana Radojković

One comment

  1. Drage Tetke,

    vaši recepti su hmhm- nisu dobri.
    Savršeni su!

    I ovaj mi je omiljeni, ponekad dodam i malo suvog grožđa 🙂

    Dali ste mi ideju za ovu nedelju, hvala 🙂

    Ostanite takve, bolje ne mož’te biti 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*