Home / Kafa sa tetkom / Ideja za Uskrs – i pecivo i dekoracija
Ideja za Uskrs – i pecivo i dekoracija

Ideja za Uskrs – i pecivo i dekoracija

Kad dođe proleće, zeleno možete stavljati čak i u hleb. Probajte, nećete se pokajati.

Prolećni zeleni venčić

Potrebno:

oko 600 g brašna

200 ml jogurta

100 ml vode

kocka kvasca

oko 100 ml ulja

kašičica šećera

kaščica soli

oko 200 gr spanaća ili blitve

pera od mladog luka ili listovi sremuša (po želji).

Priprema:

Rastopiti kvasac sa kašičicom šećera u mlakoj vodi, sipati u činiju sa brašnom, dodati jogurt, ulje i so i zamesiti mekano testo. Ostaviti na toplom da odmori i da naraste, a zatim dodati blanširan seckan spanać (ili blitvu) i još jednom premesiti. Podeliti testo na tri dela, svaki deo izdućiti dok ne dobijete traku, napraviti pletenicu i od nje formirati krug, odnosno venčić.

Ostaviti da odmori oko pola sata, premazati je umućenim žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok dobro ne porumeni.

Jedite uz sir, kajmak, pavlaku, jogurt, svežu salatu ali  i bez ikakvih priloga, sam po sebi je dovoljan.

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*