Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Kad vaša ćerka zatraži prve cipele sa “visoookom” štiklom

Naravno da ćete se iznenaditi kad čujete da vaša mala devojčica kojoj ste do juče vezivali svilene mašne u kosu, i pravili joj repiće na vrh glave, odjednom želi cipele sa štiklom što je jedan od prvih znakova da postaje devojka. Smatraćete da je rano što uglavnom jeste, devojčice mnogo pre nego što stvarno postanu devojke požele visoke potpetice, ali ne vredi da je ubeđujete kako to još nije za nju, ako se osvrnete videćete da ih već sve njene drugarice nose što će vam i sama reći. A i Barbi ih nosi.

Spremite novac, spakujte živce i nemojte napraviti grešku pa je poslati da cipele kupi sama. Kupiće one sa najvrtoglavijom štiklom koje ste videle, a vi ćete se, pored toga što ćete teško prihvatiti da će tako nešto uopšte obuti, dodatno da se nervirate kad vidite kako u tim cipelama uopšte ne ume da hoda u šta uopšte nežete moći da je ubedite koliko god je terali da šeta ispred ogledala.

Ako bude htela da vas povede sa sobom, a cipele sa štiklom najavljuju da smatra da je sama sposobna da kupi ono što joj se dopada, da biste je vi digitalart / FreeDigitalPhotos.netsamo sramotili svojim sugestijama, pokušajte da joj objasnite da navikavanje na cipele sa štiklom mora da bude postupno.

Pa opet, ako bude htela da vas sluša, pokušajte da joj objasnite da bi štikla od 5, 6 centimetara visine bila idealno rašenje za njenu nogu nenaviknutu na cipele sa štiklom, koja je do juče umela da hoda samo u patikama. Naravno, 6 centimetara i 12 se bitno razlikuju, reći će vam da je štikla od 6 centimetara za babe i gledaće samo one od 12 centimetara.

Ako uspete da namestite dovoljno tužan pogled  i njime tražite pomoć od prodavačice, možda ćete imati saučesnika koji će vašoj devojčici ispričati istu priču, da izgleda kao na štulama i da u cipelama sa tako visokom štiklom neće umeti da hoda, a osnovno je da hoda ritmično i da se drži pravo, ali ne nadajte se previše, njima je važno da prodaju i pre će držati stranu vaše ćerke nego vašu, sa objašnjenjem – šta ćete, sve kupuju ovakve.

Probajte. Podsetite je kako hodaju mankenke koje viđa na onim fešn programima, i recite joj da je pista jedno a ulica drugo, da većina tih manekenki u svakodnevnom životu nosi patike ili baletanke.

Sigurno nećete uspeti.

Vaše je da kupite cipele, pipijete nešto za smirenje i posle je naterate da hoda po kući sa knjigom na glavi sve dok ne savlada i hodanje i pravo držanje.

Pokušajte da se nađete sa njom negde na pola, izmeđi vaših 6 centimetara i njenih 12, pomozite joj da ne kupi ni male cipele jer joj se svideo model a nema njenog broja, a ni velike, i dok ih proba nemojte slučajno da se prevarite i pokušate da pritisnete cipelu da proverite dokle joj doseže palac, neće vam oprostiti. Kad procenite u koje se cipele zaljubila, kažite – te su super, fenomelano ti stoje! Ako počnete da joj protivurečite, ubacićete sebe u celodnevnu noćnu moru traženja odgovarajućih i suuuper cipala.

Sledeće što morate da uradite, a što je mnogo važnije, je da je nekako ubedite da te cipele treba da nosi kad ide na žurke i rođendane, da to nisu cipele za dan ili školu.

Kad obuje cipele spremna za provod, ćutite i trpite, i ne razmišljajte koliko će joj noga patiti u tim cipelama. Izdržaće ona to.

I ne smeškajte se dok je posmatrate kroz prozor kako se gega poput nevešte patke, i vi ste tako, zar ste zaboravile, vrlo brzo će biti veštija od vas.

One comment

  1. Još uvek treniram uzdržavanje od komentara na račun preevisokih štikli. Uvek se setim kako ni moja mama nije odobravala moje izbore obuće i odeće, čak ni kada sam već bila velika 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *