Home / Porodica i zdravlje / Nar u prevenciji raka dojke
Nar u prevenciji raka dojke

Nar u prevenciji raka dojke

Priča o naru počinje verovatno još u praistoriji, ali zasigurno znamo da su već stari Egipćani i Persijanci znali za njegova lekovita svojstva. Na Bliskom i Dalekom istoku u narodnoj medicini, nar nalazi široku primenu u lečenju najrazličitijih poremećaja i bolesti.

Savremena medicina počela se baviti izučavanjem lekovitih svojstava nara u drugoj polovini 20. veka, ali tek poslednjih dvadesetak  godina postaje predmet brojnih istraživanja i naučnih radova. Prva istraživanja bila su fokusirana na otkrivanje uticaja nara na kardiovaskularni sistem. Preciznim merenjem utvrđeno je da je antioksidantna aktivnost kod nara tri puta veća nego kod zelenog čaja ili crnog vina. Laboratorijski je utvrđeno da sok od nara ne samo da pospešuje zdravlje kardiovaskularnog sistema, već daje vidne rezultate u borbi sa srčanim oboljenjima, naročito arterosklerozom.

U poslednje vreme sve veći broj istraživanja bavi se proučavanjem hemopreventivnih i hemoterapijskih dejstava nara. Sva laboratorijska graur codrin / FreeDigitalPhotos.netistraživanja rađena na životinjama i ljudima in vitro nedvosmisleno ukazuju na sposobnost narovog soka i ulja da zaustave razvoj kancerogenih ćelija. Najbolji rezultati postignuti su na ćelijama raka prostate, dojke, kože i debelog creva.

I narovo ulje i narov sok sadrže polifenole koji inhibiraju rast ćelija raka zavisne od estrogena, što je posebno značajno kada znamo da je 75% slučajeva raka dojke hormonski zavisno. Zanimljivo je da su bolji rezultati dobijeni sa fermentisanim sokom nara nego sa svežim. Na zapadu se mogu naći proizvodi nekoliko kompanija koje prodaju ekstrakte soka nara kao i njegovo ulje. Na našem tržištu mogu se naći proizvodi domaćeg proizvođača “Suncokret” u obliku kapsula fermentisanog soka nara i čistog ulja.

Kapsule nara se piju jedna do dve dnevno a ulje nara se može piti (jedna kafena kašičica dnevno), ili se njime mogu masirati dojke uz obaveznu masažu i dela bliže pazuhu.

Autor: Ivana Brašić

9 comments

  1. Evo, ja bih ga rado probala, posebno zbog uticaja na kardiovaskularni sistem, zbog čega sam promenila ceo životni stil iz korena 🙂

  2. Interesantno, znala sam da je nar koristan, ali nisam znala ove detalje. Volela bih da probam ovaj proizvod.

  3. Drago mi je sto se u poslednje vreme mnogo prica o ovoj „zlocudnoj „bolesti a jos draze sto je savremena medicina pocela da se bavi time.Rado bih probala ovo HVALA<3<3<3

  4. I ja bih rado volela da ga probam <3 :*

  5. Znam oduvek za lekovita svojstva nara i raduje me sto postoje ovi proizvodi. Volela bih da probam.

  6. zorica adamovic

    Oduvek sam znala koliko je nar koristan i moja porodica i ja ga obozavamo.

  7. Nisam imala pojma o ovim svojstvima nara. Do sad sam ga volela zato što me je podsećao na leto, sunce i kamen. Probaću.

  8. Ovo je nesto najbolje sto sam nasla na fb, to jest ZDRAVLJE, imala sam kancer dojke, operisana sam i jela sam nar svo vreme dok sam primala hemotrapiju. Znala sam da je dobar ali ne toliko. Neznam dali ga ima ovde kod nas ali cu potraziti proizvide i rado konzumiraati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*