Home / Kafa sa tetkom / Šne nokle – kad ste ih poslednji put jeli
Šne nokle  – kad ste ih poslednji put jeli

Šne nokle – kad ste ih poslednji put jeli

Čudan naziv onome ko ga prvi put čuje a jedna od naših omiljenih poslastica. Šne nokle su stigle iz Austrije i danas nema domaćice koja ih ne pravi.  Svaka im da svoj lični pečat. Neka  umesto vanile stave koricu limuna ili pomorandže, neka kuva ređi žuti krem, neka renda čokoladu odozgo, neka ih razlije u čašama a moja mama je činiju za šne-nokle oblagala keksom – keks je odlično upijao ostatak mleka u noklama a ujedno i davao osećaj da se jede  fini krem kolač.

Za šne nokle je potrebno:

1 l mleka
5 jaja
250 g šećera
2 vanilin šećera
5 kašika brašna

keks

Priprema:

Staviti mleko da se kuva, istovremeno umutiti čvrst sneg od belanaca u jednoj činiji, a u drugoj umutiti žumanca sa šećerom, vanilom i brašnom i razrediti ga sa malo mleka.


Kada je mleko počelo da ključa, smanjiti vatru i kašikom spuštati nokle (od belanaca), okretati 1 do 2 minuta, rešetkastom kašikom vaditi i stavljati u činiju obloženu keksom. Kada se sve nokle skuvaju, u ostatak mleka sipati razređeni žuti krem i mešati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Preliti preko nokli.

Trebalo bi ih ostaviti da se ohlade ali ako su vam ukućani nestrpljivi, poslužite ih odmah. Neodoljivo mame i svojim vizuelnim efektom i mirisom. A ukus je božanski.

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*