Home / Kafa sa tetkom / Apple pie
Apple pie

Apple pie

“Epl paj“ je sinonim za detinjstvo podjednako kako i mamina lenja pita. “Mirisala” je  iz Diznijevih crtanih filmova. Sećate li se  kako je Paja Patak vadi vruću iz rerne i stavlja na prozor da se hladi? Ili kad je pravi Mini Maus i nosi Pati da proba?

Okrugla , pokrivena testom i punjena jabukama. Seče se na trouglove. Lako se i brzo pravi a izuzetnog je ukusa zahvaljujući kombinaciji začina koji se stavljaju u fil od jabuka.

Potrebno je za testo:

250 g brašna

170 g maslaca ili margarina

6 kašika ledeno hladne vode

1 kašika šećera

Fil od jabuka:

oko 1 kg jabuka

sok od jednog limuna

5 kašika šećera (po ukusu može i više )

1 kesica vanillin šećera

na vrh kašičice cimeta i morskog oraščića

2 kašike griza

džem od kajsija

100 g prah šećera

Priprema:

Umutiti omekšali margarin ili maslaca sa šećerom i dodati vodu. Dodavati postepeno brašno i mešati varjačom a zatim i umesiti testo. Podeliti na dva dela – veći i manji. Veći deo rastanjiti oklagijom na peki papiru i obložiti dobro podmazan pleh. Jabuke oljuštiti, izrendati ili iseći na jako tanke listove. Izmešati ih sa limunovim sokom, šećerom, vanilom, grizom, cimetom i morskim oraščićem. Razviti drugi deo testa na peki papiru  i spustiti na fil. Čvrsto pritisnuti ivice i izbockati viljuškom odozgo. Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 40 minuta.

Vrelu pitu premazati džemom od kajsija. Ohlađenu preliti glazurom od prah šećera (prah šećer umućen sa malo vode da može da se lepo razlije preko džema).

Pozovite drugare iz detinjstva ili decu iz komšiluka, pustite  crtane filmove i iznenadite ih.

Preporuka: napravite 1 ½  meru, to je taman od celog pakovanja maslaca ili margarina. Napravite prvo testo i dok spremate fil od jabuka, neka odstoji  u frižderu.

 

Gordana Radojković

 

6 comments

  1. Ne samo da odlicno izgleda ,nego je i odlicnog ukusa.

  2. Српска лења пита је закон!

  3. Odličan recept za divan kolač! Obožavam ga i godinama pravim.
    Ja jedino umesto margarina koristim običnu svinjsku mast, koja ima da se kupi u svakoj mesari ili vecoj prodavnici.
    Mislim da je testo tako mnogo ukusnije i mekše.

    Jabuke preporučujem da se seku u tanke listiće i da ih bude što više. Šećera isto treba staviti malo više, da se napravi dobar i gust jabukov sirup tokom pečenja. U tom sirupu je ,,kvaka,, .

    Jela sam ovaj kolač u USA i ne bih se složila da je kao naša pita sa jabukama.

    Divni su vam audio i video prilozi u ovom postu.

    Tetke, nastavite da budete tako sjajne!

  4. Treći put ga pravim u toku ove jedne nedelje 😀
    Prva dva za kućnu čaroliju, a danas mi stižu gosti (Apple representatives iz Bgd) – da l’ je moglo bolje da se uklopi 😉

    PS. svratih da konačno kopiram i imam ga offline.

  5. Super!! Hvala Rado!

  6. Opet ja. Što moram da dodam jedno jaje u testo, pa to je čudo 🙂
    Svratih samo da proverim da l’ nisam pogrešno prepisala da je bez jajeta. Nisam. Ipak sam dodala. Nemam pojma zašto 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*