Home / Kafa sa tetkom / Šta sve možete uraditi sa limunom
Šta sve možete uraditi sa limunom
Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Šta sve možete uraditi sa limunom

Možete napraviti limunadu, pojačati ukus torti i kolača, nacediti ga u salatu umesto sirćeta, pojesti ga, odličan je za grlo, izmasirati vrhove prstiju i nokte kako biste smanjili njihovu krtost.

Možete ga koristiti na još mnogo načina, kao sredstvo za dezinfekciju i čišćenje, neverovatno je šta sve možete uraditi sa limunom, ako niste znali, on ima i svojstvo odmašćivanja. Pomoću njega se čak možete rešiti nekih neprijatnih mirisa.

Fleke sa ruku koje ostaju posle ljuštenja šargarepe, mladih krompirića, farbanja jaja, uspešno možete očistiti limunom, samo ga prepolovite i istrljajte ruke, malo će vas peckati ali će fleke nestati.

Sigurno ste videli proizvode za čišćenje na kojima piše da su sa mirisom limuna, sadrže limun ili su na bazi limuna.

Ako vam se oko slavine u kupatilu ili kuhinji uhvatio kamenac, nacedite limun i sok sipajte na mesto koje želite da očistite. Ostavite da odstoji petnaestak minuta i samo isperite topolom  vodom.

Fleke sa kuhinjskih krpa ili stolnjaka se uspešno otklanjaju limunovim sokom, ali samo ako odmah reagujete. Mesto na koje vam je kapnulo Ambro / FreeDigitalPhotos.netnešto masno ili bilo šta drugo što će ostaviti fleku ukvasite hladnom vodom kako ne biste dozvolili da se fleka širi i utrljajte limunov sok. Ostavite da se osuši a zatim standardno operite.

Ploču na šporetu takođe možete očistiti, već znate kako su te ploče osetljive, uvek se plašimo da ih ne oštetimo, pomešajte sok od pola limuna i malo deterdženta za pranje suđa, nanesite na ploču i posle desetak minuta operite. Na isti način možete oprati unutrašnjost mikrotalasne rerne.

Sok jednog limuna ostavljen preko noći u prostoriji u kojoj se prethodno pušilo i u kojoj se zadržao miris dima, ovo je čest problem kad imamo goste koji puše, do ujutru će neutralisati miris a prostorija će vam mirisati sveže.

Ako osećate neprijatan miris ustajalosti u ormarima, cipelarnicima, izbockajte limun čačkalicom i ostavite ga unutra. Posle dan, dva, neprijatan miris će potuno nestati.

Kao što vidite limunom možete očistiti gotovo sve. I slobodno eksperimentišite. Samo vodite računa da ne čistite stvari koje su osetljive na kiselinu, u tom slučaju limun može ostaviti bele tragove koje kasnije nećete moći da očistite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*