nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

Kako da očistite mikrotalasnu rernu

Danas skoro da ne postoji domaćinstvo koje nema mikrotalasnu rernu, uglavnom je upotrebljavamo za odmrzavanje i podgrevanja hrane.
Tokom podgrevanja, hrana često, ako preterate sa temperaturom i vremenom, prska iz posude u kojoj se nalazi i lepi se za unutrašnje zidove.  Vremenom, unutrašnjost peći postaje sve prljavija, pojavljuju se žute masne fleke, počinje da se oseća loš miris. Ova prvljava sredina je idealna za stvaranje i razmnožavanje raznih vrsta bakterija, zato je dobro povremeno očistiti rernu.

Najvažnije, pre nego što počnete sa čišćenjem isključite je iz struje. Izvadite tanjir koji se nalazi u njoj i plastični dodatak na kome stoji i celu unutrašnjost premažite sirćetom, ono će pomoći da se razrade masne fleke. Ostavite da odstoji pola sata a zatim operite sunđerom natopljenim deterdžentom za pranje sudova i vodom. Isperite i ostavite otvorenu da se dobro osuši.

Ako se neprijatan miris i posle toga oseća, u dublji sud stavite 0,5 dcl sirćeta, 0,5 dcl vode i sok od jednog limuna a zatim je uključite na srednju temperaturu, 3 minuta. Ovo bi potpuno trealo da neutrališe neprijatne mirise.

Nakon toga, da biste izbegli ponovno stvaranje neprijatnog mirisa, kad zagrejete hranu, nakon vađenja ne zatvarajte odmah vrata mikrotalasne rerne, to svi radimo, već ih ostavite otvorena kako bi miris hrane koja je podgrevana ispario.

Rernu čistite bar jednom mesečno.

One comment

  1. Iz mog iskustva, najjednostavniji i najbolji način za čišćenje mikrotalasne pećnice je sledeći:

    U staklenu činiju sipajte vodu, sodu bikarbonu, malo sirćeta ili soka od limuna. Činiju stavite u pećnicu i uključite na najjače i kuvajte sve dok sva voda ne uvri.Naslage masnoće i prljavštine će prosto skliznuti sa stranica pećnice. Biće dovoljno samo preći mokrom krpom i mikrotalasna će opet biti blistava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *