Home / Kafa sa tetkom / „Grozni ja“- animirani film za celu porodicu
„Grozni ja“- animirani film za celu porodicu

„Grozni ja“- animirani film za celu porodicu

Ako ste ovih dana prolazili ulicama i na bilbordima u moru predizbornih blago iritantnih propagandnih poruka primetili plakat sa simpatičnim i neobičnim likovima, onda znate da i u ovim napornim vremenima postoji i malo razonode. Ukoliko malo bolje pogledate ta čudna bića možda ćete se setiti zanimljivog animiranog filma koji je pre dve godine doživeo pravi uspeh kako u svetskim, tako i domaćim biletarnicama. Reč je, naravno, o animiranom filmu „Despicable Me“ koji je kod nas preveden kao „Grozni ja“.

Ovaj crtani čiju produkciju potpisuje svetski poznati Universal Pictures namenjen je podjednako i odraslim gledaocima i deci. Kao i drugi naslovi ovog tipa (Igor, The Corpse Bride) teme koje autor filma obrađuje od gledaoca u pojedinim trenucima zahtevaju određeni nivo zrelosti, a retki i vešto utkani sarkazam svakako ne izaziva osmeh kod mlađih gledalaca. Ipak, ovo je film koji bi vas mogao zabaviti i nasmejati društvu vaše porodice ili vam, možda, ulepšati veče nakon napornog radnog dana.

„Grozni ja“ je priča o kradljivcima čije se ambicije kreću od kradje piramide u Gazi pa sve do posedovanja samog Meseca. U nadmetanju ovih „opasnih“ momaka prepoznaćemo kod nekih nikad prevaziđenu potrebu da se bude bolji od drugih, ma koliko to koštalo. Glavni junak Gru živi u jedinoj mračnoj kući u divnom, veselom i ljubaznom komšiluku. Kako bi ostvario svoj plan najveće kradje u istoriji sveta on uzima tri devojčice iz sirotišta i preko njih pokušava da dođe do oružja kojim će ostvariti svoj plan. I tu počinje onaj humor koji će odrasli mnogo bolje razumeti.

Hladni i nespretni muškarac po prvi put suočen sa potrebama tri devojčice različitog uzrasta menjaće se polako pod uticajem dece u nizu humorističnih situacija. Simpatični čovečuljak koji sebe smatra genijalnim zlikovcem, ali u kome nema ni trunke loših namera postaje razapet između kovanja svog zlog master-plana, vođenja devojčica na balet i obaveznog pričanja priče pred spavanje. Kroz niz interesantnih događaja prikazano je kako se srce ovog neobičnog čoveka zagreva pred dečjom iskrenošću i radostima. Takođe, videćemo i kako je neprestano zvocanje Gruove majka uticalo na njegovu želju da postane najuspešniji kradljivac na svetu, ali i zbog čega Gru veruje da nije spreman da postane roditelj. Priču ulepšavaju i simpatična žuta stvorenjca koja nespretno, ali vredno pomažu Gruu u ostvarivanju plana da ukrade Mesec.

Nominovan za BAFTA nagradu i Zlatni Globus u kategoriji animiranog filma, dobitnik višestrukih nagrade za porodični film i nagrade za najbolji animirani film po izboru dece, samo su neki pokazatelji da je „Grozni ja“ odličan izbor za porodičnu zabavu. Poznata imena kao što su Džuli Endruz, Rasel Brend i Džejson Sigel stoje iza glasova ovih neobičnih likova. Ako vas sve ovo nije ubedilo da pogledate ovaj animirani film, evo još jednog detalja. Sjajnu muziku potpisuje Hans Cimer, talentovani i višestruko nagrađivani kompozitor. Naša i svetska publika poznaje ga preko nežnih melodija iz Diznijevog „Kraljevstva lavova“, ali i iz ozbiljnih filmova kao što su „Poslednji samuraj“, „Gladijator“ i poslednjeg dela Betmena „Mračni vitez“.

Na kraju pogledajte trejler i ako vam se dopadne ovaj neobični animirani film, imamo i lepu vest za vas- producenti su najavili premijeru drugog dela filma za jul 2013. godine.

Autor: Aleksandra Milčić Radovanović

Foto: movieposters.com

One comment

  1. Crtani je fantastičan! Kod nas se u kući već napamet znaju skoro sve rečenice :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*