David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Dozvoljena i nedozvoljena razlika u godinama

Starost nije ništa drugo nego broj bioloških godina koje imamo i ako se požalite da ste ostarili, odnosno na vidljivost vaših godina, većina će vam reći da to uopšte nije važno, važno je kako se osećate.

U pedesetim godinama možete se osećati kao tridesetogodišnjakinja, ali to je vaša lična stvar, društvo vam neće dozvoliti da se tako i ponašate. To znači da će komentarisati dužinu vaše suknje, boju vaše kose, vaš glasan smeh, životne izbore, bilo kakvu životnu radost i na kraju zaključiti da treba da vas bude sramota.

Isto to neće komentarisati kada su u pitanju muškarci, oni nekako u pedesetoj postaju ponovo mladići i njima je sve dozvoljeno.

Od žena se uvek traži da budu ozbiljne i smerne, koliko god se okolo pričalo da imaju prava na isto što i muškarci. Od devojke, žena mora da vodi računa o sebi i svom dobrom glasu, zbog roditelja, budućeg muža,  a onda u nekim srednjim godinama zbog svoje dece. Nasuprot tome, još uvek važi ono da muškarci moraju da se ižive, prođu „sito i rešeto“, da imaju prava na sve, i u mladosti a i u starosti.

I tako, kako imaju prava na sve, imaju i pravo da budu u vezi, ili braku sa ženom duplo ako ne i više mlađom od sebe. Kad su žene u pitanju, društvo im ne oprašta vezu sa mlađim muškarcem čak i kad je u pitanju samo par godina. Naravno, svuda oko nas ima veza u kojima je žena starija ali su te veze pod „nadzorom“ javnosti i stalno se nagađa šta je to čime je ta zla, matora žena (u kojim god da je godinama), omađijala tog glupog nesrećnika. Glupog, jer da nije glup ne bi bio sa ženom starijom od sebe.

AKARAKINGDOMS / FreeDigitalPhotos.ne

Poznato je da žene brže sazrevaju od muškaraca što počinje da se primećuje još u pubertetu. Iako oba pola u pubertet ulaze otprilike istovremeno, devojke iz njega izlaze mnogo brže nego muškarci. U tom periodu, većina devojaka stupa u vezu sa starijim muškarcima jer su oni njihovog godišta za njih odjednom deca. Tada bude sasvim normalno da jedna šesnaestogodišnja devojka bude u vezi sa dvadesetogodišnjim mladićem, dok obrnuto ne možete nikako videti, smatra se nemogućim i neoprostivim.

Četrdesetogodišnji muškarac i tridesetogodišnja žena, to je tako normano. Obrnuto je potpuno nenormalno i većina će komentarisati da tu ženu treba da bude sramota, da treba da se stidi svoje slobode, izbora i, na kraju, svog tela. Isto se ponavlja u pedesetim ili šezdesetim, stano ćete slušati to da treba da je bude sramota da se obnaži pred svojim izabranikom.

Niko nikada neće komentarisati da je ružno i sramotno da se jedan pedesetogodišnji muškarac pojavi neodeven ispred svoje dvadesetpetogodšnje devojke ili žene, kao da muško telo ne stari već ostaje vitalno u bilo kom dobu.

Vrlo je zanimljivo da sredina uvek komentariše tu seksuanu stranu veze a nikada emotivnu ili intelektualnu, kao da jedan par koji živi zajedno to radi samo zbog seksa, iako znamo da zajednički život ne čini samo seks već i mnogo, mnogo drugih stvari.

Dakle, razlika u godinama je prihvatljiva kada je u korist muškaraca i apsolutno neprihvatljiva kada je u korist žena.

Ako krenete u malu potragu koja je to razlika koja je društveno prihvatljiva doći ćete do podataka da se radi o pet godina. Najverovatnije zbog toga što je tih pet godina prilično nevidljivo jer je i u vezi ovoga najvažnija forma a ne suština. Ali samo kada je u pitanju veza u kojoj je žena starija. Sve preko toga izaziva sablažnjavanje i ona pitanja – šta li mu je dala da popije i čime mu je pomutila pamet.

Svi zaboravljaju da je muškarac koji ima trideset, četrdeset godina, koji je u vezi sa ženom starijom od sebe zreo muškarac, da nije dete i da je to njegov izbor. No, žene su zbog ovakvih veza ipak na stubu srama, a on je izložen sažaljevanju.

Obrnuto, kada se radi o razlici u godinama gde je muškarac stariji… pa svi znate kako se gleda na to, on je dasa!

Šta misite o tome?

2 comments

  1. „Svijetu se ne moze ugoditi“…ako nisu godine sporne u vezi onda je to novac,deca,obrazovanje,poreklo…spisak osude je predugacak.Kroz zivot nas vodi srce i razum a ne ljudi ciji je zivot isprazan pa vode tudj.Obozavam Tetku

  2. bravo sanja !!! .. kako sam starija sve mi se više sviđa ona krilatica – baš me briga !!! .. učim da razmišljam i primenjujem takav način sve više .. osim prema svojoj deci ..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *