Home / Kafa sa tetkom / Aprililili, o istoriji dana svih budala
Aprililili, o istoriji dana svih budala

Aprililili, o istoriji dana svih budala

Danas je Svetski dan šale, dan koji se obeležava u skoro svim zemljama sveta iako ni u jednoj nije proglašen za zvaničan praznik.

Tradicija prvoaprilskih šala seže duboko u prošlost, čak do drevnog Egipta. Legenda kaže da je Marko Antonije hteo da pobedi na ribarskom takmičenju i da je poslao slugu da na udicu zakači veliku ribu, ali da je Kleopatra otkrila prevaru i naredila da se na udicu zakači koža krokodila i tako mu pokazala da nije uspeo u prevari.

Što se tiče “novije” prošlosti, najverovatnije da je prvoaprilsko “ludiranje” vezano za reformu gregorijanskog kalendara. Do 1582. godine, Nova godina je proslavljanja između 25. marta i 1 aprila, nakon reforme, od 16. veka, Nova godina se proslavlja 1. januara. Međutim, pošto nisu svi mogli tako lako da se prilagode novom kalendaru, i dalje su Novu godinu dočekivali 1. aprila tako da su ih drugi ismevali i nazivali “aprilskim budalama”. Pre nego što je Nova godina počela da se proslavlja 1. januara, prvoaprilske svetkovine su obeležavale početak prolećnog solsticija, prinosile su se žrtve i darovi bogovima kako bi se umilostivili, i narod je prilikom proslava malo i “ludovao”. Prvi april je tako ostao upamćen kao dan kada je dozvoljeno biti pomalo “lud”.

Ono što je sasvim sigurno je da je običaj prvoaprilskih šala nastao u Francuskoj za vreme kralja Šarla IX i u Nemačkoj z avreme Habsburgovaca, a da se iz ove dve zemlje u 18. veku proširio na Englesku, a onda i na druge zemlje. U 19. veku, ovaj običaj je već zaživeo u većini zemalja.

Prema jednoj legendi, Bog je stvaranje sveta završio 1. aprila a onda se vratio na nebo i brigu o Zemlji je ostavio ljudima. Svi znamo šta se nakon toga desilo, Adam i Eva su zgrešili, napravili “ludost” u rajskom vrtu a Bog više nikada nije uspeo da ispravi tu ljudsku budalaštinu.

Dugo se verovalo da Prvi april vodi poreklo još od onog prvog aprila kada je Noe sa barke prvi put poslao golubicu da pronađe kopno a ona se vratila bez grančice u kljunu.

U mnogim zemljama sveta simbol Prvog aprila je riba, neki kažu zbog toga što se riba upeca na mamac, kao i lakoverni na prevaru, dok druga teorija ovo vezuje za početak sezone ribarenja koja obično počinje 1. apila, međutim, kako je tada još uvek teško upecati dobru ribu, mnogi ribari se kući vraćaju bez nje, prevareni od majke prirode. U nekim zemljama se veruje da je to zbog toga što se Sunce tada nalazi u zodijačkom znaku ribe.

Slika preuzeta sa: polarbearstale.blogspot.com

Jednom od najvećih prvoaprilskih prevara na koje je naselo mnogo ljudi smatra se dokumentarni film koji je 1957. godine prikazan na BBC-ju o velikoj žetvi špageta koje rastu na drveću u Italiji. Mnogi gledaoci su zvali BBC i raspitivali se kako mogu da naruče ove neverovatne špagete.

U Milanu je takođe uspela masovna prevara prvoprilskom šalom kada je 1961. godine u jednom časopisu objavljeno da će grad doneti uredbu kojom će konji i druge životinje koje se mogu videti u gadu morati da budu obeleženi signalnim svetlima kako bi saobraćaj mogao nesmetano da se odvija. Mnogi građani su pohrlili sa svojim kućnim ljubimcima kako bi ih obezbedili neophodnom signalizacijom.

Velika radio prevara, drama o invaziji vanzemaljaca koja je dovela do panike u Americi 1938. godine, čiji je glavni akter bio Orson Vels, bila je planirana za 1. april, međutim, zog tehničkih razloga je odložena i emitovana tek 30. oktobra.

U mnogim zemljama, prvoaprilske šale se dešavaju samo do podneva, nakon toga onaj ko pokuša prevaru smatra se pravom prvoaprilskom budalom, a u nekim zemljama postoji verovanje da ta osoba neće imati sreće.

Kako god, pričuvajte se danas, zahvaljujući Internetu možete da budete prevareni a da i ne trepnete, mnogo pre nego da nešto čujete preko radija ili televizije.

Srećan vam

All Fool’s Day

Poisson d’ avril

Pesce d’ aprile

Aprilscherz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*