Home / Porodica i zdravlje / Pijte čaj od nane, ali ne pred spavanje
Pijte čaj od nane, ali ne pred spavanje

Pijte čaj od nane, ali ne pred spavanje

Nana ili menta je od davnina poznata zbog svojih lekovitih svojstava, naročito onih koja utiču na gastro poremećaje, ublažava mučninu, pomaže boljem varenju i blagotvorno deluje na želudačno-crevne probleme.

Pored toga, nana stimuliše nervni sistem, poboljšava koncentraciju, može pomoći kod glavobolje.

Zbog svojih osvežavajućih svojstava, dobra je za umorne i otečene noge, dovoljno je samo šolju čaja od nane sipati u toplu vodu i petnaestak minuta Suat Eman / FreeDigitalPhotos.netu njoj držati noge. Ako čajem od nane ispirate kosu, možete se osloboditi peruti, umivanjem ovim čajem otklonićete posledice umora i nespavanja koje se vide na licu, a neka ispitivanja su pokazala da šoljom čaja koju popijete  možete naterati komarce da se drže podalje od vas.

Sigurno ste primetili da se listovi nane često koriste prilikom dekoracije raznih, i slatkih i slanih đakonija, to je zbog toga što se ukus nane slaže i sa slanim i sa slatkim jelima, a često su i dekoracija raznih koktela. Zbog toga, par listova nane, ne preterujte jer nana ima veoma jak miris, slobodno možete pomešati sa zelenom salatom, ili bilom kojom drugom, ubaciti je u limunadu, time ćete pojačati antioksidantna dejstva koja limunada ima.

Zbog toga što deluje stimulativno na nervni sistem, čaj od nane se ne preporučuje pred spavanje, iako može smiriti naše želudačne tegobe, može dovesti do nesanice, zato ovaj čaj izbegavajte u večernjim satima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*