Home / Kafa sa tetkom / Doruuučaaak!
Doruuučaaak!

Doruuučaaak!

Najlepši poziv za  buđenje je dok se kućom širi miris pečenih kiflica, zar ne? Obeležile su nam detinjstvo uvek mekane, ukusne i tople.

Vikendom  duže spavamo, preporučujem da ih zamesite čim ustanete,  a svoju prvu jutarnju kafu popijete dok testo odmara.

Slane kifle

Potrebno je:

½ l mleka
kocka kvasca
1 prašak za pecivo
2 kašike šećera
2 kašičice soli
2 dl ulje
oko 1 kg brašna

Istopiti kvasac u šolji mleka sa šećerom i sipati u vanglu sa ostatkom mleka, uljem i brašnom i soli. Zamesiti mekano testo. Ostaviti na toplom da naraste pa premesiti i pa ostaviti da naraste još jednom.

Podeliti u četiri loptice. Svaku lopticu razviti oklagijom pa podeliti na 8 delova. Filuju se sirom ili šunkom a može se u sredinu staviti i viršla. Ne smeta ako ostanu i prazne. Svaku kiflu uviti od šireg dela ka užem i poređati u pleh (vodite računa da napravite razmak u plehu jer prilično narastu). Premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i na svaku staviti kockicu maslaca ili margarina. Neka odmore 15 minuta tako, a onda peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 min. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.

Uživajte, ugađajte i  pakujete uspomene jer su one sastavni deo nas. Prijatno!

Kifle mesila Anđelka Korićanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*