Da li su helanke dozvoljene svim ženama?

Preteče helanki nosile su se još u 13. veku i nosili su ih samo muškarci. Pravljene su od lana, svile, kože, vune, dosezale su do članaka ili su imale i stopalo. Ubrzo su počeli da ih nose i vojnici, odlično su štitile od hladnoće, a onda su počele da ih nose i žene ali se nisu videle ispod dugih haljina. Plemstvo ih je vrlo brzo favorizovalo, potpuno su prijanjale uz noge i time su naglašavali svoju važnu ulogu u društvu, kao i mnogi komadi garderobe kroz istoriju, jednog trenutka su imale statusni simbol.

Foto: freerepublic.com

Nakon sredine osamdesetih godina, kada su se na velika vrata posle pedesetih i šezdesetih godina vratile u modu, helanke su ponovo u modi, ovog leta nosiće se u svim bojama, sa printom, cvetnim ili geometrijskim dezenom, tufnama. Mogu se nositi ispod haljina i sukanja, sa košuljama i majicama, tunikama. Mogu se nositi zimi i leti, u svim prilikama, onim svečanim i kao svakodnevni komad garderobe, uz elegantne cipele ili uz patike. Kad ovo pročitate prva pomisao bude da i vi želite da imate ovako univerzalan komad garderobe.

Ali, da li helanke može da nosi baš svaka žena, bez obzira koliko godina ima?

Kad obučete helanke, u prvom planu su noge, i to ako ih nosite ispod kraće haljine, suknje ili u kombinaciji sa tunikom dužine do polovine butina. Ako odlučite da ih nosite sa majicama i košuljama u prvom planu je zadnjica.

Šetajući ovih prolećnih dana, možete videti da helanke nose žene i devojke koje nikako ne bi smele da ih obuku i da u njima izgledaju groteskno. Videćete čak i žene u vrlo, vrlo zrelim godinama koje ih nose kad krenu na pijacu. Helanke jesu udoban komad garderobe ali nikako ne mogu zameniti trenerke. Ni starijim a ni mlađim ženama, pa ni devojkama. One jednostavno ocrtavaju svaku liniju tela, kad ih ugledate imate utisak da im je nevažno kako izgledaju ili da u kući nemaju ogledalo.

Da biste obukle helanke, morate imati pristojnu liniju, ako je nemate a silno želite da ih nosite i budete u trendu, onda nikako ne smete da ih nosite sa majicama i košuljama već isključivo sa tunikama, suknjama, haljinama, bilo čime što će prekriti zadnjicu i dosezati bar do polovine butina. Savet u vezi oblačenja – nosite ono u čemu se osećate udobno, ne dozvoljava da nosite nešto što ne priliči vašoj figuri i kilogramima.

Da biste ovo razumele, treba da znate da helanke nisu pantalone, bliže su hulahopkama, a od njih i vode poreklo, zajednički predak helanki su hulahople i čarape, dakle, bliže su donjem vešu.
Čak i ako se opredelite za helanke u crnoj boji, niste postigle nikakav efekat, to su jednostavno helanke.

Naravno, idite u korak sa modom, ali idite i u korak sa sobom, tek tada će to imati smisla.

Foto: http://litchi.org

Većina žena koja ima višak kilograma izjavljuju da ne mogu da nose mini suknje jer im ne stoje dobro, ali sa velikom hrabrošću oblače helanke,  najverovatnije zbog toga što ne shvataju da helanke nisu pantalone.

One comment

  1. Svakog dana se pitam, šetajući i gledajući ih, kako se usudjuju…?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *