Kragujevačko pozorište u Beogradskom dramskom

„Titanik“  na dan Andrićeve smrti

Strah je sada za njega mera i izraz svega. Strah je u ovim zemljama posejan kao usev, na vreme, sa planom i dobrim poznavanjem tla i svih uslova, zatim je pažljivo negovan i održavan, i sada je donosio plodove. Strah je ono što pljačka i kolje ovakve kao što je Mento… „Bife Titanik“, Ivo Andrić

Na dan kada je pre 37 godina preminuo naš nobelovac Ivo Andrić, 13. marta, kragujevački Knjaževsko-srpski teatar izvešće predstavu „Noć u kafani ‘Titanik’“ na sceni „Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava urađena na osnovu pripovetke „Bife Titanik“ Ive Andrića, imala je svoju premijeru 10. decembra. 2011. godine, na dan kada je Andriću pre pedeset godina uručena Nobelova nagrada. Predstavu je dramaturško rediteljski obradio Nebojša Bradić, posle višestruko uspešnih dramatizacja i inscenacija Andrićevog dela „Prokleta avlija“.

– Delo Ive Andrića tretiramo kao univerzalnu priču, to je metarofa, nažalost i sinonim, za sudbinu našeg prostora i vremena, delo u koje su događaji od objavljivanja pripovetke učitali sasvim nova i neočekiana značenja, a priča o toleranciji koje jedino može premostiti različitosti govori upravo o onome što nam danas najviše treba, kaže autor predstave o aktuelnom buđenju i bujanju fašizma na Balkanu.

Početak predstave je u 20 sati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *