Home / Kafa sa tetkom / Volim te, volim sve što ti voliš, mislim kao ti
Volim te, volim sve što ti voliš, mislim kao ti

Volim te, volim sve što ti voliš, mislim kao ti

Nisi svoja

U filmu “Odbegla mlada” Ričard Gir u ulozi novinara koji je došao da napravi reportažu o devojci koja beži sa svojih venčanja ali se zaljubljuje u nju, jednog trenutka je optužuje da ne ume da bude svoja u vezi i to joj dokazuje time što joj govori da čak ne zna ni kakva jaja voli već uvek naručuje spremljena onako kako ih voli muškarac sa kojim je u vezi.

U sledećoj sceni možete videti Džuliju Roberts, odbeglu mladu, ispred stola na kome se nalaze jaja spremljena na “milion načina” kako pokušava da utvrdi kakva jaja zaista voli, jaja na oko, kajganu, tvrdo kuvana, meko kuvana, poširana…

Kažu da ljudi u braku počinju da liče jedni na druge, da imaju sličnu mimiku, slične gestikulacije, sigurno da posle godina i godina zajedničkog života dođe do ovakvih stvari, ali žene su sklone tome da ulaskom u vezu ili brak sebe, onakvu kakve su bile pre toga ostave u “prošlom” životu i postanu onekve kakav njihov muškarac želi, ponekad na njegov zahtev, a nekada sasvim spontano, ne razmišljajući, podsvesno, da bi bile onakve kako ih on zamišlja.

Zajednički život podrazumeva ustupke

Zajednički život nesumnjivo dovodi do ustupaka i neke vrste žrtvovanja, kad živite sami sve je sasvim jednostavno, ali kad živite u dvoje, mora doći do usklađivanja sa tuđim ritmom. Ali ako previše hvatate tuđi ritam, neminovno ispadate iz svog. Ovo će jednog dana dovesti do osećaja sputanosti i gušenja.

Mir u kućiimagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Mnoge žene zbog “mira u kući” počinju da se odriču onoga što vole, čak i rodbine i prijatelja, načina oblačenja, boje kose, prestaju samostalno da donose odluke, potpuno se podrede svom suprugu i preuzimaju njegov način razmišljanja (šta će on reći ako uradim ovo; da li će mu se svideti ova haljina; da li će mu se svideti ova boja kose; ponovo će se ljutiti što sam pila kafu sa Marijom…), njegovi prijatelji postaju i njeni, njegovu rodbinu “voli” više nego svoju. Nijednu odluku ne donose samostalno, i umesto da se posavetuju sa svojim mužem postavljaju mu pitanje da li mogu nešto da kupe, negde da odu, nešto da urade, kao da im je on otac a ne suprug.

Za moju ljubav ti ćeš…

Kad muškarac izgovori – za moju ljubav ti ćeš… ako me voliš, ti ćeš… to je jedna posebna vrsta pritajenog psihičkog zlostavljanja kojim ženu podređuje sebi i primorava je da nema svoje ja, da prestane da bude ono što jeste i postane ono što on želi.

Ako se pobuni, odgovoriće joj da on to za njeno dobro. Čista laž. On joj nije tata, dobro joj misli ako je pusti da bude ličnost iako je u braku. Pokorna žena se ne može osećati dobro. Niko se ne može dobro osećati ako od njega traže da se odrekne sebe i da nekog drugog voli više nego sebe. Dokazujući tu ljubav, sebe prestaje da voli, kako se može nadati da će ga voleti neko drugi.

David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.netNe ispadajte iz svog ritma

Ako se nalazite u vezi ili braku u kojima vaš muškarac od vas traži da ispunite njegov san o  idealnoj ženi, ne zaboravite:

svi samostalno donosimo odluke;

izabrao vas je jer ste takvi kakvi jeste, takvu vas je zavoleo;

ako želi od vas da napravi neku drugu ženu, trebalo je da čeka dok ne naleti na tu drugu, rođenu po njegovoj meri;

imate pravo na samostalne odluke;

imate pravo na svoje prijatelje i rodbinu;

imate pravo da skuvate i ono što on ne voli jer volite vi;

imate pravo na parče slobodnog prostora u vezi ili braku;

ne morate voleti ono što on voli, ni družiti se sa onima sa kojima se on druži, ni poštovati one koje on poštuje, imate pravo na druge kriterijume i izbore;

imate pravo da kažete da vam se ne sviđa ono što i njemu, da ne želite ono što i on.

Sve ovo ne znači da ga ne volite, niti da ga više volite ako mu ispunite ovakve želje, odustanete od sebe i postanete drugi on.

Ali, možete mu učiniti sve ustupke, ispuniti svaku želju i dopustiti mu da rukovodi vašim životom.

Pitanje je da li ste se zbog toga udale i da li ste zbog toga u vezi.

Nije moguće da ranije niste umele da živite same i da same donosite odluke.

Prvi put kada vam kaže da ćete njemu za ljubav skratiti nokte ili produžiti suknju, pitajte ga zbog čega je baš vas izabrao, zašto se oženio vama.

 

 

One comment

  1. Da se nadovežem na poslednju rečenicu, kažite mu da će on vama za ljubav pustiti da budete svoja! Da, budite svoja i mislite uvek i o sebi. Za mir u kući je potrebno dvoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*