Home / Kafa sa tetkom / Da li ste posvećeni svom detetu?
Da li ste posvećeni svom detetu?

Da li ste posvećeni svom detetu?

Roditelji često ne mogu da shvate gde greše kada su deca u pitanju, kako ne mogu sa njima “da izađu na kraj”, kako se desilo da deca urade nešto, kad provode toliko vremena sa njima. Nažalost, ovo se najčešće odnosi na boravak u istom prostoru i uopšte ne znači da je to zajednički provedeno vreme a još manje da je provedeno kvalitetno.

Ako imate bilo kakav problem sa vaspitanjem dece, nerazumevanjem, ako se često iznenađujete i govorite “kao da nije moje”, pre nego što zaustite da se opravdate tim satima i satima koje provodite sa detetom, razmislite koliko ih zaista provodite sa detetom ili ga verbalno ćuškate – idi da se igraš, ne motaj mi se oko nogu, ćuti, vidiš da razgovaram, ćuti da čujem ovo…

To nije vreme koje provodite sa svojim detetom. Vreme koje provodite sa njim je ono vreme kada slušate svoje dete i čujete šta vam kaže, imate zajedničke aktivnosti, bilo koje, i ključ je za zdrav razvoj odnosa roditelj-dete, kao i za sticanje poverenja na relaciji dete-roditelj.

Čak i kada ste previše zauzeti nekim fizičkim poslom, šišanjem travnjaka, pranjem automobila, kuvanjem, sređivanjem kuće, to je obično posao koji na zahteva umni napor pa za to vreme možete pričati sa svojom decom ili ih uključiti u posao zavisno od njihovog uzrasta. Možete da pevate, naučite ih nekoj dečijoj pesmici. Kada ste poslednji put pevali dok nešto radite?

Kada imate slobodno vreme, posvetite se detetu tako što ćete sa njim raditi ono što ono voli, čitajte mu bajke, crtajte, pravite figure od plastelina, igrajte fudbal, izaberite bilo šta što vaše dete voli, vodite računa da ne primoravate dete da radi nešto što se vama dopada, ili što biste želeli da razvijete kod njega, morate dobro proceniti šta je ono što voli dete, a šta je ono što biste vi voleli da vaše dete radi.

Ako koliko-toliko baratate nekim stranim jezikom, učite dete, dok radite po kući, kako se na tom jeziku kaže stolica, sto, lopta, svaka reč je dragocena, a dete će vaš posao doživeti kao igru a ne kao nešto zbog čega njemu ne posvećujete vreme. Usput ćete mu od malena tako pokazati i objasniti da postoje drugi ljudi koji govore drugim jezikom i u njega od malena usaditi saznanje da su znanje i razumevanje put ka drugim ljudima.

Postoji mnogo stvari koje radite a u koje možete uključiti i dete, lakše će biti i vama, ne jer će vam dete mnogo pomoći nego zbog toga što će vam vreme brže proći.

Svaki slobodan trenutak iskoristite da izvedete dete u šetnju ili negde u prirodu, boraveći u prirodi, na otvorenom, deca razvijaju duh i telo. Ne vodite dete kad god izađete iz kuće u igraonicu, jeste lakše, jeste tu u društvu sa drugarima, ali i vaše društvo je važno. Ponesite loptu, trčite za njom sa svojim detetom, usput ga mnogo toga možete naučiti o prirodi.

Deca postavljaju milion pitanja, pa još milion podpitanja, sve to ume da zamori, na mnoga nećete imati logičan odgovor, ali recite da ne znate, pa kad se vratite kući, otvorite neku knjigu, potražite na Internetu pa objasnite detetu ono što vas je pitalo. Time ćete mu pokazati, čak i kada je ono potpuno zaboravilo šta vas je pitalo, da vam je važno da mu date pravi odgovor, da ste ga slušali, da ste mu posvećeni.

Dakle, odvojite bar jedan sat u toku dana kada ćete se posvetiti detetu na pravi način. To je ono vreme koje možete nazvati kvalitetnim.

Ono vreme kada ono primećuje da vas zamara i ima osećaj da vam smeta je izgubljeno vreme koje nanosi štetu vašem odnosu. I kad se već to dešava, da se dete ne bi povlačilo u neki ugao sa mišlju da ga ne volite i da za njega nemate vremena, šta god da radite, bar mu lepo objasnite da ste tog trenutka zauzeti, ali da ćete čim to završite biti potpuno njegovi.

I budite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*