Home / Porodica i zdravlje / Jabukovo sirće
Jabukovo sirće

Jabukovo sirće

Sirće je jedan od najstarijih antibakterijskih lekova u istoriji i u mnogim drevnim tekstovima o medicini se pominje kao efikasno sredstvo za lečenje bolova u grlu.

Naše bake su ga koristile kako bi svojoj deci skinule temperaturu, najčešće u kombinaciji sa mekinjama, potapajući čarapice u sirće i obuvajući ih deci.

Ako vam se ovo učini smešnim, danas imamo toliko lekova ali i lekova oko kojih se medicinski strčnjaci stalno spore da li ih treba davati maloj deci, nekada svi ti lekovi nisu postojali, a pre pedeset i više godina majke su ipak lečile svoju decu. Ponekad, pre nego što na najmanji znak bolesti posegnemo za lekovima moderne medicine na koje i bakterije i mi postajemo sve otporniji,  treba probati sa ovim starinskim lekovima, ne škode. Sirće malo neprijatno miriše ali neće smetati da blago izmasirate njime osobu, dete, koje ima temperaturu.

Baš zbog blagotvornog dejstva sirćeta, ali ne bilo kog, već jabukovog, žene su nekada pravile domaće jabukovo sirće a mnoge ga prave i danas, najkvalitetnijim smatraju ono napravljeno od sitnih neprskanih jabuka za kojima se ne biste ni okrenuli a ni svrstali ih u jabuke.

Jabukovo sirće je bogato hranljivim materijama, vitaminima i eteričnim kiselinama, sadrži kalijum, hlor, kalcijum, flour, magnezijum.

Sigurno ste nekad pročital ili čuli da je dobro piti jabukovo sirće razblaženo sa toplom vodom, naročito ako želite da smršate. To je zbog toga što sirće razlaže masti, ali ono će vam pomoći ako imate gorušicu, gasove, čak i ako mučite muku sa holesterolom jer podstiče cirkulaciju krvi, eliminište toksine i kažu da efikasno reguliše krvni pritisak, kako visok tako i nizak.

Danas u svakom marketu možete kupiti ovo sirće, naravno, to je fabrikovano i nije efikasno kao domaće jabukovo sirće, ali ovo sirće možete koristiti za salate, pre nego alkoholno koje je veoma jako i koje uvek mora da se razblaži sa vodom da ne bi “štipalo” za nos i oči.

A ako naletite na pijaci na neku baku koja prodaje domaće jabukovo sirće, slobodno ga kupite, ili na jesen pokušajte da ga napravite sami, to i nije tako teško a u kući ćete uvek imati prirodan lek kojim možete skinuti temperaturu, ispirati grlo, kosu da bi vam bila jača i sjajnija, i koristiti ga u ishrani.

3 comments

  1. Godinama bolujem od cistitisa. Pila sam sve moguce antibiotike i prirodne lekove, bilo bi mi bolje dok sam na terapiji, ali cim bih prestala opet sve isto. Nisam nigde izlazila, ni do cega mi nije bilo jer me je non- stop bolela besika. Pre dva-tri dana resila sam da pocnem da pijem jabukovo sirce, jer samo jos to nisam probala. Pijem ga tri puta dnevno, ujutru cim se probudim u casi mlake vode stavim jednu kasiku jabukovog sirca i popijem, onda jednu preko dana i uvece pre spavanja. Nisam mogla da verujem bol je prestao nakon jednog dana, a poslednjih nekoliko meseci ni jedan lek mi nije pomogao da bol u besici prestane. Nastavicu i dalje da pije jabukovo sirce jer je SUUuuPeeEeEeEEr!!!!!

  2. Istina Ivana,i ja imam problema sa besikom,i procitala sam pre nekoliko dana tvoj savet,pa sam isprobala posto antibiotici na mene nisu delovali nista,bol je bio isti pa sam racunala da ako probam gore mi ne moze biti nego sto vec jeste i evo danas ne osecam nikakav bol a juce sam pocela da pijem,hvala na savetu 🙂

  3. Gde mogu nabaviti tj. kupiti Domace Jabukovo Sirce u Beogradu,meni treba za drugu svrhu,Ne verujem u kupovna jer nisu lekovita kao prirodna,mada sam i cula da cak i seljani po pijacama nazalost ne prodaju domace..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*