Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Jabuka – iskoristite njene rajske darove

Jabuka simbolizuje zdravlje,  ljubav, sreću, znanje i mudrost, ali istovremeno i iskušenje seksualnost, muževnost i plodnost. Da Eva nije poklekla pred iskušenjem, ljudi bi i danas bili u raju.

Pronađeni ostaci jabuka datiraju još iz daleke, daleke prošlosti, pronađeni su u ruševinama Jerihona. Gajenje jabuka opisano je u koneskim spisima, pre naše ere, Homer je u Odiseji takođe opisivao plantaže i gajenje jabuka, a Horacije je govorio da savršen obrok treba da se završi jabukom.

Galen je preporučivao jabuke za doro varenje a zelene jabuke u slučaju zatvora i nesvestice.

Jabuci treba da zahvalimo što poznajemo zakone gravitacije, jer da nije pala Isaku Njutnu na glavu, pitanje je koliko dugo ne bismo znali kako ne odletimo u svemir.

Istorija kaže da je jabuka sa istoka stigla na zapad sa razvojem Rimskog carsta zajedno sa tehnikama gajenja.

Ona je  simbol zdravlja, već svi znamo za ono – jabuka na dan i zaboravite na lekara.

Nažalost, jabuku je danas istisnulo drugo voće, za svako od njih ćete pročitati koliko je važno za zdravlje, a o jabukama se govori sve manje i manje. Isto tako, ako poželite zdravu jabuku, teško da ćete uspeti da je pronađete, pijace i marketi su puni raznih sorti jabuka koja najčešće izgledaju kao sa reklame ali nemaju ukus one stare dobre jabuke, više su estetski privlačne nego što su ukusne. Gledajući cene jabuka, ponekad se pitate kako imaju skoro istu cenu kao egzotično voće, prosečna cena rumene jabuke kao sa reklame je 120 dinara, isto kao pomorandži, dok banane koštaju 140 dinara, mandarine isto toliko, a ananas 150 dinara.

Nove sorte jabuka istisle su one domaće, koje uspevaju na našem području, ali nažalost, nisu tako vizuelno primamljive kao one gajene, iz uvoza.

Prednost jabuka je što ih ima tokom cele godine, a ako poželite zdravu jabuku, potražite na pijacama one sitne, neugledne, i budite sigurni da ste kupili jabuke koje nisu tretirane nikakvim sredstvima.

Ako želite da napravite domaće jabukovo sirće, ove jabuke su prosto idealne, dobićete zaista zdrav, domaći prozvod.

Možete ih  jesti pre obroka, posle obroka, kao užinu, u pitama i kolačima, u voćnim salatama, i obavezno ih jedite sa korom, samo ih dobro operite. Ne ljuštite ih čak ni kada ih koristite za pravljenje kolača i pita.
.
Jabuke ne sadrže masti, imaju vrlo malo šećera i kalorija, bogate su mineralima imaju vitamini C sadrže frkutozu, šećer koji se metaboliše bez insulina pa kažu da je dobra i za dijabetičare jer usporava apsorbciju šećera. Bogate su vlaknima i dobre su za borbu protiv lošeg holesterola a pomažu dobar. Odlične su za masažu desni, čiste zube, osvežavaju dah, a moždane ćelije štite od napada slobodnih radikala koji su odgovorni za tipične bolesti starosti i imaju visok procenat antioksidanata.

Kad smo već zbog nje proterani iz raja, bar možemo da iskoristimo njene rajske darove.

Jedna jabuka na dan, pa možda baš nećete zaboraviti na lekara, ali ćete svakako sebi učiniti dobro.

Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *