Faširane šnicle – mali mesni uštipci

Faširane šnicle su pravi mali mesni uštipci, koji su i sočni i ukusni i deo su naših nezaboravnih, omiljenih ručkova. Postoje razne varijacije recepata, svaka domaćica unese neku svoju ideju ili sastojak (poznajem jednu mamu koja je  rendala šargarepu u faširane jer joj deca nisu inače  jela ovo hranljivo povrće). Obavezni sastojak je sredina od bajatog hleba, mada neke domaćice stavljaju kuvan i ispasiran krompir umesto hleba. Ja ne stavljam luk (mada se može dodati crni luk) ali stavljam puno bibera, a dobro se sećam da ih je moj brat spremao sa belim lukom a onda kad budu pržene bogato posipao rendanim kačkavaljem – tu ideju je „doneo“ sa putovanja u tadašnju Čehoslovačku. Kačkavalj se topio a luk je davao izvanrednu aromu.

Potrebno je (za „moje“) faširane šnicle:

500 g mlevenog mesa (junećeg i svinjskog mešanog)
1 jaje
sredina od 3, 4 parčeta hleba
so i biber
prezle

Umesiti mleveno meso sa jajetom, sredinom od hleba (nakvašenom pa oceđenom) i dodati so i biber. Ako je masa retka može se dodati i malo prezle. Formirati šniclice i uvaljati u prezle.

Dobro je pripremiti ih ranije i staviti u frižder da odstoje bar 1 sat. Prže se u vrelom ulju i treba ih  posle prženja dobro ocediti.

Služe se uz pire krompir i svežu salatu, grašak, uz tartar sos, kečap, ili po želji.

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *