Home / Porodica i zdravlje / Dostupna još jedna tableta za hitnu kontracepciju
Dostupna još jedna tableta za hitnu kontracepciju

Dostupna još jedna tableta za hitnu kontracepciju

Neželjena trudnoća je jedna od ženskih noćnih mora, naročito mladih devojaka i do nje najčešće dolazi zbog neobaveštenosti o načinima na koje se žena od toga može zaštititi. Čak i kada znaju kako mogu da se zaštite od neželjene trudnoće, žene se ponekad kockaju u nadi da se to njima neće desiti. Kada se desi, problem se rešava abortusom, nimalo jednostavnom intervencijom, i nimalo bezazlenom.

Koliko se godišnje abortusa obavi u Srbiji niko pouzdano ne zna, samo se nagađa, prepostavlja se da se obavi oko 200.000 prekida trudnoće.

Među svim poznatim sredstvima koja štite od neželjene trudnoće nalazi se i tableta popularno nazvana „pilula za jutro posle“ koja, u situacijama kada je došlo do nezaštićenog seksualnog odnosa, može da se uzme i do 72 sata (tri dana) nakon seksualnog odnosa i nalazi se u slobodnoj prodaji u apotekama, a stopa njene uspešnosti je od 81 do 90%.

Najnovije istraživanje u vezi hitne kontracepcije koje je sprovelo Udruženje za reproduktivno zdravlje pokazalo je da polovina ispitanika (starosti od 15 do 49 godina, na teritoriji Beograda) zna da postoji pilula za hitnu kontracepciju, ali ne znaju kako deluje niti kako se pravilno koristi,  a svaki deseti ispitanik nije čuo da postoji ovakva pilula. Većina se sa informacijama o ovoj piluli, ali samo o tome kako se koristi, susreće u trenutku kada im je potrebna, a to je najčešće kad dođe do prsnuća kondoma, zaboravljanja da se uzme klasična kontraceptivna pilula, greške u metodi prekinutog snošaja, ili kada je u pitanju neželjen seksualni odnos, odnosno silovanje.

Ustaljeno mišljenje koje možete čudi u razgovorima sa ženama koje su čule za hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za jutro posle, je da je to abortivna pilula što je potpuno netačno, ova pilula sprečava izbacivanje jajne ćelije (ovulaciju) ili implantaciju oplođenog jajašceta u matericu. Ako dođe do trudnoće, ova pilula nema nikakvog efekta.

Pilula za jutro posle najviše efekta ima u prvih 12 sati nakon rizičnog seksualnog odnosa ali se može uzeti do 72 sata nakon odnosa i štiti samo od tog odnosa koji potencijalno može da rezultira trudnoćom, nije sredstvo koje unapred štiti od trudnoće, tako da i nakon uzimanja tablete treba nastaviti sa korišćenjem sredstava za zaštitu koja se inače koriste.

Neželjena trudnoća je naročito rizična za tinejdžerke, najveći broj njihovih trudnoća je neplaniran, završava se abortusom, dešava se samo zbog neznanja, i ostavlja posledice, najčešće psihičke a ponekad i posledice po reproduktivno zdravlje, zato je važno da budu blagovremeno obaveštene o metodama zaštite od neželječešće ne trudnoće, kao i o hitnoj kontracepciji.

 renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Pored već poznate pilule za jutro posle  koja već duže postoji kod nas i koja se nalazi u slobodnoj prodaji, od prošle godine, dostupna je i pilula „za pet dana posle  koja je u većini evropskih zemalja odobrena od 2009. godine, u Americi od 2010. godine, a od prošle godine i kod nas.

Ova pilula se ne može kupiti bez lekarskog recepta ali se može uzeti i 120 sati (pet dana) posle rizičnog odnosa što ženama daje mogućnost da dobro razmisle da li im je potrebna, imaju dovoljno vremena da odu do svog ginekologa i posavetuju se sa njim.  Preporučuje korisnicama starijim od 18 godina, prvenstveno zbog toga što ispitivanja nisu vršena na mlađoj populaciji što zakon ne dozvoljava, i uspešna je u 98% slučajeva.  Ni ova pilula nije predviđena za redovnu upotrebu,  ne preporučuje se često, zato bi bilo najbolje da se o njoj raspitate kod svog ginekologa.

Iako mnoge mame, koliko god pričale da su savremene i pune razumevanja, retko pričaju i savetuju svoje ćerke kako da se zaštite od od neželjene trudnoće, bilo bi dobro da porazgovaraju sa njima o tome, i posavetuju ih da odu u savetovalište ili kod ginekologa i dobiju stručno mišljene o zaštiti, između ostalog i o piluli za hitnu kontracepciju, mnogo je bolje, kada je neophodno, uzeti pilulu nego dozvoliti da dođe do neželjene trudnoće.

Do neželjene trudnoće može doći uvek, to je viševekovni problem žena, ali živimo u 21. veku, i danas postoje načini da se od toga zaštitimo.

Ako niste znale, potreba za hitnom kontracepcijom je uvek postojala, dokazi o tome nalaze se u egipatskim zapisima iz 1850. godine pre Hrista. Kroz vekove, žene su se služile raznim metodama kako bi spečile neželjenu trudnoću, skalale su, igrale, kupale u lekovitom bilju. U prošlom veku, žene su takođe koristile razne metode, uzimale velike količine vitamina C, aspirin, pa čak se ispirale koka-kolom, tekilom, imunovim sokom i sirćetom. Tek u poslednjoj četvrtini prošlog veka, pojavili su se pouzdani i bezbedni lekovi za hitnu kontracepciju, a zadnjih godina oni se nalaze u širokoj upotrebi.

Zato, kad već imate mogućnost, raspitajte se kod svog lekara o novoj piluli i saznajte na vreme kada je potrebno da uzmete ovu pilulu i kako pravilno da je upotrebite.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*