noomhh / FreeDigitalPhotos.net

Slana soba umesto mora

Lekovita svojstva mora, slane morske vode, su vekovima poznata, danas se tim lekovitim svojstvima možete podvrgnuti a da ne odete u more, već do obližnje slane sobe koje se smatraju krajnjim dometom velnes centara.

Slane sobe bi po pravilu trebalo da budu napravljene od soli iz rudnika soli, ili od soli sa onih mesta gde je isparila voda, dakle od prirodno dobijenih soli a ne od hemijski napravljenih. Morska so je bogata mineralima i elementima u tragovima – sumporom, kalcijumom, kalijumom, jodom, gvožđem, magnezijumom.

Boravak u slanim sobama može pomoći kod mnogih bolesti, reumatskih, stresnih, bolesti cirkulacije, hipertenzije, gastro poremećaja, kožnih bolesti među koje spada i psorijaza, i ovo spada u najnoviju vrstu alternativnog lečenja, odnosno prirodnog leka za mnoge bolesti, međutim, ove sobe se ne preporučuju osobama koje pate od niskog krvnog pritiska, hipertireoze, osobama koje imaju neku vrstu karcinoma i onima koji su alergični na jod.

Iako se o slanim sobama priča tek nekoliko poslednjig godina, ovaj metod lečenja je poznat već vrlo dugo, još od sredine 19. veka kada je poljski lekar Feliks Boskovski sproveo čitav niz studija kako bi dokazao da su radnici koji rade u rudnicima soli mnogo boljeg zdravlja od drugih ljudi, da imaju dužu životnu dob i da sve to treba da zahvale morskoj soli.

Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net

Lekovita svojstva morske soli su bila poznata još u drevna vremena, soli je pripisivana čudesna moć da štiti od zlih sila. Iz tih vremena se zadržalo sujeverje da prosuta so znači bolest ili nesreću. Bila je toliko dragocena da je negde korišćena i kao sredstvo plaćanja. U starom Egiptu, so kao poklon od faraona je bila velika čast.

Kako su pokazala ispitivanja, nekoliko tretmana od po 45 minuta u slanim sobama, mogu blagotvorno uticati na zdravlje kao da ste tri nedelje proveli na moru. Broj seansi u slanoj sobi zavisi od onoga šta želite da “izlečite” i od subjektivne reakcije na boravak u ovom okruženju. Ako želite da se podrvrgnete terapijama u slanim sobama, a patite od neke hronične bolesti sa kojom se borite godinama, bilo bi dobro, pre odlaska, da se posavetujete sa svojim lekarom.

Foto: msnbc.msn.com

Osnovna karatkeristika na kojoj se zasniva terapija u slanoj sobi je prisustvo negativnih jona kojih u kubnom metru vazduha u gradovima ima oko dve stotine, dok u ih u sredinama sa jonizovanim vazduhom ima oko hiljadu. Najviše se preporučuje za bolesti respiratornog sistema, astme, bronhitisa, sinusitisa, čak i upale pluća jer blagotvorno deluje na disanje i poboljšava stanje sluzokože i bronhija. Zbog ovih svojstava se preporučuju i deci, isto kao što se roditeljima savetuje da decu koja imaju problema sa disajnim organima vode na more i da ih ujutru šetaju pored mora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *