photostock / FreeDigitalPhotos.net

Devojačko online odrastanje, pitanja, pitanja, a nigde pravog odgovora

Mnogi roditelji brinu o tome čemu su njihove ćerke izložene na Internetu, posebno oni koji su aktivni korisnici Interneta. Stalnim susretanjem sa slikama iz toaleta, sa raznih žurki i fotografijama polugolih devojaka, skoro svaki roditelj strepi da možda i njegova ljubimica ne počne da se ponaša u skladu sa takvim Internet trendovima.

Neke devojke će odmah požuriti da se i same uključe u najnoviji trend, ali postoje i one druge koje će Internet gledati kao mesto na kome mogu veoma dobro da se informišu o svojim problemima kada ih je sramota da se nekome obrate ili pitaju starije od sebe. Ali šta se desi kada takvog sadržaja na Internetu nema?

Problem adolescentnog perioda je na prvom mestu stid, devojčica se fizički transformiše u devojku, emocije su vrlo burne, preko noći mora da se prilagodi samoj sebi, problemi su prenaglašeni i obično se stide da se obrate starijima, čak i majkama. Kod nas u vaspitanju ne postoji svest o tome da decu treba naučiti da postoje savetovališta kojima se mogu obratiti, o psiholozima se još uvek govori kao o lekarima za “ludake”, roditelji pubertetski period posmatraju kao vreme kratkotrajnog “ludila” koje će proći samo od sebe i zanemaruju da je to period iz kojeg vodi više puteva, da je devojčicama, odnosno adolescentkinjama potrebno pomoći da pronađu pravi.

imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Na Internetu postoji mnogo sajtova na kojima devojke mogu da otkriju da njihovi problemi nisu usamljeni, pomažu jedne drugima razgovorima, savetima, podrškom, posebno u periodu adolescencije. Problem kod nas je što ovih sajtova nema mnogo, to jest, postoje samo ženski forumi  koji se obraćaju ženskoj populaciji uopšte,  a teme su preširoke. Konkretan ciljni sajt za adolescentkinje i teme koje se tiču isključivo njih, prelaznom životnom dobu u kome se nalaze, punom dilema, iz kojeg treba da zakorače u svet odraslih, ne postoji. Iz površno dobijenih informacija iz neposrednog okruženja saznajemo da  mlade devojke uglavnom čitaju ženske forume i tamo se informišu, a retko ostavljaju komentare, odnosno retko otvaraju temu koja se odnosi na njihov problem.

Izgleda da se mlade devojke na Internetu danas oslanjaju na svoje prijatelje i mišljenje većine šta je “kul” a šta ne, da li će biti “osuđene” zbog postavljanja “neprikladnih” slika i komentara ili će dobijati lajkove od svojih vršnjaka i ponositi se time.

Ako ste skoro čitali tekst o tome da li u škole treba uvesti seksualno obrazovanje, kako to obrazovanje treba nazvati da se sredina ne bi užasnula, mogli ste pročitati alarmantne podatke o tome da devojke sve ranije stupaju u seksualne odnose. Naravno, ovo nosi sa sobom i problem neželjene trudnoće, pa tako na forumima možete pročitati i pitanja o kontracepciji. Odgovori su zastrašujući, devojke savetuju jedne druge o kontraceptivnim tabletama, saveti se uglavnom odnose na pilulu za dan posle i ohrabruju jedna drugu rečima – meni nije bilo ništa, neće biti ni tebi.  Neverovatno je da nijedna starija žena nije našla za shodno da se uključi u konverzaciju i da roditeljski savet – obratite se savetovalištu, porazgovarajte sa nekim starijim, mamom, sestrom, tetkom.

Nekada su devojke u adolescentnom periodu čitale “Džejn Ejr”, danas imaju pregršt informacija koje čekaju na njih, savete prihvataju olako, ne razmišljajući jer se već nalaze u periodu kada, bez obzira na probleme, misle da sve znaju.

Ako vam je padalo na pamet da pokrenete neki svoj projekat na Interetu, evo odlične ideje, okupite devojčice, ili napravite anketu, videćete sa kakvim “strašnim” problemima i dilemama se suočavaju, napravite mesto na kome će dobiti pravi savet, pomozite im da ne lutaju i rade stvari zbog kojih će se za par godina kajati.

Jedan od dobrih primera je online magazin Rookiemag koji uređuje jedna petnaestogodišnjakinja, a pokrenut je pre godinu dana. Na njemu se mogu pronaći tekstovi kao što su “Vodič kroz kraj prijateljstva”, “Zaljubljena sam u najboljeg druga”, ”Moje grudi i ja”, “Raskidanje na Fejsbuku” i mnogi drugi. Devojčica koja je pokrenula ovaj sajt kaže da su mnoge devojke vođene modernim feminističkim stavovima – da treba da budu savršene, nikada nesigurne i da misle da znaju sve odgovore. A ustvari je sasvim suprotno, devojke su nesigurne, pokušavajući da dostignu savršenstvo uglavnom lutaju, ovaj sajt je namenjen  diskusijama i razgovorima o problemima koje ima svaka od njih.

Devojkama je potreban sajt – najbolja drugarica, koji ih neće omamljivati pričama o silikonskim grudima, plastičnim operacijama, kiču, šundu, društvenim trendovima.

Internet je mesto na kome se mogu stvoriti veoma korisni kanali komunikacije sa tinejdžerkama koji su mnogo sofisticiraniji i tiču se realnih problema koji stariji zanemaruju zaboravljajući da su i sami nekada mislili da većih problema u životu neće imati, kao što su: zašto se kosa svaki dan masti, zašto imam male grudi, prvi poljubac, prvi seksualni odnos, strah od trudnoće, kontracepcija, zašto sam najružnija, zašto se moje drugarice oblače kao striptizete, meni se to ne sviđa, da li sam normalna, izneverila me je drugarica…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *