federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net

Počnite da sadite svoju začinsku baštu – bosiljak

Bosiljak se obično sadi polovinom proleća, ali ako temperature ostanu ovako visoke, slobodno ga možete zasaditi za par dana, seme možete pronaći u svakoj biljnoj apoteci a košta četrdesetak dinara, zavisno od apoteke.

Poznat od davnina, bosiljak je biljka neodoljivog mirisa koja može da poboljša ukus hrane, najčešće se koristi za kao dodatak sosovima za paste, kao začin za salate, odlično se slaže uz pileće meso i sve vrste ribe, ali ima i lekovita svojstva, naročito ona koja se odnose na probavni sistem, deluje umirujuće na želudac i pomaže kod nadimanja.

Ukoliko patite od nadimanja i problema sa varenjem, slobodno skuvajte čaj od nekoliko lista svežeg bosiljka i pijte ga posle obroka. Desetak listova prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji dvadesetak minuta, procedite i čaj je gotov.

Ovo će vas držati i vitalnima i mladolikima, kažu da je bosiljak odličan u borbi protiv starenja.

Neke studije su pokazale da je takođe efikasan kod artritisa, da umanjuje bol, kao i  kod zapaljenja disajnih puteva, možete piti čaj, a možete se i inhalirati vodom u koju ste ubacili grančicu svežeg ili suvog bosiljka.

Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Kažu da bosiljak jača i nerni sistem, ublažava osećaj napetosti i nervoze, dobar je lek protiv nesanice, pijući čaj spremljen od ove čudesne biljke činite višestruku ulogu svom organizmu.

Sigurno znate da je odlično sredstvo za borbu protiv komaraca, saksiju sa bosiljkom treba držati blizu prozora, a listom slobodno možete protrljati mesto na koje vas je ujeo komarac i svrab i crvenilo će nesati.

Ako rešite da ga zasadite, seme ubacite na oko 5 centimetara dubine u zemlju, ne zalivajte previše i kada nikne i dostigne visinu od oko 7,8 centimetara, rasadite ga da sam sebe ne bi gušio.

Polovinom avgusta, kad počne da cveta, otkidajte mu cvetova kako bi se granao.

 

2 comments

  1. jelena vojnović

    Sve je lepo,samo se sadnja odnosi na već izniklu biljku,a ako se radi sa semenom onda se ono seje.
    Znači,najpre sejemo bosiljak,posle kad dobije dva para listova možemo i da ga presadimo (uz malo skraćivanje centralne korenove žile).

  2. U pravu ste, mala greška sa rečima, posejte a zatim rasadite kad nikne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *