David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Da li ste jedna od onih majki koja ocu ne dozvoljava da viđa decu?

Razvod se nalazi pri vrhu liste stresa i stresan je za oba partnera, bez obzira što jedan uvek za onog drugog misli da mu je lakše. U Srbiji još uvek vlada mišljenje da je za razvod odgovorna samo jedna osoba, ako bismo u to verovali, onda možemo verovati da je i do braka došlo voljom samo jedne osobe.

Kod nas ćete često pročitati podatak koliko se razvoda godišnje desi, koji grad vodi na listi razvoda i slične, a vrlo malo o tome zašto dvoje koji su se voleli, kada se razvedu, odnosno prestanu da se vole, postaju, u većini slučajeva, smrtni neprijatelji. U tom smrtnom neprijateljstvu, nažalost žive i deca, nevine žrtve razvoda svojih roditelja. U svetu žive milioni ovakve dece.

Neke statistike na svetskom nivou pokazuju da deca u 90% slučajeva, posle razvoda, pripadaju majci. Kod nas je teško naći podatako koji je to postotak ali je sigurno bar tih 90% ako ne i više. Kod nas dete ne pripada majci samo u dva slučaja, kada je majka nesposobna da se stara o detetu, i ako se utvrdi da svojim ponašanjem ugrožava život deteta. U svim ostalim slučajevima, kako god da zakon reguliše ovu oblast, dete pripada majci, jedan socijalni radnik je rekao da se deca dodeljuju i majkama alkoholičarkama i narkomankama jer se veruje da je majčinska ljubav jača od svih poroka. Porok za porok, dete za dete. U praksi ovo može biti veoma opasno, ali već znamo, kada su tuđa deca u pitanju, svaka briga postaje manja.

Kookkai_nak / FreeDigitalPhotos.net

Što se dece tiče, kako god se roditelji ponašali, bebe bezbolno prolaze kroz fazu razvoda, deci od 7, 8 godina je moguće objasniti razloge razvoda, dok deca starija od 10 godina i tinejdžeri mogu da se solidarišu sa jednim roditeljem i prema onom drugom da pokažu veliku agresivnost.

Vrlo je malo parova koji mogu da postignu dogovor oko zajedničke dece, odnosno dogovor oko toga kako će se ponašati posle razvoda, i koji uspevaju da pokažu svojoj deci da ih i dalje vole bez obzira što ne vole mamu ili tatu.

U većini slučajeva deca prilikom razvoda dobiju status bračne imovine iako su nedeljiva. Oba roditelja se mogu neodgovorno ponašati prema deci, ali pošto deca, kako znamo, uglavnom pripadaju majkama, imamo mnogo slučajeva kada majke koriste decu da bi se osvetile bivšim muževima, otvoreno govore deci loše o ocu, ne dozvoljajvaju im da se viđaju sa ocem i koriste se svim mogućim trikovima kako bi ovo sprovele u delo.

Ovakve majke će očevima svoje dece govoriti da nisu zaslužili da viđaju decu, ukoliko on ima novu vezu ili brak – da neće dozvoliti da dete provodi vreme sa nekom kurvom, ako je dobio još dece da sada ima „novu“ decu, a njegovu ljubav prema detetu će meriti isključivo kroz visinu alimentacije.

Deci će govoriti da tata to nije smeo da im uradi, da ih tata više ne voli, da ima „novu“ decu, lagaće da nema vremena, učiće dete da svoj odnos sa ocem takođe mere kroz novac, govoriće najlošije stvari o čoveku sa kojim su do juče živele i sa kojim imaju dete.

Ako ste jedna od ovakvih majki, da li se ponekad zapitate kako to vaša strast koju ste pretvorile u agresiju prema bivšem mužu može da bude toliko jaka da zanemarite to da je taj čovek otac vašeg deteta, da ste vi ta koja je izabrala oca svom detetu, i kako ne pomislite da time najviše štete nanosite detetu?

Treba da znate da detetu, čak i kada vam to ne kaže jer najčešće ne sme zbog vaše reakcije, otac neprekidno nedostaje. I da jednoga dana, kada dete odraste i kada samo bude moglo da odlučuje da li će viđati oca ili ne, ako ne budete tako čvrste pa uspete da zatrete sve odnose i ubedite dete da ga otac nije voleo samim tim što nije voleo vas, sve to može da se okrene protiv vas.

Pođite od sebe, vi ne volite svog bivšeg muža, možda ga i mrzite, ali volite svoje dete. Zašto mislite da on ne može voleti dete ako ne voli vas. Vi i vaše dete niste jedno, a on mu je otac, isto onako kako ste mu vi majka.

Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ako volite svoje dete, nećete dozvoliti da Centar za socijalni rad uređuje viđanje deteta sa ocem već ćete sami sa njim napraviti dogovor o viđanju koji ne bi trebalo da se svede na svaki drugi vikend ili svako drugo letovanje, već treba da se desi onda kada otac i dete to žele.

Ako ste od onih majki koje bivšim muževima stalno prigovaraju kako su njihove odgovornosti prema deci mnogo manje, odmah prestanite sa tim jer dete je pripalo vama, živi sa vama, sasvim je logično da je vaša odgovornost veća. Otac je prvenstveno fizički onemogućen da više učestvuje u odrastanju i vaspitavanju deteta.

Kada su očevi u pitanju, posle razvoda mogu aktivno učestvovati u vaspitavanju i negovanju deteta, može se desiti da se detetu posvete više baš zbog toga što ne žive sa njim, može se, naravno, desiti da prestanu da se interesuju za dete i zanemaruju svoje obaveze, ali ovde se ne radi o tome, već o tome da li ste od te vrste majki koja ocu koji želi da učestvuje u odrastanju deteta to osporavate samo zbog toga što vas dvoje više niste zajedno.

Rob Wiltshire / FreeDigitalPhotos.net

Ne zaboravite, dete nije učestvovalo u vašem razvodu, nije krivo za razvod pa ne sme da bude ni „kolateralna šteta“ tog razvoda.

Da bi sutra bilo psihički stabilna osoba ne smete raditi ništa što će ga dodatno psihički poremetiti pored toga što mu roditelji više ne žive zajedno.

Posle razvoda, u životu deteta dolazi do velike negativne promene – otac više ne živi u do juče zajedničkom domu, ako je pripalo vama vi ste odgovorni i za to kako će dete sve to preboleti i navići se na novu situaciju.

Sarađujte sa ocem deteta, ne isključujte ga iz detetovog života, a detetu objasnite da nikako nije odgovorno za razvod i da ga tata i dalje voli kao i ranije bez obzira što vas dvoje ne možete, zbog bilo kog razloga, više da živite zajedno.

Pustite ga da pozove tatu kad god želi, ne govorite da je tata zauzet u njegovo ime, pustite ga da se viđa sa ocem svakoga dana ako to želi, pustite dete da ima oca.

Naravno, ako vam je dobrobit vašeg deteta iznad vaše povređenosti, i ako same sebi niste najvažnije.

72 comments

 1. SVAKA VAM CAST !!!!
  CITAM I NEVERUJEM,KAO DA STE PRESLIKALI MOJ SLUCAJ I MOJ RAZVOD.
  ISTO APSOLITNO ISTO SE DESAVA I MENI ZENA NE DOZVOLJAVA DA VIDJAM DECU .
  PRICA IM SVE NAJGORE O MENI DA SAM BUDALETINA IDIOT DA MISLIM SAMO NA SEBE DA IH NEVOLIM DA NECU DA IM PLACAM NJIHIVE POTREBE(IAKO JOJ SVAKOG MESECA UPLACUJEM NOVAC NA NJEN TEKUCI RACUN),KAZE DECI ENOGA SA ONOM NJEGOVOM KURVETINOM (ZUVIM APSOLUTNO SAM).
  DA CU IMATI DRUGU DECU I DA NJIH ONDA NECU VISE VOLETI.
  KADA ODEM U SKOLU DA VIDIM DECU ONA SAMO PRODJU BEZ JAVLJANJA PORED MENE I KADA ME POZOVU TELEFONOM TRAZE MI SAMO PARE(AKO KAZEM DA NEMAM PARE DECA SKORO POCINJU DA PLACU I PITAJU ME KAKAV SI TI TO OTAC) JER MAMA NEMOZE SVE SAMA DA PLACA,KAO I TO DA SE MAMA SAMA MUCI SA NJIMA JER NEMAJU STA DA JEDU,KADA KAZEM DODJITE KOD TATE DA JEDETE KAZU NECEMO(INACE ZIVE 300 METARA OD MENE)
  BIVSA MI JE DOSLOVNO REKLA ,,KOLIKO PARA DAS TOLIKO CES MOCI DA BUDES SA DECOM,, PA ZAR SE SA DECOM TRGUJE ,A NJOJ NIKADA DOSTA NIJE.
  NAPOMINJEM DA SE U CELU SITUACIJU MESA I MOJA TASTA KOJA JE ,,PODRZAVA,,U SVEMU KOJJA ZNA SVE I KOJA SE RAZUME U SVE ,NEKI PUT POMISLIM DA MI TASTA ZNA DA URADI I GENERALNU NA JUGU.
  NA KOJA GOD VRATA SAM POKUCAO SOCIJALNO(ISAO PETNAEST PUTA),POLICIJA,(ISAO PET PUTA)BRACNO,ADVOKATI SVI SLAZU RAMENIMA I KAZU ONA JE MAJKA I TAKAV JE ZAKON.
  PA I JA SAM OTAC STO ONA IMA VISE PRAVA NA DECU OD MENE(NAPOMINJEM DA NAS RAZVOD JOS NIJE OKONCAN).
  PO KOM PRAVU ONA MOZE DA ODVEDE DECU SA SOBOM DA JA TO URADIM MENE BI UHAPSILI. UHAPSILI BI ME I DA ME SAMO ONA PRIJAVI DA SAM JOJ PRETIO PA TI TO DOKAZUJ POSLE DA NISI NA SUDU KAZU MI U POLICIJI.A DA JA NJU PRIJAVI TO TO JE NEMOGUCA MISIJA ONA JE MAJKA TAKODJE KAZU.
  POKUSALA JE DA MI NAMESTI I NASILJE U PORODICI ALI NIJE IMALO OSNOVA DA ME PRIVEDU(I PANDURI SU VIDELI DA DRAMI BEZ RAZLOGA I HOCE DA SE PRESTAVI KAO ZRTVA TO JE ISTO POKUSALA I U SOCIJALNOM ISTO JE PROSLA.NAPISALA JE DOPIS SOCIJALNOM DA JE NEZADOVOLJNA NJIHOVIM RADOM JER DRZE MOJU STRANU KATASTROFA.
  HVALA PUNO ZA OVAJ CLANAK ZNACI MI PUNO,JER OVO KROZ STA JA PRILLAZIM RAZUME SAMO ONAJ KO JE DOZIVEO I DOZIVLJAVA ISTO.
  POZDRAV ZORAN

  HVAAAAAAAAAAAAAALA !

  • Zorane, dok sam citao Vas komentar, video sam svoju sliku 100%, svog sina nisam video 5 meseci, razvod je u toku, bivsa zena je odvela dete u Beograd bez mog znanja, zaposlila se, ne cuva ga, nije ga nikad ni cuvala o detetu sam brinuo ja, ali bukvalno o svemu, sada mog sina ne znam ko cuva, ne znam ni gde je, CzSR je nemocan, policija me upucuje na CzSR, sud je spor i svaku moju tuzbu cak i predlog za privremenu meru vidjanja odbacuju… Svi se pozivaju na interes deteta, i svaka institucija kojoj sam se obratio toliko zapravo malo vodi racuna o tom istom detetu da je to porazavajuce… I nikom nista prolazi peti mesec….

   • Немам представу где бих све ваше текстове коментарисао,али сте сви у праву. Женама се неоправдано даје предност иако су очеви ти који их уче нечему у животу, проводе више времена са њима и исправно их уводе у живот. Обратите пажњу на то ко децу шета по парковима и осталим забавно-едукативним местима! Углавном су то очеви (најбројнији) па онда бабе и деде,најмање се ангажују баш те привилеговане мајке!

    • Ccccc mnogo je ruzno to sto pricate!!! Jeste li zapitali zasto ocevi setaju decu po parkovima, pa babe i dede???? Pa te privilegovane majke su zatrpane kucnim poslovima…spremaju vam dorucak, rucak i veceru, a po mogucstvu i neku poslasticu, peru, peglaju, usisavaju, briskaju, ciste kucu…a uvece kada padnu u nesvest od umora moraju i da izvrse bracnu duznosti!!!!! Pa jeste li se pitali da li ta „privilegovana“ majka moze sve to da izdrzi, narocito ako je i ona zaposljena????
     Sramota je sto pisete ovakve komentare!!!!!

     • Potpuno se slazem sa Marijom, ali moja situacija je gora, jer otac moje bebe je bio nasilan psihicki i fizicki, a u isto vreme ziveo samnom dok sam bila trudna i dovodio me je u zabludu da se razvodi, a onda je nastupilo i fizicko nasilje dok sam jos bila trudna. Centar za socijalni rad nije uvazio moje dokaze o nasilju iz instituta za sudsku medicinu, kao i to da imam svedoke i bez da vidi dete voditeljica slucaja je tek posle treceg odlozenog rocista poslala misljenje sudu, po kom je sud doneo privremenu meru vidjanja…. to bi trebalo da je hitan postupak a traje vec dve godine, a gonim ga i krivicno. On potplacuje, koristi veze… i izuzetno je bezobrazan, kao i centar za socijalni rad, a na sudu su nam se za sve ovo vreme promenile cetiri sudije, od kojih sam imala iskustva losih, samo sa prvom, ostale nisam ni upoznala, a jedna se izuzela, jer je prijateljica njegove porodice…i sve u tom maniru…nastavlja se…

  • E moj prijatelju …. Kakva drzava takav i zakon … Evo moj slucaj jos je napet i ne znam sta ce da bude ali znam ako pocnem da se zalim Socijalnoj Ustanovi i policiji , nagrabusio sam ! Situacija inace ovako stoji : Majka je nasla alkoholicara, dete ima 8 godina zove se Kristijan , odlican je Ucenik …. Majka je mentalno retardirana i zavrsila je specijalnu skolu … Ne radi Nigde trenutno , mada gde je god radila ona je bila isterana ubrzo sa posla …. vidja se sa tim problematicnim likom , taj lik dovodi jos neke problematicne alkoholicare itd … to je vec situacija za Inspekciju ! Zapostavila je dete svojim odlascima po gradu ( ja zivim malo van grada ) 10 godina ona zivi kod mene i ne ume nista da spremi od hrane , ne ume nista da privredi ama zlo zla ! Sve sto zna u zivotu je da se Svadja i da se Svalerishe “ Ne ume ni da se okupa .. mogao bih sada da nabrajam do sutra ali suvisno je ! Sada razmisljam sta ako je isteram iz kuce (inace nismo vencani na papiru sto nije mnogo ni vazno ) Jedna vazna stvar , mozda vazna ne znam to je da DETE vise ne podnosi majku .. ja ga licno nisam ucio tome … spava kod mene bega od nje…. uporno hoce da je isteramo iz kuce jer je doticna majka zaljubljena u Alkosa i zatvorskog problematika tj Lopova !!! Jednostavno hocu reci ne znam sta je pametno da uradim ali iskreno mislim ako pri nasem razlazu (razvodu ) dete ode sa majkom uz neku prisilu Drzave MISLIM DA JE TO RAVNO UBISTVU MOGA DETETA JER ONA NE ZNA NISTA !!! POZDRAV

   • Ja nemam tatu. Ostavio je mene i mamu sa babom koja je tesko obolela i ne moze da hoda. Tata se bas posvadjao sa mamom,a tad su baba i mama dozivele jak stres,gde su morale u bolnicu. Tata me nikada nije voleo. Niti mie je voleo niti mi je kupovao ista. A sad cu da vam ispricam kako je moja mama dobra.Moja mama je kao 3 tate i 4 mame. Radi 3 posla,moze da mi kupuje sve sto pozelim i treniram tri sporta u jednom danu. Zamislite,sve to moja mama moze da stigne.!!! 😀

  • Druze napisao si sve kao da si moj slucaj preslikao.Stim samo da sam ja nakon svega (policije,centra za socijalni rad) podneo i tuzbu za prinudno izvrsenje.Jer kad ja ne platim alimentaciju svi oodreaguju, a kad bivsa supruga ne da mi da vidjam dete (pored sudske odluke) mesecima niko nije nadlezan.Druze svako dobro ti zelim.

   • Izvinite sto cu ovo da kazem,ali tate su govno (da oprostite,nekulturna sam),jer mame tuku! Moju mamu je tukao :'(

    • Sram da te bude , pa ako je tvoj tata GOVNO , da li znas koliko ima tate boljih od mama , nemozes da kazes u mnozini za sve ostale ,nisu svi isti kao i sve mame ,toliko .

     • amelija je jos dete…ja sam ubedjena da nije htela nikog da uvredi i povredi ..citajte malo izmedju redova a ne odmah napadate i to da napadate DECU…!

     • Upravo to i pise izmedju redova jasna slika niko dete nije napao postavili ste dete kao mamac. To je greska majke vase svesti argumenata nema pa ajde dete da postavimo kao mamac dali bi to i jedan otac uradio NE,! TATE uvek staju kao stit ispred deteta

    • tuzno je nazalost ova slika stvorena ovom detetu o njenom ocu . da tuzna je amelijina svest i opet majka mesto da stiti dete upravo ga postavlja kao stit za sebe.nisam se sreo sa slucajem da se majka ponasa prirodno i stiti dete. upravo blate oceve pred detetom i stvore ovakvu sliku.

  • Na žalost isti slučaj imam i ja.Muškarci nemaju nikakva prava i verujem da su u 80% žrtve u ovakvim brakovima jer im se preti…Decu volim više od ičega a lažima i agresijom se krivi istina.Neka nam je bog na pomoć jer nemamo drugu vrste zaštite…

  • ja sam majka koja nije trazila a nije ni imala alimentaciju,dete je vidjao otac bukvalno kad je zeleo,onda ga je jedan dan uzeo i nikad nije vratio,stari zakon ga nije stitio ali ga nije puno ni ostetio to je bilo 2003 god.neposredno posle tog mog slucaja je izglasan novi zakon,koji koliko vidim bas i ne pomaze roditeljima.izlazi u susret vecini losih roditelja,tj.oni koji znaju da ga iskoriste u svoju korist..nazalost.sadasnji muz mi je nagrabusio od bivse zene koja ga svaki dan sve vise ubija.dodje mi ponekad da odem da je zivu pocupam kakva je to osoba,zena,majka…strasno….detetu sve lose govori o meni,ocu i nasem zajednickom sinu(njegovom bratu)…uzas bre…ovi nasi politicari kao nesto evropsko uvode ali ne temeljno,povrsno koliko samo da isperu usta sa novim evropskim zakonima.sram ih bilo!!!!

  • Trenutno sam u suprotnoj situaciji mene je zena ostavila posle 20 g. braka sa troje dece i otisla kod coveka koga poznaje mesec dana. razvod je u toku deca je osudjuju . mucno je za nas koji ostajemo a ona je zaljubljena.

  • STA JE VAMA ZAKONA NEMA MENI OTISLA BEZ IKAKVOG RAZLOGA I ZA 5 DANA GA DOBRO NAUCILA DA GA NE VOLIM DA JA MAMU NE VOLIM DA NECU DA ZIVIM SA NJIMA STA SVE NE GOVORI I ZAKON IMA MA OVO SSAMO U SRBIJI

  • Stvarno ne znam dali smo svi mi u istom problemu, samo citam isto je i kod mene…Pa mogu i ja da kazem da je isto kod mene!!!Nego recite kako to da promenimo!!!!!!!!!!!!!

 2. Pogledajte ove linkove, možda vam pomognu

  Udruženje Tata

  Udruženje Tata – Facebook

 3. Epa dragi moji,kako da vam ispricam svoju muku!Ako neko zna resenje molim vas da mi posalje odgovor!Imam odlicnog advokata ali sobzirom sta citam i ja sam u istom …..Moja supruga resila da se razvede u braku smo 5 god a bili u vezi 9,imamo 2 sina a ona nema ama bas nikakva primanja kreditno dugovanje preko 800000 din!!!!!Ja radim u zdravstvu i imam svoj stan!Koliko imam sansi da nazalost dobijem makar jednog sina???Molim vas da mi sto pre odgovorite jer ova agonija i stavljanje nas oceva u trecu klasu ljudi ufffff!!!!!!!!!???????Naravno sve je pocelo od nase zadnje svadje gde je ona pokusala da me natera da je iudarim,medjutim nije joj uspelo,otisao sam kod mojih posto nam oni cuvaju decu,posle nekih pola sata dosla mi je policija na vrata roditelja i rekli da moram da dam izjavu u stanici,naravno zasta me sve nije prijavila da ima potres mozga da sam joj pomerio bubreg a samo ja izgreban ceo a kod nje nista,naravno posto sam imao srece sa advokatom i pojedinim doktorima koji su je pregledali nije uspela nista da dokaze,medjutim njena sestra radi u eulex i ima jake veze kod njih ali opet moj advokat je mnogo jaci!!MOLIM VAS ZA BRZ ODGOVOR<DECU NISAM VIDEO # DANA A ONI SU ZA MENE VEZANI PA NEMAM RECI KOLIKO!Kako i da li imam nekih sansi da oba sina dobijem ilikoliko je to glupo reci jednog????MOLIM ZA ODGOVOR!Unapred zahvalan!MOJA ADRESA JE bobanjanicijevic@yahoo.com

  • Drage tate,sve sam to i ja prosao,proslo je 6 godina od tada….strasno!.Deca,2 cerke tada su imale 3 ipo i 5 godina
   pola godine mi nije dala da ih cujem,mada sam ih vidjao,sve je bilo isplanirano,scenario isti.Neko kao da ih uci:izazivanje svadje,zvanje milicije,pa zapocinjanje haosa,drugarice?!,pare itd..No,kao i u zivotu,deviza je strpljen spasen.Vreme sa decom sam provodio i provodim kvalitetno,naucio sam ih da voze bicikl,plivaju.klizaju,voze rolere,idemo na more svake godine,igramo se…Sa bivsom sam bio u nikakvim odnosima,deca su pored nje prilicno neuredna i to boli!Ali trudim se da u njihova srca usadim neizbrisivu uspomenu na detinjstvo i njihovog tatu,da se ponose sa mnom.Nije uvek lako,pojavljuje se i majcina skola i karakter..Treba i da se podvikne,a posle ih ne vidim po nekoliko dana pa opet Jovo na novo.Sada me i njihova majka zove,trazi da ucim sa njima,trazi pomoc u vaspitanju,vidi da sam deci autoritet,pokusavam da joj kazem da mora ona da se promeni i da menja svoj pristup prema deci,bez histerije polako,fer i sljubavlju.Tu se razgovor prekida..Kako bilo sve ce doci na svoje nije lako.

  • ako sam dobro razumeo da ti zena nema primanja
   ako je tako VELIKE SU SANSE DA DIBIJES DECU
   i to treba da ti je uporiste
   srecno

 4. Moj bivsi suprug je posle razvoda rekao deci: „Ja ne volim vasu mamu, volim drugu zenu koja ce mi uskoro roditi bebu.“ Pred decom me je fizicki maltretirao i posle mnogih stresnih situacija deca nisu zelela da ga vide.
  Izmedju ostalog, vise puta je prolazio pored dece i nije im se ni javio. Nakon 4 godine pokusava da razgovara sa njima, ali oni odbijaju svaki kontakt. Centar za socijalni rad okrivljuje mene da uticem lose na decu.

  Molim vas, kazite mi sta treba raditi u ovom slucaju?
  Deca su pod velikim stresom i postaju agresivna kada im se kaze da moraju da vidjaju oca.

  • Da,ja sam jedna od takvih majki,koja svodi vidjanje dece sa bivsim muzem na najmanju mogucu meru.Mrzim ga,jer je los covek,negativno utice na decu.Dok smo bili u braku psihicki me je zlostavljao pred decom,cak je pokusavao da stariju cerku sprijatelji s njegovom ljubavnicom,na silu.On je zbog posla radio u drugoj drzavi, a ja sam sama podizala cetvoro dece.I ja radim u drzavnoj firmi, i kada smo rijesili neke finasijse probleme,i mogao da se vrati,bez reci nas napusta zbog ljubavnice, s kojom i sada zivi.Proslo bi po tri meseca kada bi zvao decu, a ja sam se uvek trudila da ga ne opterecujem s nasim problemima, jer nikada nije imao vremena za decu.Ne osecam se nimalo krivom,sam je sebi presudio, a ja sam ga pogresno procenila.

   • Vi ste sebe oboje osudili da vas deca jednog dana mrze. To što tvoj bivši radi je za svaku osudu, kao i ti. Ali sve će to doći na naplatu kada vam deca odrastu i shvate šta ste jedno drugom radili, akako mi se čini preko njihovih leđa. Čini mi se da ne zaslužujete decu, oboje. Ko više, a ko manje to nije bitno. Jedino su deca bitna, a ona vas nisu mogla da biraju, a vi ste mogl da birate sa kime ćete stupiti u braki. Žalostan ti je komentar. I da ponovim, da ne bude zablude, i tvoj bivši je za najveću moguću osudu, ako je sve to što si napisala tačno. Zato će mu se to i vratiti kada vreme odmakne.

   • Slazem se sa Vama i podrzavam Vas u potpunosti. Deca ih ne zanimaju dok su u braku a onda kad nadju ljubavnicu sto pre bi da se operu u javnost i brze bolje decu da sprijatelje sa ljubavnicom koju realno zabole.dupe.za njegovo dete….

 5. Poslednje dve gospodje su promasile tekst. Ovde govorimo o ocevima koji ZELE da vidjaju decu i od samog starta su to stavili do znanja bivsim suprugama, a one im, iz njima znanih razloga, to zabranjuju. Da li zbog povredjene sujete, pokusaja da im izvuku sto vise novca ili samo da bi im se osvetile, one jednostavno ne zele da ostave mogucnost da otac ostane otac iako vise nije suprug. Potpuno je druga stvar ako otac sam ne pokazuje zelju da odrzava kontakt sa decom, ali to vec nije bila tema ovog teksta.

  • bravo JELENA tacno je od reci do reci sto si napisala

  • Otac moje bebe je bio nasilan jos dok sam bila trudna, a i posle tj svih godinu dana otprilike, a onda sam ga tuzila….Zar treba da zelim da moje dete ima odnose sa ocem koji bi ga spartanski vaspitavao i dovodio u situacije smrtne opasnosti? – Ne zelim!

 6. Moja bivša supruga ne dozvoljava viđenja između mene i sina,a nikada nije dozvolila viđenje bez njenog prisustva ni minuta.Koristi sva sredstva koja može da odvoji dete od mene i da ga plaši.Opstruisala je sva nastojanja stručnih lica i državnih organa,nije ispoštovala nijednu odluku ili presudu,a iste državne organe je opuživala,tužila bez osnova,kao što je i mene za sve i svašta.Socijalni radnici su izuzetno angažovani u rešavanju problema,četiri godine sa mnom odlaze pred vrata gde dete živi sa majkom na preuzimanje deteta i nikada dete nije predato.Osuđena je uslovno na kaznu zatvora zbog sprečavanja viđenja između mene i deteta,sada se ide na opoziv uslovne osude.Nadam se da će otići na robiju.

 7. Dete je sporazumno dodeljeno majci na čuvanje i vaspitanje – smatrao sam da je to dobro za dete. Što se alimentacije tiče, prihvatio sam da mi se stavi administrativna zabrana na platu, kako bi bivša supruga redovno dobijala novac. I pored toga što želim da viđam dete, kako je to po presudi, a i po dogovoru, bivša supruga to ne dozvoljava. Ono što mi se događalo i ono što mi se još uvek događa je: pokušaj da mi se zabrani približavanje zbog nepostojećeg uznemiravanja; povremeno i uspešno iznuđivanje novca pored alimentacije – u slučaju da novac nemam, odmah sledi kazna u vidu neviđanja deteta; prijavljivanje policiji nepostojećeg zlostavljanja; optuživanje da loše utičem na dete jer sam ga razmazio; ophođenje prema meni, i posle razvoda, kao da sam dužan da slušam njena omalovažavanja, vređanja, pridike, kritike i razna kvazi pametovanja; uobrazilja da ima prava da odlučuje kako ću i gde ću da provodim vreme sa detetom i kreiranje mog života i posle razvoda; menjanje dogovora u trenutku samog preuzimanja deteta i odlučivanje da ne mogu da ga uzmem; laganje i pričanje detetu neistina i loših stvari o meni; nepoštovanje presude po pitanju viđanja deteta; nedozvoljavanje da vidim dete i samim tim i kršenje roditeljskog prava; nedozvoljavanje detetu da vidi oca i samim tim nepoštovanje prava deteta i zlostavljanje deteta… U Srbiji ćete na svim medijima i na svakom ćošku čuti o zlostavljanju žena, od čega je jedan deo potpuna neistina. Istina je i to da su mnogi muškarci psihički, neki čak i fizički, zlostavljani od strane žena, a o tome se u Srbiji uopšte ne govori niti se preduzimaju bilo kakve mere. Zlostavljanje deteta nedozvoljavanjem da vidi oca je krajnji bezobrazluk, bezdušnost i egoizam. Ako je za utehu nekim očevima, neretko je da se sve to majkama obije o glavu. Na žalost, dete će biti u situaciji da majku mrzi i optužuje, ali tada će biti kasno za ispravke.

 8. poweroffire@yahoo.com

  Slucajno sam naisao na ovaj sajt, ne vidim ko je pisao tekst, ali moram da kazem da je tekst izuzetno kvalitetan i osoba koja ga je pisala potpuno poznaje ovu oblast. Dugo godina pratim ovu tematiku zbog svog problema i do sada nisam naisao nigde toliko preciznih objasnjenja o tzv.„sindromu zlonamerne majke“. Sve sto stoji u tekstu je potpuno tacno, od ponasanja zena prema bivsim supruzima i deci, do posledica po dete zbog takvog ponasanja. Majke zaista ne shvataju da kada dobiju starateljstvo imaju veliku odgovornost. Uglavnom, velika vecina njih se bori za decu samo u momentu razvoda, a posle nastaje pravo rasulo i stavljaju svoj interes ispred interesa deteta, te dete zbog toga pati. Najgore je kada se ocu odredi svaki drugi vikend, jer otac u takvim situacijama prakticno ne postoji, pa kada se raznim izgovorima za nevidjanje to jos razvuce po nekoliko meseci, deca se otudjuju od oca i tada su kontakti dece i oca sve stresniji. Najvise mi smeta termin „vidjanje deteta“. Otac je roditelj i nema on sta da vidja dete nego treba da ga vaspitava i ucestvuje u njegovom zivotu. Da li ce se takva ponasanja majki njima jednog dana obiti o glavu? Podaci govore da hoce, a da li ce neko moci da vrati detetu i ocu propustene godine – nece.

 9. sve je relativno, ima i losih oceva ali i losih majki…Nisma imala nikada nista protiv da bivsi muz i otac moga sina vidja dijete ali sam sama sa sobom dobijala probleme kada sma vidjela kako isti taj otac sa djecom nove zene (zbog koje nas je i napustio) radi sve ono za sta nije imao vremena sa svojim sinom :), a valjda da pokaze novoj djevojci kako je idealan :). Moje dijete je kupovalo ocevu ljubav i dobijalo mrvice jer otac je dobio troje nove djece kojoj se trebao udvoriti jer njihovu majku je trebalo oraspoloziti i usreciti ili ublaziti joj tugu jer samo mjesec dana kako joj muz preminuo moj bivisi muz se doselio njima da im se nadje pri ruci. i kako takvom ocu i takvoj po/majci onda vjerovati? koji moral?
  protiv sam uopstavanja kao sto je „otac kolac“ ali je cinjenica da otac a sigurno i majka kada dobiju novu djecu bilo vlastitu bilo naslijedjenu zapuste vlastitu…

 10. srbija je zona sumraka za oceve (razvedene)veca prava imaju simentalski bikovi nego ocevi posle razvoda

  • I za majke koje su zrtve nasilja sa svojim tek rodjenim bebama…kao npr ja i moja beba…taj otac je los otac, a potplatio je vestaka da vestaci kako je pogodan za roditelja…svoju decu iz braka je zapustio dok je sedam meseci ziveo samnom – dobar otac???

 11. opasno je to kada bivsi supruznici pocnu da “teraju inat“ jedno drugom preko dece kao sto to radi moja bivsa zena.zena bez osecaja prema deci “kaznjava“ mene tako sto mi uskracuje vidjanje sa decom a ne mareci pri tom da deca ispastaju jer me mnogo vole i jedva cekaju dan kada ce da budu sa mnom.presudom je uredjeno da deca vikendom budu kod mene,polovinu raspusta kod mene i da mogu da ih vidjam kad god to pozelim ali njihova majka je jaca od zakona pa kad je raspolozena ona ih pusti kod mene a kad nije onda nece i to je to.najveca legitimno priznata glupost,po meni,je centar za socijalni rad.njihova misljenja vezana za starateljstvo nad decom je obican sablon u kojem se samo menjaju imena dece i roditelja a sve ostalo je isto.uvek su majke povlascena strana,uvek su one ugrozene,maltrtirane,ponizavane itd.dovoljno je da zena ode u tu ustanovu i kaze-“muz me maltretira“ i coveku vise ne silaze sa grbace,bez ikakve provere.njihova misljenja na sudu su kljucna (u vezi dece) a kad posle okoncanja razvoda dodje do problema vezanih za decu (mislim na to kada majka ne dozvoljava vidjanje sa ocem),u centru ti kazu-„sud je nadlezan“.kada je moja zena otisla od mene,sin je imao 6 a cerkica 4 godine,niko u centru nije pravio pitanje zasto su deca odvedena a kada su pisali misljenje za sud onda su izmedju ostalog naveli i to da deca treba da ostanu sa majkom i zbog toga sto su tu vec godinu i po i da su tu stekli nove drugare itd.znaci-od mene su mogli da ih odvoje posle 6 odnosno 4 godine a od majke (odnosno iz te zivotne sredine) posle godinu i po ne mogu.da ne govorim o tome kako ni bivsa zena ni njen otac ni njena majka,gde ona sa decom boravi,nemaju nikakva primanja (osim sto s vremena na vreme po negde nadnice).alimentacija koju placam je posebna prica.koliko dajem zeni jos toliko dajem i deci u vidu slatkisa,garderobe i obuce.ali…i tu ima muke.sve sto ja kupim-nije lepo iako kupujem sve kvalitetno (jer kupujem za moju decu) pa mi to uvek bude vraceno u kesu a deca idu pocepana i okrpljena u nekoj polovnoj garderobi koju moja bivsa zena dobija po komsiluku i na taj nacin i sebe i decu predstavlja kao ugrozene a mene kao „bezosecajnog oca koji ne mari za decu“.i eto,sta reci?tacno je da ima ugrozenih zena i dece ali to mora da se ogradi od ovakvih slucajeva,psiholozi bi trebali malo da se pozabave i sa roditeljima u postupku dodeljivanja dece na staranje a ne samo sa decom.ja sam malo oduzio ali,verujte,ovo nije ni mrvica od problema kakvih imam sa bivsom zenom u vezi vidjanja dece.za sve to sto se desava meni i mojoj deci i mnogim savesnim ocevima i njihovoj deci i za porast broja razvoda postoji samo jedan krivac u vidu drzavne institucije.necu da imenujem jer svi znaju o cemu pricam.

 12. Kao otac mogu da kazem jedno: Imam sina 5g. i samo je on bitan. U postupku sam razvoda zena ne dozvoljava da vidjam sina, prestao sam i da ga zovem jer mi sin postavlja pitanja koja nisu njegova i govori mi stvari koje nikada ne bi on rekao. Ove dve nedelje zivota kao da ne pripadaju meni.

 13. dragi ocevi, postoji razlog zasto vam se to desava, a to je IMATE DECU SA TUDJIM ZENAMA, jer svaka zena voli samo PRVOG.
  jer zena koja VOLI MUSKARCA moze da se.naljuti na njega bezbroj puta, ali ga NIKADS nece ostaviti.
  svaka zena koja nije sa prvim MRZI MUSKARCE, to na zalost tek sada uvidjate, ali ne samo to, one mrze i SVE sto je njihovo, pa cak i decu koju su same rodile.
  zato
  NAUCITE SVOJE SINOVE DA NIKADA NE UZIMAJU TUDJE ZENE, JER NEVINOST JE BOG SA DEBELIM RAZLOGOM STVORIO.

  • ALEK MALEK nisam siguran da i ti sam znas sta si hteo reci tojest napisati
   sto bi nas narod rekao
   DETE JE TRBA MU OPROSTITI SHVATICE KAD PORASTE

  • Alek, potpuno sam shvatila o cemu govoris.Jer,bivsi muzevi pripreme pogodno tlo, pa napuste porodicu zbog ljubavnice… I naravno nastaje pakao.Sve lepo, paralelno I u braku, I kao da nisu u braku.I primoravaju decu da se posto-poto sprijetelje sa njihovim ljubavnicama. Pravi uzas. Naravno, nisu svi muskarci takvi, kao ni zene.Ja mog mrzim, na sve je bio spreman da mi zagorca zivot, maltretirao me pred decom,fizicki I verbalno.Cak je jednom I doveo ljubavnicu u kucu, da bi me vise ponizio.Kraj, mozete zamisliti…

 14. Alek, nalupao si se gluposti za medalju. Ovde ljudi govore o ozbiljnim zivotnim problemima a ti se po svoj prilici sprdas sa njima. Toliko o tome.
  Sto se tice samog clanka, autor je odlicno sazeo sve situacije sa kojima se susrecu ocevi nakon razvoda. U pojedinim komentarima prepoznajem svoj slucaj. U vreme mog razvoda moje cerke su bile 13 i 11 godina. O deci sam brinuo i bio brizan i dobar otac od njihovog rodjenja. Ucio sam sa njima, uz mene su zavolele sve ono sto je kasnije od njih napravilo skolovane i vredne ljude. Prenosio sam na njih sva svoja znanja i to kroz igru bez nametanja. bio sam njihov taja, njihov klovn, njihova najdraza igracka. Nakon razvoda koji je usledio kao posledica dugogodisnjeg neslaganja sa suprugom iselio sam se iz svog stana u iznajmljen stan. Razveli smo se i u Centru za socijalni rad je dogovoreno kada mogu da vidjam decu. Bivsa supruga mi je tada poslala poruku da ce spreciti da decu ikada vise vidim. Tako je i bilo. Zalbe, centru, savetovaliste za brak i porodicu, obijao sam pragove svuda nebrojeno puta. Pretili su bivsoj supruzi kaznama, vodili smo u centru stotine beskorisnih razgovora. A vreme je teklo. Ne u moju korist. Povremeno me je prijavljivala za nepostojece pretnje, zvali su me u Mup na informativne razgovore. Svima je bilo jasno da nisam kriv, al eto po sluzbenoj duznosti, moraju…Za svo to vreme je vrsila indoktrinaciju nad decom, videlo se iz retkih susreta u Centru za socijalni rad da su zbunjena i uplasena, da brinu sta ce im majka reci ako mi se priblize. U Centu za socijalni rad bivsa supruga je uvek govorila kako deca nece da me vide, kako ih ona ne moze naterati, a u stvari je njima vesto manipulisala.. Istovremeno sa razvodom za moje devojcice su moji roditelji, a njihovi najdrazi baka i deka postali stranci koje oni vise nisu htele ni da cuju. Sve uz bujicu uvreda koje su izgovarale starcima koji su za njih davali i ljubav i zivot i novac. Svaki moj pokusaj da ih vidjam i da popravim odnose sa njima postao je nemoguc. Proslo je vreme. Prosle su godine. Ne mozes ljubav uzeti na silu. Ni sudom, a za parnicenje i nisam imao novac, niti sam zeleo da bivsa trosi novac na sudove umesto decu. Jedno za drugim, moji roditelji a najdrazi baka i deka moje dece umrli su a da od razvoda vise nisu videle unuke. Iako su im u zivotu pruzili samo ljubav, paznju, letovanja, poklone… Ni jednom nisu izjavile saucesce. Znale su a ponele su se kao da te dobre ljude nikada nisu ni znale. Tada je u meni puklo. Volim ih i dalje, iskreno i bezgranicno. I njihove greske pravdam vaspitanjem i indoktrinacijom njihove majke. Ali vise ne zelim da se borim za njihovu ljubav. Ako moje devojcice nadju u sebi i trunku te ljubavi, znaju gde mogu da me nadju.

  • Dusane zao mi je sto si prosao i prolazis i dalje
   i moj slucaj ide u istom pravcu
   sad me i ucenjuju ako im bilo sta ne ispunim nece me vidjati,naravno ne pristajem na to tako da je sve gore i gore
   i j moje cerke volim ali ispod neceg se ne moze ici
   najgora stvar sto me ovo sve vise umara i odvlaci energiju
   znam da ih truje bivsa 24 sata i to nikada nece prestati
   OKRENI SE SEBI I NASTAVI ZIVOT

 15. Citam vase odgovore i ne mogu da verujem.Zar je moguce da toliko mrzite svoje bivse partnere i da im se svetite preko neduzne dece?!
  Ja sam dete razvedenih roditelja i znam koliko mi je tesko padalo to sto nisam vidjala oca koliko sam htela i kad sam htela,zato nikada u zivotu ne bih zabranila svom bivsem muzu da vidja dete.Dete ne bi trebalo da ispasta zbog vaseg loseg odnosa,ono o tome ne treba nista da zna.
  Ono sto osecate prema bivsem ili prema bivsoj ne sme da utice na detetovu srecu!
  U braku sam prosla kroz pravi pakao.Bila sam prevarena,izneverena i psihicki maltretirana zena ali ni tada a ni sada ne bih mogla da kazem da MRZIM svog bivseg.
  Dete je dokaz koliko ste se nekada voleli i samo na to treba da vas podseca.
  Zato drage majke i dragi ocevi,nemojte se svetiti bivsima preko dece jer takvo vase ponasanje ostavlja trajne posledice samo po vase dete.

  • U potpunosti se slazem sa tobom Bojana.
   Zelim ti sve najbolje!

  • Ne slazem se Bojana. Ne mrzim bivseg partnera emotivnog (jer je i dok smo ziveli zajedno i sada u braku, tako da se pravno to zove emotivni partner), ali ne zelim da nasilnik vaspitava dete. Tukao ju je dok sam bila trudna, jos u stomaku, zatim nije hteo da placa izdrzavanje, dok ga nisam tuzila, a sada svim silama laze, manipulise i trudi se da predstavi situaciju kakva nije bila…videcemo, krivcno ga gonim, imam dokaze, ali u ovoj drzavi sve ide sporo…ali i pored svega sam pokusavala da se dogovorim sa njim, sto je sve iskoristio protiv mene, iako ju je vidjao, tuzio je i on mene kako uopste nije vidjao dete, iako jeste i u centru za socijalni rad i van…ali mi se obilo o glavu sto sam to dopustala…zelela sam da ona zna svog oca, da se druzi sa njim, a on se ponasao lose prema njoj, a jos losije prema meni…
   Svaka prica je drugacija, ali sudovi su nam katastrofa. Posto ne mozemo lepo da se dogovorimo / iskljucivo idemo preko suda, bilo je nasilja sa njegove strane – on je manipulator i mnogo laze – te izvrce smisao, prica da ja radim ono sta u stvari on radi…ali ja verujem da ce na kraju da bude dobro, on je ili bolestan ili zao…izjesce on sam sebe iznutra, nemam potrebe sebe da trujem jer je on trovac…Zivim u radosti sa svojom cerkicom, i necu da dozvolim da on to kvari kako je poceo i pre nego sto se rodila…

 16. moj slučaj je možda i najdramatičniji kao već opisani ovde. Nakon razvoda (ćerka je imala 3 meseca), ja sam je video samo JEDNOM u životu. Apsolutno je učinjeno sve da budem sprečen u bilo kakvom kontaktu – u početku, je bilo bolesna je, sada spava, sada jede, sada je kod komšija i sl. i to sve u terminima koje je sud odredio, a nakon mojih pritužbi centru za socijalni rad, kreće njen direktan napad na sam centar – traži se izuzeće, pretnja da će tužiti“ centar i zaposlene u njemu, da će krenuti dopisi po inspekcijama i ministarstvima i sl. Ljudi koji su tamo ionako nezaintereosovani, predmet otežu, guraju pod tepih, prepisuju se sa njom, a ja u međuvremenu idem dva puta u policiju zarad lažne prijave da sam pretio nasiljem (za to su iskorišćeni moji tel. pozivi da pitam kada ću videti dete – ni govora o pretnjama), pa me tamo savetuju da u buduće snimam sve razgovore. I sve to traje 4 pune godine, dete već veliko, niko ne zna čak ni iz moje okoline da li je živa, a kamoli da je vidi. Moji roditelji očajni, i nakon „primirja“ od par meseci, stiže tužba za blokiranje moje imovine, jer dotična „više nema gde da živi“, uslovi su loši i sl. Suđenje koje traje oko 6 meseci, tužba pada, ona se ni ne pojavljuje na sudu već samo advokat. Nakon toga, ja donosim najtežu odluku u životu – da pustim sve niz vodu. Odlazim poslednji pu u centar za socijalni rad i kaže mi žena – ti si jedan od najgorih slučajeva koje smo videli. Naišao si na obrazovanu, ali socijalno ne-inteligentnu ženu, koja će provesti život u mržnji prema tebi. Ovo što ćeš čuti nismo ti rekli (uistinu, rečeno mi je na cigari, ispred centra) – napiši testament, deponuj kod nekog advokata kome veruješ i koji će ga, ako ti se nešto desi, dati to pismo detetu kada napuni 18 godina. Život je jedan, ovu bitku ne možeš dobiti. Budi strpljiv, ali kreni dalje, bićeš potrebam tom detetu kada postane svoj čovek. Trebaš još jak, ne iscrpljuj se. Nastavi da živiš, izađu ljudi iz logora i spasu se ispred streljačkog stroja. Tvoj je život težak, ali nije propao. Čeka te možda bolan, ali lepši nastavak.

  Poslušao sam ih, našao divnu ženu sa kojom sada imam dvoje dece, svoj kakav-takav mir i nekoga kome mogu da se posvetim.

  Ah da, sada moja ćerka ima 16 godina. Ako sve bude OK, možda ćemo se upoznati posle proslave njenog 18-og rođendana.

 17. pero
  svi ovi sllucajevi su vise nalik jedan na drugi vise manje a sistem to uporno ne zeli da vidi
  svi koji to gledaju sa strane vide to normalnim ocima
  a JA IH PITAM STA KAD OZENIS NEKOG PRIKRIVENOG PSIHA,koji posle razvoda sve to ispoljava preko dece
  i taj cirkus traje sve dok ti ne ,,pukne film,, i ne dignes ruke od svega
  a sve slicno su i meni rekli u centru

 18. miroslav kovacevic

  svaka vam cast.ovo je izgleda nesto sto svaki otac prolazi posle razvoda..ja sam doziveo sve sto je u textu navedeno..ima te li ikakav predlog kako majci objasniti da mi je dete i ucestvovanje u njenom odgajanju i vaspitanju (imam devojcicu od 5 godina) najbitnije i da ne zelim biti iskljucen iz njenog zivota?? hvala

  • miroslave non stop odlazi u centar za socijalno
   cim ti deca ne dodju par nedelja podnesi krivicnu prijavu protiv bivse
   sam napisi ,za to ti ne trba advokat
   ako trba pet krivicnih podnesi
   trazi od tuzioca da nalozi centru da obavirazgovor sa svima vama njim,,tobom ,,decom
   cenar ce morati da donese misljenje i prosledi tuziocu
   budi uporan i uspeces UPORAN
   ,cuvaj svu dokumentaciju da bi deci jednog dana pokazao koliko si se borio za njih i da njima bude i lakse i bolje
   srecno

 19. Ja sam pet godina bila u vezi sa ocem mog deteta, i nekih 10meseci smo ziveli. Bilo je previse problema, zapostavljanja sa njegove strane, nasilja.. shvatila sam da moje dete ne sme da odraste u takvom okruzenju, jer cu i ja biti podjednaki krivac kao i njen otac..on me sada moli da budemo zajedno, ali za mene je to zavrsena prica, i ako sam ga mnogo volela,ali se ispostavilo da sam volela njegovu idealizovanu sliku..kako god njen tata moze kad hoce da bude sa svojim detetom, ona je mala 10 meseci, mada se slazem i da ide kod njega u toku dana..moje dete je nastalo iz velike ljubavi, i zasluzuje da vidja oca, i ako se on nije lepo poneo prema njenoj mami, to je moj bol, i ne smem ga preneti na nju ..imam dostojanstvo, ali se ne vodim ponosom i sujetom,.. bila bi najsrecnija da moje dete moze da odrasta uz mamu i tatu..ali kad nije tako potrebno je vise truda, i bez inata, i ako se druga strana inati, ne vracaj te istim, pretrpi te , pokazite primerom, da ste miroljubivi, samo tako cete uciniti dobro svom detetu..
  svuda u svetu majka ima vece pravo u odnosu na starateljstvo, jer je to u slucaju kad mama i tata ne zive zajedno bolje za dete, to je prirodna povezanost, majka nosi dete deveet meseci, radja ga, doji, prati bsvaki uzdah deteta, i ceo svet tako funkcionise, ako pogledamo bilo koju zivotinju zenka je uz mladunce, to je bioloski..a u inostranstvu pri razvodu, otac napusta stan , ona ostaje sa decom, u tom stanu, plus alimentacija,.. kod nas mnogi izbegavaju i minimalac od 5000din..tako da su kod nas deca slabo zasticena..

 20. pozzzz svima …. ja neznam odakle da pocnem …..
  tri god vanbracne zajednice, zajednickog zivota ….dvoje djece …..mnostvo problema ….
  skoro dva mjeseca kako smo se razisli. bivsa supruga se vratila kod svojih , naravno i klinci sa njom ….sto ja u potpunosti podrzavam i postujem.ipak je ona ta koja im je najpotrebnija …
  od kako smo rastavljeni pokusavam na sve nacine da postignem dogovor , neki zajednicki plan o vidjanju djece. mali problem je daljina i moje obaveze zbog posla . za dva mjeseca sam klince vidio dva puta , nakratko bio sa njima . prije par dana sam pokupio jos neke stvari iz stana koje su im potrebne , otisao tih nekih 150 km ….kada sam zamolio da mi do vrata izvedu klinje , da ih vidim , poljubim …od strane NJENIH dobio sam samo galamu i neodobravanje da ih vidim.
  naravno , samo sam se ljubazno zahvalio i pozelio im laku noc .
  za ova dva mjeseca sam u par navrata slao i davao novac za djecu i nijednog momenta nisam taj dio dovodio u pitanje i za dalje .
  u povratku sam dobio nekih par sms por, poziv od njenog oca ….prijetnje itd ….
  naime , mene konkretno zanima , posto ce u mom slucaju biti tesko postici bilo kakav dog , ima li neko da iz iskustva zna sta mene sleduje po zakonu , sto se tice vidjanja djece i na koji nacin mi je najbolje da postupim prema tom problemu.
  klinci su jos mali i ne ocekujem neke silne vikende ali pretpostavljam da ima neko pravilo kada i koliko mogu da vidjam djecu ….
  hvala unapred ….

 21. 1999 godine sa zenom, sinom od cetiri godina i cerkom od godinu dana, izbegli smo sa Kosova i Metohije. Godinu dana smo stanovali u iznajmlejnom stanu sa mojim roditeljima a njenima sam uspeo da sredim da dobiju sobu u kolektivnom smestaju. Nakon godinu dana prebacio sam decu i zebnu u Nemacku, sredio im papire i ona danas radi i zivi sa decom u Augsburgu u Nemackoj. Roditelji s joj umrli, 2004 majka i 2006 otac a do njihove smrti ja sam se staro o njima. Posto sam imao stalan posao i dobru platu davao sam sve sto sam zaradjivao, cak sam joj 2009 godine dao 15.000 evra da uplati ucesce za kupovinu stana u Nemackoj. Dao sam pare da se kupi i stan u Srbiji. Nikada nikakvu pisanu potvrdu nisam trazio od nje za novac koji sam joj davao. Kada su ukinute vize otisao sam nenajavljen u Nemacku i u stan za koji sam joj dao novac zatekao sam je sa covekom za koga mi je rekla da je covek njenog zivota i isti taj je i mene i mog rodjenog brata, pred decom, isterao iz stana na ulicu. Od tada nemam mira od nje. Zvala je kod mene na poslu i prijavljivala me da sam kriminalac (radim kao staresina u policiji), tuzila me je za neplacanje alimentacije i taj spor sam izgubio zato sto nemam proznanice za placene iznose, sada me ponovo tuzi za period 2009, 2010 i 2011 godina za koji takodje namam nikakve priznanice jer smo brak razveli fiktivno 2000 godine zbog resavanja njene radno boravisne dozvole u Nemackoj. Tada sam prihvatio da placam 50% od plate za alimentaciju. Deca su potpuno na njenoj starni i iako ne postoji zelja koju im nisam ispunio nisu u stanju da joj se suprotstave jer me osudjuju sto sam u medjuvremenu upoznao drugu zenu sa kojom sada zivim. Bezbroj je primera njene pakosti od provale u stan do poziva na telefon moje zene kojoj je najpre rekla da sam pedofil a kad nije uspela da je ubedi u to usledile su pretece poruke. Ne znam sta da preduzmem da joj stanem na put a da se to ne odrazi lose na decu posto zive s njom.

 22. Поздрав свим родитељима. Немам речи. Жеља ми је да „евидентирам“ своју муку. Моје дете зове се Хелена Ђурић. Није самном од деветог месеца свог живота. Мајка је одвела дете код својих родитеља и сестре.
  Јасно је да ће се родитељи „крљати“ око детета до краја живота. Посебно кад имате изразито несолидну ташту која свесрдно жели кћерку и унуку „уз своје ноге“. Једино њих две да уживају у срећи и радости одрастања детета. Што је себично и нељудски, али право је на њиховој страни. Док смо се забављали прича је била сасвим другачија.
  Дете ће до краја живота страдати. Имаће несагледиве последице због јако погрешне одлуке њене мајке. Мајка непрекидно понавља да је „спокојна“ и да јој муж није потребан. А све јој је било добро, док смо се забављали. Када је требало показати минимум одговорности према породици и поштовања према оцу – продужила је стопама своје мајке.
  Дете волим више од живота. Жао ми је што сам Хелену оставио буквално као поклон таквим безочним и безобзирним људима. Преварантима и фолирантима, који не презају ни од чега зарад остварења својих рђавих и злих намера.
  Да сам их на време провалио, са великим задовољством оставио бих да им дете, радост и смисао живота донесе и направи неко други. Овако сам изгубио све и почињем од нуле … а и веће дубиозе због алиментације која следи у сличним случајевима.
  Срећно људи, јавите се. Очекујем једни другима да помажемо. То нам је тренутно једино још остало, док не пронађемо друге жене и заснујемо нове породице. Волим вас све (не претварам се и не лажем вас) и будимо храбри.
  djpetarsrb@yahoo.com
  Имамо о чему да причамо.

  • Svaki razvod je tezak.Zivjela Sam u braku 13 godina ,rodila troje djece ,obadvoje smo puno radili i dosta toga stekli.Jednoga dana je došao i rekao mi da nisam vise žena za njega i da sam ja za sve kriva. I otišao je i sve sto smo stekli prevarom uzeo je za sebe,ali naravno ono sto je najveće bogatstvo u tom momentu mu nije trebalo . Kako je vrijeme prolazilo(živimo u inostranstvu gdje je zakon isto tako spor kao kod nas ali ipak funkcionise) shvatio je da je tražio dvojno starateljstvo ne bi morao da plaća alimentaciju,pa se tada sjetio da voli djecu.U svim tim problemima pojavila su se i njegova dva sina blizanca koja mi je vješto krio i koja nikada nije priznao i nikada nije platio alimentaciju,oni su htjeli upoznati oca i tražili su očinsku ljubav koju nikad nisu imali .Nije ih htio čak i upoznati,a našu djecu je htio.Cudno…Starateljstvo sam ja dobila,on dva vikenda u mjesecu i četiri srijede.Moja djeca idu kod oca vise od toga ,svaki praznik ,njihov ili njegov rodjendan ,za slavu ,bozic Itd .Odlucila sam da ne miješam djecu u to ,ono sto sam im ja to je i on,ja tako razmišljam .Alimentaciju koju je sud odredio još (devet mjeseci je prošlo)nije počeo da plaća .Stalno priča ružne stvari o meni.on,majka i njegova sestra.Djeca mi kažu „mama sve sto je on uradio kaže da si ti“.Ja sam sretna kada me moja djeca zagrle i kažu mama bas si dobra.Ja sam shvatila da djeca ne mogu da vole vise ili manje jednog od roditelja ,ali vjerujte da sve dobro vide i razumiju.To kada ih pustim da odu kod oca kada nije dan za posjetu to ne znaci da će njega vise da vole a mene manje,vjerujte da je obrnuto,njih boli sto se i njihov otac ne ponaša kao i ja.Moje mišljenje je da je djetetu mjesto uz majku,zakon prirode,ali da majka treba da bude malo fleksibilnija i da pusti da dijete vidi malo češće oca,jer i dijete to želi,a vi očevi prestanite vise pričati o toj alimentaciji,o parama,za te pare se kupuje hrana ,odijelo ,lijekovi… A gdje je svo to naše vrijeme,koliko samo vremena provedem sa njima troma dok uradimo zadaću . Prestanite vise kukati,niste vise supružnici ,ja ne pričam o mome bivšem muzu djeci ,on mi nije vise to,sada je samo otac moje djece..Čak kada. mi se poneka i požale na njega ja pokušavam da ga opravdam,on ne živi vise sa nama i ne može svaki puta da pogodi šta želite….Vjerujte da se ponekad upitam da li sam u pravu? Pokazace vrijeme. Budite dobri roditelji ,volite iskreno svoju djecu ,ne razmišljajte o bivšem supružniku ,vjerujte problemi će se riješiti ,moj je svašta pričao o meni ,pune tri godine,ja sam bila gluva,i evo čini mi se da je onijemio. Želim vam svima iskreno da riješite svoje probleme …..

 23. E posto ste samo *neutjesni* ocevi e red je da se javi i jedna majka.Sta reci o ocu koji svoju cerku iako ima 17god.nikad joj nije pomogao ni u cemu,ni finasiski,ni bilo u kom pogledu,cak je izbacio iz kuce na sugesriju majke i sestre od samo 2mje.NJegova ponasanja su krajnje nekorektna cak i kad se vidi sa njom a *nedaj boze* da joj nesto kupi ili finasiski pomogne tako da vi *JADNI* nijeste sami vi nizasta nijeste krivi samo ZENE e BRAVO muskarcine tj.MAGARCINE.

  • Lola grdno gresis mozda u tvojoj situaciji je tako ja bih za djete sve dao ali dzabe majka je majka kao sto imate srecu tu da vam zakon da u ruke djete da ga vaspitavate ali na koji nacin cast majkama izuzetcima ali vidite moja zena je toliko agresivna da je moja cerkica pocela da muca od straha od te zle majke cujem od komsiluka kako kazu ko joj dade djete majku jebo i ovaj zakon e pa sad jel djete tu neispada zrtva nasilja od strane majke koja umno bolesna i nezna da se ponasa normalno prema djetetu ali eto kako je sada djete joj voda tetka po selima i najmanje je sa tom majkom a meni zakon neda djete koji sam sasvim normalan i imam sve al dzabe serem se na ovu drzavu neispitaju prvo psihijatri oba roditelja pa ko je normalan njemu treba da da vec daju onome koje lud definitivno nemam vise strpljenja ni da pisem ni da vam opisem koliko sam ogorcen na zene koje su umno bolesne a imaju svu drzavnu i socijalnu pomoc da bih djete bilo uz majku a nevidi da to djete nije sa njom ni dva dana a meni djete nedaju niti dana sta sam ja cudoviste ja sebe smatram da sam najbolji otac mojoj cerkici i da to niko nemoze promeniti!!!!!!!!!

  • Kakve veze sa temom ima ovo što si napisala? I čemu uvrede? Da ne pominjem koliko je mučno čitati tvoj nepismeni post.

  • lola iz tvog pisanja prepoznajem moju bivsu,elem problem je u tebi je u tebi jel svog bivseg vidis kkoz ispunjenja tvojih zelja.Ne sumnjam da i cerku tako vaspitavas da oca gleda kroz novac..kad uspes da savladas svoje licne frustacije prema bivsem ,svima ce biti bolje prvenstveno tvojoj cerki ,tvom bivsem a najvise tebi
   izbaci tu mrznju iz sebe,
   ako si ovako i u braku pricala nije ni cudo sto te je muz ostavio.

 24. zena me napustila 13 02 2014 odvela cerku od 2.5 godine od tada sam je video dva puta kod socijalnog radnika,prvi put je plakala i nije htela kod majke i babe a socijalni radnici mrtvi ladni to gledaju uzas.moja zena je iz rusije a u braku smo 3,5godine morao sam da pravim boravisnu vizu na osnovu braka a ona nije nigde radila tako da sam ja od svoje plate ili vec primanja radiop vizu. ja imam porodicnu kucu koju sam sam napravio bez icije pomoci pa vas pitam kakva su njena prav na moju imovinu. ona je samovoljno napustila kucu i prijavila me u policiju da sam je tukao gde me policija ispitivala cetiri sata pa je zvan javni tuzitelj gde je utvrdjeno da nema osnova za pritvor ili zadrzavanje vec mi je pisana krivicna prijva sto nije istina a ona se verovatno vidja sa jenim doktorom ya koga radi i on je zaposlio u stlni radni odnos u alibabi na vidikovcu. preko njega je izvadila lekarsko uverenje koje je pokayala policiji. taj doktor se yove mohamed yaser havari i ima veye u tirsovoj kao i domu zdravlja simo milosevic cuarica a verovatno je upleo prste i kod socijalnog radnioka jer vidim po njima da sve sto ja trazim jedva ispunjavaju.moja takoreci bivsa zena neda da vidjam dete a isto tako da se cujemo telefonom.u sredu popodne mi je socijalni radnik obezbedio tel.poziv i cuo sam se sa svijim andjelom a moj mali andjeo kaze ,,papacka hacu damoj,, sto me strasno pogodilo. ja bi bio zahvalan kada bi mi neko odgovorio ili pak posavetovao sta da radim hvala meni je mnogo tesko ybog deteta.

 25. A sta ja da kazem sto je mene bm maltretirao od pocetka trudnoce i svaki dan sam bila pod stresom?! Na kraju je i digao ruku na mene kad sam bila 5 m trudna… Malo je falilo da izgubim bebu od batina… Jedva sam zivu glavu izvukla… Tad sam ga napustila i dosla kod mojih roditelja. Razveli smo se sudski posle 7 meseci. Sin se u medjuvremenu rodio. I to sam morala da ga tuzim da bi mi potpisao prebivaliste za dete da bih mu izvadila zdravstvenu knjizicu…. Vidjenje je po presudi odredjeno i uredno obavljano u prostorijama centra za socijalni rad… Ja sam morala da vodim bebicu od 4 meseca u centar da bi ga on vidjao a bila je zima. Gospodin nije hteo da dolazi kod mene kuci, A nije mu bilo zabranjeno… Sad moj sin ima 11 meseci i on me opet tuzio da promeni nacin vidjanja i to svake druge subote po 8 sati,i za praznike i rodjendan po 1 dan…. Mislim sto je mnogo mnogo je… Dete jos dojim,vezano je za mene… Njega i ne poznaje… Kad bi sacekao da jos malo odraste ali ne. Tera mi inat. Ja najmanje zelim da dete place i traumira se bez mene,,,, Nzm kako ce se ovo zavrsiti… OCAJNA SAM STRASNO…. :((((

  • jelena, eto i kod mene je ista situacija.. koliko god ja pokusavam lepim on se sve gore ponasa i preti mi da ce oteti dete te da ga necu vise videti. Kad nekom kazem svi me ismevaju, navodno, to je krivicno delo, nece on to uraditi.. U stalnom sam strahu, sta moze da mu padne sve na pamet. Presrece ljude koje poznajem, preti im.. vise mi se i ne izlazi napolje od muke.. Za vidjanje je skoro slicna situacija kao kod tebe. UZASNO, osecam se nemocno, zar da se tek rodjeno dete tako mrcvari po autobusima.. Ja sam se i vracala bivsem muzu, u nadi da cemo nekako uspeti, vracala sam se da me ponizava, kinji, da trpim..rizikovala sam time i zivot svog deteta, to sad tek vidim.. Uzalud, sve je bilo bezuspesno i protiv nas dvoje.

  • Vrlo slicna je situacija i kod mene…ali za nasilje u porodici mora krivicno da odgovara….a ove guske – zaista potkupljene guske po centrima za socijalni rad treba smeniti i dovesti strucan kadar koga – uverila sam se – ima. Najvise pomoci sam dobila od zenskih nevladinih organizacija.

 26. A sta sa ocem koji cerkicu od 4.5 godina ubedjuje da je njena mama ustvari njegova nova ljubavnica? Sta sa takvim ocem???

 27. Postovani ocevi i majke
  Doziveo sam slicne stvari ali sam pokusao sve da progutam i istrpim kako bi deca odrastala uz oba roditelja.Radio sam i u firmi kao inzenjer, radio i privatno rintao i crncio i dozivljavao stalno da ja nevaljam.Spavao po par sati /prao i pelenei ostalo.peglao (Tri puta zavrsavao u hitnoj i bolnici zbog padanja u nesvest od premora).Vodao decu i sina i cerku na sve zelje i volje probe , skolice treninzi,Mama je stalno bila umorna i morala da spava jer je boli glava pa onda uz serije (kasandre,ljovisne…sulejmane) mora da se odmara.Sada je presla i na igrice na inernetu,fejsbuzu itd. i sada doyivljavam i shvatam da je maksimalno indoktrinisala decu protiv mene, moje familije i mojih prijatelja /Otislo se dotle da kada sam sinu pokusao da objasnim da ne preteruje sa igricama i internetom vec da uci i radi,ona ga je podrzala tako sto je nastavila da sa cerkom igra igrice i gleda serije.sa sinom ne pricam godinu dana jer je ljut sto sam hteo da iskljucim internet.Osecam se i pored zavrsenog fakulteta i dobrog vaspitanje i sto me ljudi i vole i cene tako obmanutim i prevarenim,tako iskoriscenim i izmanipulisanim da i ovo sto pisem pisema vidim i greske u kucanjui i usklapanju recenica …..Ne mogu da predpostavim sta me ceka ista ce biti.Njenekoleginicei kolege sa posla su mi u vise navrata skretali paznju … beziod njedok je vreme,,,, a ja sam ostajao tu negde maksimalno blizu bas zbog dece jer sam shvatao da bi mojim odlaskom ili udaljavanjem ona pocela da maltretira decu.Deca se drugacije ponasaju kad su sama samnom i sa prijateljima ili komsijama,a cim se ona pojavi to je druga prica .

 28. dete nije učestvovalo u vašem razvodu, nije krivo za razvod pa ne sme da bude ni „kolateralna šteta“ tog razvoda.

  A ja bih bila kriva, što je muž nakon trudnoće postao nasilan, rasipnik i izdajnik? Ili se predomslio, pa mu više ne odgovaram, kao iznosana cipela.

  Imam i ja pravo da ga nemam u svom životu po bilo kom osnovu.
  DIjete kad bude sposobno da provodi vrijeme sa njim, bez uplitanja mene u sve to na bilo koji način, ok.

 29. imam veliki problem neznam vise sta daradim .. bio sam u centar u socijalno i u policiju da pita m sta da radim ali uzalud kad god me je bivsa zena zvala da joj dam novac za hranu dok ona dovodi drugog u njen stan cak su me naterali da potpisem da ne prilazim njenom stanu gde je ona navodno da je ne uznemiravam pored svega togapostujem to ali kad god me pozove da dodjem kod njih i da im kupim ida m novac ona zove policiju i oni mi pisu prijavu sa d posle sdvega trazi da dajem alimentaciju a dete starije gura kod mene smetajoj jer joj treba prostor za nocni zivot u sve to se umesa njena ujna koja ima veze u sudu i socijalno neznam vise sta da radim kad god nadjem posdao i [pokusavam da radim salje mio miliciju kako je ja uznemiravam imatletiram i pratim i poslodavci ne zele da radim kod njih jer ne zele miliciju uporno joj govorim da komunikacija izmedju nas mora da postoji oko dece inista vise ima nje n zivot a ja svoj nemesam joj se al necu ni ona meni ..dete starije i samo zeli da predje kod mene ali se plasi da mama izgubi materijalno nece da ima za hranu za njenu mladju sestru po me moli da predje kod mene jer ja ucim sa njom vodim u skilu i spava kod mene svakog trenutka kledam na prozor dali ce mi posalje miliciju i joj kazne imatletiranja a deca ispastaju kad god popije ona me vredja i matletira kakav si to otac neces decu da uzmes da ima kupis da im das a kada milicija dodje nikad nikad nece da uzme u kakvom je stanju ona ahokolnom ai kakva je to majka da prima muski upijanom stanju u kasne sate pred maloletnim dva deteta bio i u socijalno ali samo kazu da bili kod nje i tyo je to nikakav dokumenat nece da mi daju n i sup ni socijalno zar treba deca da se tako vaspitavaju i sa strhom da zivim pomozite mi da resim dilemu

 30. Cao, citala sam tekst jer ga je moj uskoro bivsi muz postavio na fb…jer smatra da mu ja branim dete….ja sam jedna zena koja je svoj zivot posvetila svom detetu….gajila sam ga sama swvi vreme….muz je presap da spava u dnevnu, cim sam se porodila, jer nije mogao da spava od bebinog placa! Kada je dete imalo 41 temperaturu, om kao brizni tata je prespavao ceo dan, a ja kao „losa majka“ bdila nad detetom….kada sam mu saopstila da dete mora u bolnicu, samo se okrenuo i nastavio da spava!!! Da ne pricam o drugim dogadjajima….ali eto nije znao i ne zna sta dete voli da jede, da pije, koji.konf. broj nosi,.broj obuce….itd a da, samo da napomenem nije ni bio blizu kad sam se poradjala…cak i nezna u koliko sati mu je dete rodjeno!!! Varao me je na sve strane, tukao, psihicki maltretirao….ma svasta….a ja sam zena kod koje je ziveo kao u hotelu, popeglano, oprano, sredjeno, skuvano ma sve….i sad vec pola god ne zivimo zajedno, razvod je za 2 ned, dete je kod mene….ustupam mu ga kad god mogu…. ne pricam lose o njemu….ali mi ON pravi opasne probleme….kada se vidimo, nekad bude normalan….nekad me psuje, nekad mi preti….nekad se uopste ne igra sa detetom nego hoce mene da izvredja i da se svadja….pravi mi scene….i ja posle takvih incidenta uzimam dete, jer ne zelim da tako nesto gleda i slusa i odlazim…..eto to je za njega branjenje da vidja dete!!!! Kada je on normalan, sve moze…ali kada to nije…ja hocu samo da zastitim svoje dete i sebe!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *