Home / Kafa sa tetkom / Izložba fotografija „Žene na selu i žene u sportu“
Izložba fotografija „Žene na selu i žene u sportu“

Izložba fotografija „Žene na selu i žene u sportu“

„Karavan  ženskih prava“ je projekat koji je Centar modernih veština iz Beograda u saradnji sa Centrom za podršku ženama iz Kininde, ženskim centrom iz Užica, Urbani IN-om iz Novog Pazara, Peščanikom iz Kruševca i Vojvođanskom ženskom inicijativom iz Novog Sada sproveo u martu mesecu koji je proglašen mesecom ženskih prava, sa ciljem da se žene Srbije aktivno uključe u borbu za svoja prava.

Kampanja je uključivala različite aktivnosti: izložbe, debate, radionice, predavanja i ulične akcije na temu ženskih prava, a emitovan je i radio džingl kao i nekoliko kratkih filmova o borbi za ženska prava. Sve aktivnosti  kampanje mogle su da se prate na Fejsbuk strani Karavan ženskih prava.

Reforme koje su započete još 2000. godine donele su značajnu promenu društvene svesti u prihvatanju ideje rodne ravnopravnosti, međutim, danas su plate žena još uvek niže od plata muškaraca, žene u politici i biznisu ne učestvuju ni približno kao muškarci, još uvek trpe nasilje u porodici, pa je ova kampanja imala za cilj da podstakne žene da se bore za svoja prava.

Kampanja je obuhvatala predavanja kako žene da se izbora da predrasudama, stereotipima, nasiljem u porodici, mobingom, diskriminacijom, uznemiravanjem, sa svim stvarima sa kojima se susreću u životu a o kojima uglavnom ne pričaju, ili u vezi kojih ne znaju kome da se obrate za pomoć, smatrajući da od nekih stvari ne mogu da pobegnu samim tim što su rođene kao žene.

Sinoć, 30. marta, u KC Grad u Beogradu, izložbom „Žene na selu i žene u sportu“, simbolično je završen ovogodišnji „Karavan ženskih prava“  što ne znači da je borba za ženska prava završena već da će se nastaviti kroz druge aktivnosti.

Na izložbi koju je otvorila Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine republike Srbije, bile su prikazane fotografije studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu čime su prvi put prikazane žene koje žive na selu a koje su do sada uvek bile na margini društvenih događaja, kao i sportistkinje koje se bave različitim sportovima, mačevanjem, streljaštvom, vterpolom, karateom, kajakaštvom, kik-boksom, i koje postižu značajne rezultate ali se o tome malo ili nedovoljno piše.

Izložba fotografija "Žene na selu i žene u sportu" 1Izložba fotografija "Žene na selu i žene u sportu" 2Izložba fotografija "Žene na selu i žene u sportu" 3

Fotografije – Dejan Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*