Home / Kafa sa tetkom / Njeno veličanstvo Čokolada
Njeno veličanstvo Čokolada

Njeno veličanstvo Čokolada

„Postoji četiri vrste hrane – bela čokolada, crna čokolada,  mlečna čokolada i čokoladne bombone.“   Šalu na stranu , istraživanja pokazuju da „od 10 ispitanika,14 voli čokoladu.“ Ili kako neko  reče: „Ako nema čokolade u raju, ja tamo ne idem!“  Ili – Čuvajte zemlju, to je jedina planeta na kojoj ima čokolade!“  „ Ja imam teoriju da čokolada usporava starenje, možda nije tačna ali daću joj šansu.“ – sve navedeno su  misli raznih čokoholičara.

Evo još jedne:

„Jedini način da ispunite makar jednu stvar koju ste zadali sebi za danas je da na vrhu liste zadatih obaveza napišete – Pojedi čokoladu!“

Godine 1993. ne beše čokolade u prodavnicama. Dovitljive domaćice su odmah smislile recept koji se raširio brzinom munje.

Domaća čokolada

Potrebno je:

2 dcl vode
600 g šećera
250 g margarina
250 g mleka u prahu
100 g kakaa

Priprema:

Vodu i šećer staviti na vatru i zagrejati do ključanja, da se šećer istopi. Skinuti sa vatre i umešati omekšali margarin, mleko u prahu i kakao. Mutiti mikserom ili varjačom da se masa lepo sjedini.

Izliti u pravougaoni pleh ili u više manjih kalupa. Pustiti mašti na volju  i dodati u  masu  cele lešnike, bademe, suvo grožđe, keks, kandirano voće…


Kada se dobro ohladi, seći štangle i podeliti sa onima koje volite.

Kaže se  da nema ništa bolje od dobrog prijatelja, osim dobrog prijatelja koji nudi čokoladu.

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*