dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Kancelarijski miš: sindrom i rešenja

Psiholog Daniel Goleman, autor bestselera Emocionalna inteligencija, u svom radu se osvrće na modernu problematiku komunikacije u poslovnom okruženju u kojem moderan čovek procentualno provodi najviše vremena u toku radne nedelje. Pored osnovnih časova rada, koji se u svakoj zemlji razlikuju, sve veći broj zaposlenih žrtvuje svoje slobodno vreme zarad posla i to obično bez dodatne zarade. Tako se u Australiji 37.5 radnih časova očekuje od državnih službenika, dok u praksi mnogi provode i preko 50 sati baveći se aktivnostima vezanih za njihovo radno mesto, uključujući i poslovnu komunikaciju od kuće.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, 64 posto Britanaca nije iskoristilo svoj pun godišnji odmor prošle godine dok je čak 73 posto radnika kontaktiralo svoje šefove putem telefona, SMS poruka ili emaila tokom godišnjeg odmora. Koji su glavni razlozi ovakvog ponašanja radnika koje sve ćešće dovodi do socijalne izolovanosti, ličnog nezadovoljstva, depresije i konflikta u poslovnom okruženju ali i van njega? Dok se granice između poslovnog i privatnog života gube, sociolozi i psiholozi pokušavaju da odgonetnu zagonetke modernog fenomena kancelarijskog miša koji se zagubio u lavirintu između virtuelnog i fizičkog sveta.

Najskuplji sir

Manjak posla za vreme finansijske recesije, tokom koje su 8 od 10 pozicija izgubile žene, čini da je sve teže odoleti dugim satima provedenih u Paul / FreeDigitalPhotos.netsastančenju, kasnom odgovaranju na emailove ili radu na grupnim ili individualnim projektima. Mnogi kancelarijski miševi takođe imaju potrebu da pričaju kolegama o svom sve većem zalaganju na poslu, potajno se nadajući pohvali ili priznanju od svojih najbližih saradnika. To je u stvari postao najskuplji sir za koji se miš bori, dok ga sredstva moderne komunikacije poput smart telefona, iPada i lap top računara guraju sve dublje u krajnost prezaposlenosti i mentalnog (a često i fizičkog) premora. Golman sugeriše da u odsustvu pozitivnih reakcija od strane kolega ili šefova, kancelarijski miš može postati: povučen u sebe, razdragan, a vrlo često i anksiozan. Nedostatak sira dalje može odvesti u bolest, podstreći konflikt na poslu kao i lošu saradnju sa svima oko sebe uključujući i porodicu. Kako umanjiti posledice rastućeg trenda prezaposlenosti, društvene zavisnosti od reakcija od kolega i pritiska kako na poslu tako i u ostalim sferama života?

Prave vrednosti… na papiru

Početi od najosnovnijih vrednosti i još staviti ih na papir uopšte nije lak posao za kancelarijskog miša. Često se u trci za najskupljim sirom zaboravi zašto radimo ono što smo nekada smatrali glavnom premijom i najvećim poslovnim ostvaranjem, uz svoje slobodno vreme koje je nekad bilo ispoštovano. Često i ne znamo da smo se pretvorili u prezauzete osobe kojima je strano ne raditi ništa jer to uzrokuje osećaj krivice dok naizled ne izaziva pohvalne reakcije od strane kolega. Goleman savetuje da dobra organizovanost nije dovoljna da bi se prevazišao sindrom kancelarijskog miša, a da je izgrađivanje svesti prvenstveno potrebno da bi uspeli da se izborimo sa manjkom vremena i viškom nezadovoljstva koje stvara konfliktne oblike komunikacije. Kada odlučite da je vaše slobodno vreme dragoceno i prihvatite poziv od prijateljice za šetnju kraj reke u sumrak mnogi će vam radi toga biti zahvalni. A iznad svega – vaš šef i porodica.

Autor: Nina Marković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *