Home / Kafa sa tetkom / Koliko se ideal lepote promenio za pedeset godina
Koliko se ideal lepote promenio za pedeset godina

Koliko se ideal lepote promenio za pedeset godina

Biti savršeno lepa je san svake žene, i svaka, koliko god da je lepa, je nezadovoljna svojim izgledom, uglavnom zbog standarda koje je nemoguće dostići. Pojam lepote se menja kroz godine i decenije, ono što se nekada smatralo idealom lepote danas izaziva nevericu.

Pojam lepote se i danas razlikuje od zemlje do zemlje, u većem delu sveta standarde nameću mediji, žena mora da ima savršeno lice, grudi, duge noge, i savšenu figuru, proporcije 90-60-90 već godinama muče žene koje se izgladnjuju kako bi dostigle ove manekenske proporcije.  No, u nekim delovima sveta na ceni su debele žene, debelo asocira na zdravo a ono što je zdravo to je i lepo, tako da možemo reći da se pojam lepote razlikuje od kulture do kulture, ali što se zapadnog dela sveta tiče, pojam lepote se u zadnjih šezdeset godina mnogo promenio.

Na sajtu Retronaut, objavljene su reklame iz šezdesetih godina prošlog veka gde možete videti koliko su se “ideali” promenili, žene su nekada bile pune oblina a savetovalo im se da ako žele da budu popoularne i poželjne ne mogu sebi dozvoliti da budu mršave.

Nekada je bilo veoma važno da se grudi, struk i kukovi jasno definišu, danas sve to nije tako, i ako posmatrate manekenke koje modnim pistama prošetaju ono što bi trebalo da postanu modni trendovi a vi se u tome osećale najlepšom ženom na svetu, ideal predstavljaju “kost i koža”. Ideal lepote danas nije vitkost, već mršavost. Prosto neshvatljivo kad pogledate koje žene su smatrane lepoticama i ideaima lepote polovinom prošlog veka, Merilin Monro, Rita Hejvort, Sofija Loren, nijedna od njih nije bila mršava, sve tri su imale zanosne kukove kojima su zanosno i njihale kad se kreću.

U to vreme, umesto današnjeg ideala “motke”, ideal je bio “peščani sat” i sigurno da se nije izgubio jer onda Monika Beluči ne bi bila proglašena za jednu od najlepših žena sveta.

Ono što je u prošlom veku bio ideal lepote danas se smatra zaobljenim, debeljuškastim, popunjenim.

Pogledajte reklame.

 

 

Izvor: Retronaut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*