Home / Kafa sa tetkom / Novi vikend – stari, dobri doručak – popara
Novi vikend – stari, dobri doručak – popara

Novi vikend – stari, dobri doručak – popara

Nekad su naši stari jeli poparu (“popareni hleb“)  jer nije bilo ničeg drugog – potapali su stari hleb u prokuvanu vodu i još ako je bilo malo sira ili kajmaka, bila je prava gozba. Sada poparu preporučujem jer iako na raspolaganju imamo razne đakonije, popara miriše na hleb, mleko, sir i na toplinu doma. I kao što neko kaže – kuća mi je tamo gde imam sa kim posle večere da popijem čašu vina, ja bih rekla – kuća mi je tamo gde mi neko za doručak skuva poparu.

Znači, mera je  koliko je ko gladan i koliko nas ima – a potrebno nam je mleko, hleb, sir ili kajmak ili kačkavalj.

Sipati u šerpicu mleko, dodati kašičicu maslaca i staviti na vatru. Kad proključa, u mleko staviti izdrobiti hleb  ili sečen na koce i sačekati da proključa sve vreme mešajući.

Skinuti sa vatre i dodati sir, najbolje punomasni, kajmak ili kačkavalj. Slatko ćemo jesti i setiti se kako su nam mame  govorile – „od toga se raste“.

Gordana Radojković

One comment

  1. Са сјеничким сиром је непревазиђена-то искуство говори из мене!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*