Home / Kafa sa tetkom / Klementina kolač
Klementina kolač

Klementina kolač

Još uvek je sezona divnih  mandarina – klementina i evo slatke i lake ideje za neobično običan  Klementina kolač.

Potrebno:

6 mandarina
6 jaja
200 gr šećera
250 gr mlevenih badema
1 kesica praška za pecivo

Priprema:
Oljuštiti mandarine i staviti ih u šerpu sa malo hladne vode i kuvati oko 2 sata. Zatim ocediti, preseći na pola i očistiti od košpica, žilica i kožica i   sitno iseckati ili izmiksirati kratko u blenderu. Jaja umutiti sa šećerom ( prvo belanca u sneg, pa šećer i na kraju dodati žumanca). Sipati u masu od mandarina, kao i  mleveni badem i prašak za pecivo i promešati varjačom da se dobije kompaktna masa. Sipati u podmazan okrugli kalup i staviti u rernu zagrejanu na 190 stepeni. Peći sat vremena. Proveravajte kolač, možda ćete morati posle 40 min da ga prekrijete folijom ili peki papirom  da ne zagori odozgo. Izvaditi iz rerne i ostavite da  se ohladi u kalupu. Ako je ikako moguće, izvadite ga tek sutradan, ali može se jesti i odmah. Što duže stoji, sve je lepši, tako da ako planirate unapred, napravite ga nekoliko dana ranije. Može se posuti prah šećerom, služiti sa šlagom ili sladoledom.

Napomena – ukoliko ste u mogućnosti da nađete prašak za pecivo bez glutena, mogu ga konzumirati i osobe alergične na gluten.

Kolač pravila i recept poslala  Jelena Vasić-Green

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*