Home / Kafa sa tetkom / Mladenčići
Mladenčići

Mladenčići

Prve uspomene na mladenčiće vezujem za moje divne komšinice koje su  ih donosile na kućna vrata. Svaka po nekoliko u tanjiriću i činija bude puna.  Manje-više pravljeni isto , ali svaki na svoj način drugačiji – neke domaćice su pravile sa jajima, pa su bili žuti, neke su stavljale koricu limuna u njih, a neki su bili posni, beli ali i posuti orasima preko meda.

Mladenčići  simbolizuju ljubav i srećan i sladak život. Prave se na Mladence 22. marta. Prave se posni, obzirom da Mladenci padaju u vreme Uskršnjeg posta. Mlada domaćica njima dočekuje goste i time pokazuje svoje umeće.

Ja ih pravim ovako , na radost mojih ukućana.

Potrebno je:

500 gr brašna

½ l vode

šoljica ulja

kocka kvasca

2 kašike  šećera

med

Rastopiti kvasac u malo vode i dodati šećer. Kada nadođe, umesiti testo od preostalih sastojaka da ne bude ni mekano ni tvrdo i da se ne lepi za prste. Ostaviti na toplom mestu oko 1 sat da udvostruči svoju zapreminu.

Razviti na dasci i čašom vaditi mladenčiće. Običaj nalaže da ih bude tačno 40. Ako preostane više testa a vi ste stigli kod 39-og, od celog ostatka napravite jedan mladenčić.

Poređati u tepsiju, izbockati ih čačkalicom i ostaviti da odmore oko pola sata. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Služe se i topli i hladni premazani medom.

Slobodno stavite na tanjir nekoliko i odnesite u komšiluk, naročito tamo gde ima dece, stvorićete i vi nekom slatke uspomene.

Gordana Radojković

 

 

2 comments

  1. Divan obićaj, ja već ćetrdeset godina pravim mladenćiče. Čudi me koliko malo ljudi zna za taj običaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*